Open Close

Biogas på Samsø ?

Drømmen er kommet et skridt nærmere virkelighed efter at EU netop har godkendt et stort skandinavisk biogasprojekt.  Projektet Implement, der har et samlet budget på 16 millioner gennemføres i et samarbejde mellem en række danske, norske og svenske partnere.

 

Fra pressemeddelelsen:

Midtjyske kommuner i front på stort skandinavisk biogasprojekt

EU støtter fælles udvikling af biogas med 8 mio. kroner

Skive Kommune, Lemvig Kommune, Samsø Kommune og Samsø Energiakademi er partnere i et stort fælles skandinavisk projekt under Kattegat-Skagerak programmet, som netop har fået tildelt 8 mio. kroner i EU støtte.

–  Målet er, at projektet på sigt vil skabe arbejdspladser og nye virksomheder, som beskæftiger sig med biogas både i Sverige, Norge og Danmark, fortæller International Projektkoordinator Steen Hintze, Skive Kommune, som skal styre projektet.

Projekt Implement, som er udviklet i et samarbejde mellem de danske partnere og en række kommuner i både Vestsverige og Norge, er godkendt af styrekomiteen for samarbejde i den såkaldte KASK region, der dækker over et geografisk område fra Sydnorge over Vestra Götaland  og Midt og Nordjylland.

Projektet er støttet af Region Midtjyllands Vækstforum og har et samlet budget på 16 mio. kr.

Projektet Implements formål er at udvikle produktionen og anvendelsen af biogas gennem erfaringsudveksling mellem de skandinaviske kommuner.

–  I Vestsverige er der gode erfaringer med, at biogas i transportsektoren og til udvikling af erhvervs-klyngesamarbejde og i Norge er der gode erfaringer med udvikling af biogas på baggrund af fiskeaffald.

–  Det kan vi lære af i Danmark, konstaterer international projektkoordinator Steen Hintze, Skive Kommune.

Han fortsætter:

– Til gengæld har Lemvig gode erfaringer med etablering af større anlæg, Samsø har gode erfaringer med inddragelse af borgere i planlægningsprocesserne, og Skive har gode erfaringer med kommunal styring og gennemførelse af store bæredygtige energiprojekter. Landenes forskellige erfaringer er baggrunden for, at EU har fundet det interessant at støtte et samarbejde over grænser.

Flattr this!

5 comments

 1. SStensgaard siger:

  Vi ser fra Samsø Kommune rigtigt frem til et godt frugtbart samarbejde – så vi kan lave energi til vores transportsektor – og skabe lokale arbejdspladser.

 2. Holger Øster Mortensen siger:

  Biogas er formodentlig en udmærket ide´ indtil man finder mere intelligente metoder til fremstilling af energi, men det spåes kun en kort levetid i en overgangsfase.
  Og at sætte sin lid til at biogasværker skal forsynes med store mængder husdyrgødning (gylle) er en både usikker og risikabel procedure. De færreste kan se en glorværdig fremtid for f.eks. en større svineproduktion på Samsø. I værste fald binder man aftagerne af gas fra disse “gyllekogerier” til at aftage dette til en al for høj pris. En øvelse der kan få skandalen om barmarksværkerne (naturgas) til at ligne en børnefødselsdag.

  Der bør satses på helt andre energiformer end bio-gyllegas.

 3. Ja nu har projektmagerne nogen penge at lege med, og så kan man jo holde nogle dyre konferencer og skrive nogle tykke rapporter indtil pengene er brugt og det kommer der ingen ting ud af. Vi har ikke noget fiskeaffald og borgerinddragelse er ikke opfundet på Samsø. Men det ændrer ikke ved, at biogas er en underskudsforretning der skader miljøet. se http://www.sickpigs.dk/flexnews/catalog.php?catalogid=78

  • SStensgaard siger:

   Borgerinddragelser er ikke opfundet på Samsø, men Vedvarende energi projektet har demonstreret at vi kan – og vil arbejde sammen på Samsø.

   Det skal vi også når det gælder biogas. Når det gælder husdyrgødning har vi under alle omtændigheder en utappet energi ressource på Samsø.
   Som det er nu bidrager husdyrene vi har med metangas der er 25 gange “værre” end CO2 som drivhusgas.
   Lugtgener kan nedbringes ved udbringning af behandlet husdyrgødning.
   Vi kan skabe lokale arbejdspladser og styrke den lokale økonomi ved at køre på “hjemmelavet” brændstof, i stedet for at importere den fra “Golfen”.
   Bagsiuden af medaljen ved biogas skal vi også se på, men for mig er det vigtigt at så mange som muligt vil deltage i en fordomsfri debat inden vi beslutter os.

   vh

   Søren Stensgaard, Samsø Kommune

 4. Holger Øster Mortensen siger:

  – gyllegas er skodgas og fordrer blot endnu flere slagtedyr

Leave a comment

All fields marked (*) are required