Open Close

Fra Bhutan til Samsø

Dr Saamdu Chetri er udpeget som direktør for nyt center i Bhuthan. Dr Saamdu har været i Danmark på udkig efter steder som Bhutan kan arbejde sammen med. Et af stederne hedder Samsø Energiakademi. Vi spurgte ham hvordan han opdagede det lille center midt i Danmark. Dr Saamdu Chetri har genem længere tid  via internettet, holdt et vågent øje med udviklingen af Energiakademiet.

[hcitat]I Bhutan er tankegangen holistisk. Det handler om middelvejen, balancen mellem et materielt og et spirituelt liv[/hcitat] Samsø som Danmarks vedvarende energi ø og som 100 % selvforsyende med vedvarende energi. Hvilke mennesker ville stå bag så spændende en udvikling i et forholdsvis lille samfund.

På Samsø havde Dr Saamdu den store oplevelse uden afbrydelse at kunne sove den skønneste nattesøvn. Hans egen reflektion var at han sov på en gård med malkekøer. Det skabte en tryghed som ikke findes mange steder i verden. En god nattesøvn er måske en af mange veje til et mere lykkeligere liv.

Bruttonationallykke
Ideen om lykke som målestok har været en del af Bhutans udvikling siden begyndelsen af 1970’erne, og det forklarer premierminister Jigmi Y. Thinley således: “Det kom til at handle om vækst for vækstens skyld, men udviklingen af et land må have et andet mål end vækst.”

Saamdu-Chetri2Bhutan har netop foreslået FN at gøre lykke til en ny global målestok. Bhutan er blandt verdens fattigste lande. Det har også været et meget lukket land og der har været kristiske røster fra Amnesty International om brud på menneskerettigheder. Men det der står fremme i bevidstheden er at Bhutan er et godt eksempel.

Frem for alene at bruge økonomisk vækst som værdi taler regeringen om at måle landets succes i folkets “brutto nationallykke”, et begreb, der søger at medregne både materiel, åndelig og følelsesmæssig udvikling, baseret på buddhistiske principper.

House of Futures havde Mr Dr Saamdu som keynote speaker
House of furture er en udviklingsplatform som præsenterer en perlerække af konferencer. I deres invitation bliver vi som deltagere inviteret med til at store emner komme op på en mere undersøgende dagsorden på konferencen.

Konferencen blev afholdt på Københavns Universitet. Mr Saamdu oplæg på Købenshavns Universitet var en kærlighedserklæring til Danmark og Energiakademiet på Samsø.

Han ønsker at vi kan skabe partnerskaber hvor flere Danske erhvervs og videns institutioner kan være med skabere af en solid og sund platform hvor man kan identificere hvilke fremtidige bæredygtige løsninger der kan bruges i samarbejdet med Bhutan.

Undervisning og udvikling af bæredygtighed på Energiakademiet
Malene Annikki Lundén

Flattr this!

1 comment

  1. Malene siger:

    Ønsker du mere viden om besøget fra Bhutan.
    Finder du den gode historie på P1 VITA, der blev i fredags udsendt den fineste historie om Danmark og det lykkelige folk.

Leave a comment

All fields marked (*) are required