Open Close

Onsbjerg elværk producerer strøm igen

Onsbjerg Tanderup elværk leverede strøm for første gang i 1914. Det gik fint indtil 2. verdenskrig, hvor man måtte opsætte en vindmølle med 4 vinger for at skaffe strøm nok. I 1960`erne gik Samsø fra jævnstrøm til vekselstrøm og værket lukkes ned.

Elværket er i dag et smedeværksted, hvor ejerne Thomas Müller laver blikarbejde og producerer strøm med hans nye solcelleanlæg. Strømmen bliver brugt til opvarmning af værksted og til at dække forbruget ved de elektriske værktøjer. Hans erfaringer med at installere solcelleanlæg bliver brugt i hele Danmark. 

Efter mange år er bygningen bliver strømproducent igen og gå tilbage til dens egentlige opgave.

Pga. faldende priser på solcelleanlæg vil man i fremtiden nok se endnu flere solcelleanlæg på Samsø og i hele Danmark.

På Samsø har vi en højere strømproduktion end på fastlandet. Der er et solcelleanlæg i Vesterløkken, hvor ejeren kontrollerer strømproduktionen og bruger det til undervisning i Danmark og EU.

Her er et link til en solcelle beregner.

Flattr this!

2 comments

  1. Holger Øster Mortensen siger:

    – det ser godt ud. Solceller er en af de rigtige veje at gå i fremtidens energiforsyning

  2. Jimmy Flindt siger:

    Hej Holger,
    Ja, du har fuldstændig ret. Prøv at se tidligere artikel om under overskriften “Fælles solcelleanlæg er en mulighed” på denne hjemmeside under referencen http://energiakademiet.dk/faelles-solcelleanlaeg-er-en-mulighed-men/#comments og de anførte kommentarer, specielt vedrørende de forbedrede skatteregler, der gælder, for private, som vælger at slå sig sammen i de folkeejde solcellelaug efter samme model som de folkejede vindmøllelaug (I/S modellen) med virkning fra 1. januar 2010.

Leave a comment

All fields marked (*) are required