Open Close

5 gode råd ved køb af solceller.

5 gode råd om investering i solceller

 

 Vælg et solcelleanlæg som passer til dit elforbrug

Sørg for at dit solcelleanlæg ikke producerer mere el end du selv forbruger, da der ikke er økonomi i overproduktion. Tag derfor afsæt i dit nuværende/forventede fremtidige elforbrug.

 Få dokumentation på beregning af ydelse fra solcelleanlæg

Få altid en dokumenteret beregning for solcelleanlæggets årlige elproduktion fra leverandøren på den faktiske placering hos dig selv. Dvs. en beregning som tager højde for den årlige solindstråling og specifikke placering hos dig, samt virkningsgrad og tab for det valgte solcelleanlæg. Bed om en beregning i et neutralt beregningsprogram, som eksempelvis PV SOL, da producenternes egne beregningsprogrammer kan favorisere deres egne produkter.

 Gå efter anerkendte og afprøvede kvalitetsmærkeprodukter

Søg evt. efter producentnavn og modelbetegnelsen på Google og se om de er nævnt i forbindelse med større projekter, samt hvor længe de har været på markedet.

Vælg solcellepaneler, der som minimum er afprøvet og certificeret efter standarden IEC 61215 (krystallinske solceller) eller IEC 61646 (tyndfilms solceller), som er standardiserede test af bl.a. solcellepanelets ydelse og holdbarhed. Vær opmærksom på at disse test ikke siger noget om, hvor effektive solcellerne er set over året. Tjek derfor om der evt. er uvildige test af solcellepanelernes årlige ydelse, som eksempelvis hos Photon i Tyskland. Se afprøvninger hos Photon på http://www.photon.info/photon_lab_modul_ertragsm_en.photon?ActiveID=1289

Vælg en inverter som er opført på Energinet.dk’s positivliste. Se listen på http://energinet.dk/SiteCollectionDocuments/Danske%20dokumenter/El/Positivliste_over_godkendte_vekselrettere_for_brug_til_solcelleanl%C3%A6g_i_Danmark.pdf

Vælg en leverandør/montør, der har erfaring med solceller

Spørg efter en referenceliste fra leverandøren/montøren på opsætning af solceller, så du selv kan tale med personer med tilsvarende anlæg.

Tjek garantibestemmelser på anlæg og ydelse

Efterspørg garantibestemmelser på hhv. inverter, solcellepaneler og ydelse. Der gives normalt en produktgaranti på inverteren og solcellepanelerne på 5-10 år. Herudover så får man normalt også en såkaldt ydelsesgaranti, som typisk garanterer dig minimum 90 % ydelse efter 10 år og 80 % ydelse efter 20-25 år. Og husk – at en garanti på 10-25 år kun virker, hvis den virksomhed som giver garantien også eksisterer om 10-25 år. Nogle virksomheder tilbyder derfor også en såkaldt tredjepartsforsikring, der yder forsikring i tilfælde af, at producenten går konkurs.

 

Flattr this!

4 comments

 1. Lykke siger:

  Hej.
  Husk der er også et engangs tilskud på energibesparelsen, ved opsætning af bla. solceller, varmepumper og energirenovering af private boliger fra elselskaberne, så som SEAS-NVE mf.
  Tilskuddet er ikke super stort på solceller, men er værd at tage med.
  Hvad der er sparet er tjent. 🙂

 2. Bo Andersen siger:

  Men hvor ER de 5 råd så ?

 3. Jimmy Flindt siger:

  Jeg benytter lige lejligheden til at henvise til dagens nyhedsartikel på DR’s hjemmeside under overskriften “Solceller på vej frem: Nordens største anlæg åbnet i Ballerup”, jf den direkte reference (link):

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2012/08/17/175642.htm

 4. Jakob siger:

  Her hos denne leverandør er der svar på en masse forskellige spørgsmål der dukker op, hvis man overvejer at få monteret en solcelleanlæg
  http://klimaenergi.dk/solceller-privat-faq/

Leave a comment

All fields marked (*) are required