Open Close

Energiakademiet halvvejs igennem On Tour Japan.

Samsø Energiakademi er på en 3 ugers “On Tour Japan”

2 medarbejdere er inviteret til at arbejde med at fremme NGO perspektivet og vedvarende energi i Japan. Energiakademiet er repræsenteret ved direktør Søren Hermansen og projektleder Malene Lundén

Energiakademiet landede den 6.3 i Tokyo. Derefter startede “On Tour” Destination med afgang via hurtigtoget Shinkansen, som mange Japanere er meget stolte af. Toget kørte os til stop 2. Fukushima. Der havde den lokale Fukushima Renewable Future fund  iværksat en konference, med den tidligere premierminister Koizumi som keynote speaker. 1000 delegerede fra området omkring Fukushima deltog på 5 års dagen for atomulykken. Formålet for konferencen lød som følgende “Hvordan kan der arbejdes med at udvikle Fukushima på trods af atomulykken og dens konsekvenser”.  Organisationen ISEP har sammen med Fukushima udviklet et nyt fænomen de kalder Community Power og der er nu skabt en fondskapital på  9 millioner kr, som er støttet fra blandt andet Tyskland. Fonden formål er at fremme bæredygtig udvikling og grøn teknologi i de områder i Fukushima, hvor der ikke kan bo mennesker på grund af for høj stråling. Og skabe grobund for et godt liv i de øvrige områder i Fukushima prefecture. Samsø bliver fremhævet som et modelsamfund og som inspiration for lokal udvikling. Danmark som foregangsland for grøn energipolitik.

Skærmbillede 2016-03-18 kl. 14.59.52

Læs om Fukushima fonden

Næste destination 3 var et besøg i et af Japans smukkeste område på øen Kyushu  i området Aso, som er på listen over world Heritage områder. Aso er en aktiv vulkan og området er fyldt med varme kilder. Her skulle Energiakademiet møde en af vores partnere Eri Otsu som kæmper for at fremme bæredygtige fødevare og fremme af vedvarende energi for landmænd og deres familier. Eri Otsu er flyttet på landet sammen med hendes mand,og de har sammen overtaget driften på mandens fødegård. På gården dyrker 6 hektar ris som de sælger som højkvalitet produkt i hovedsaglig Tokyo. De har en kød produktion af kødkvæg og ænder og gården er økologisk. Familien er 4 børn og de kæmper for at kunne leve og bo i et mere bæredygtigt miljø. Det lykkes og Eri Otsu er blevet en kultkvinde i den nye bevægelse mod et mere bæredygtigt samfund.

Skærmbillede 2016-03-18 kl. 15.16.31

Læs mere om Eri Otsu

Destination 4. Okinawa . Vi er fløjjet fra den oprindelig hovedstad Kyoto til Øen Okinawa, som ligger i det aller sydligste Japan. Her er den brændende platform en 70 år gammel militærbase, som har ligget på Okinawa siden 2 verdens krig. Dengang udformede den Japanske regering en aftale med USA, om at beskytte og holde et skarpt øje med “fjenden” og et af de strategiske placeringer skulle være Okinawa.

Okinawa vil gerne en grøn udvikling og de ville gerne være selvstændige og ikke have ordre fra regeringen i Tokyo. Derfor er energiakademiet inviteret til at komme og lave oplæg på hvad det er for en udvikling der er sket på Samsø. At Samsø har iværksat en bottom up tilgang til opgaven synes at passe godt til øboerne her. De vil gerne være selvstændige og fri for regler og aftaler der tages hen over hovedet på dem.

I dag er det blevet sådan at Øboerne  fra Okinawa med deres guvernør Takeshi Onaga mener at basen med soldaterne er et problem og at verden og krisen har forandret sig. Basen og kulturen indebære at Okinawa stiller land og andet til rådighed for at basen kan opretholde sin funktion her. En meningsmåling fra 2014 viser, at 65 procent af lokalbefolkningen er imod oprettelsen af basen, som efter planen skal ligge på et landområde, der indvindes langs kysten.

Basen kunne alternativt bruges til at skabe en bæredygtig energi fremtid!

Skærmbillede 2016-03-18 kl. 15.43.13

Læs artiklen fra BBC her

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required