Open Close

Byttemarked på Samsø – Naturligvis!

Kom til byttemarked på Energiakademiet lørdag den 22. marts fra 10-16.

Byttemarkeder er for de fleste et helt nyt koncept, og for andre det mest naturlige at gøre. Det går ud på at mødes og medbringe ting, men ikke længere bruger, og få noget andet med hjem, man hellere vil have. Simpelt, og alligevel er det indtil for nylig noget, der forgår mest i små grupper af veninder, der bytter tøj.

Stine Avnbøl 1De seneste 3 år er byttemarkeder blevet større og mere organiserede. Det begyndte i Århus, og frivillige har bragt ideen til Fyn og Sjælland de seneste år. Flere nye byer ønsker at afholde byttemarked, og derfor har 2 af de frivillige søgt støtte i Puljen for Grønne Ildsjæle for at kunne bruge mere tid og energi på at udbrede byttemarkeder til resten af landet.

De to ildsjæle Rosa Føge og Lama Juma med base i København og Brøndby, har hørt grønne rygter om Samsø og tænkte, der måske var nogle at samarbejde med om at lave et byttemarked. “Samsø ligger midt i Danmark, og vi kender i forvejen lidt til Energiakademiet og hørt om hvor mange samsinger, der på den ene eller anden måde har været med til at omlægge til vedvarende energi.

Vi tænker der på Samsø må være en øget viden og bevidsthed om, hvordan vi forvalter energi og ressourcer i fremtiden, og at mange derfor kan se ideen i at lave byttemarkeder.”

966864_614894858540404_1338543412_oGør det let at genbruge

Tanken med byttemarkeder er at gøre det lettere for folk at genbruge. Mange benytter sig af genbrugsbutikker og loppemarkeder, men mange gode ting ender stadig som affald eller forbliver rod i skabe og skuffer, selvom de kunne gøre gavn andre steder. På et byttemarked har frivillige sat borde og skilte op, man kommer når man vil i åbningstiden og overdrager sine ting, og dernæst kan man tage andres ting med hjem. Tøj og ting i overskud hentes af en genbrugsbutik eller en anden velgørende organisation.

“Du behøver ikke passe en stand, du behøver ikke tage dine ting med igen, du behøver ikke overveje, hvad prisen skal være, og du behøver ikke prutte om prisen, hvis du finder noget du vil have. Alt er reduceret en overvejelse om, hvorvidt du kan bruge denne genstand, eller ej.”

Giv hvad du har, tag hvad du kan bruge

Tanken bag et byttemarked er, at man ved at bytte med hinanden både gør noget godt for miljøet, andre og for sig selv.

1554464_275779325910031_656126573_n[1]Byttemarkedet skal ikke forstås som en konkurrent til hverken loppemarked eller genbrugsbutikkerne. Snarere et alternativ og en sociale oplevelse, der giver folk lyst til at genbruge yderligere og øjnene op for alt slags genbrug.

De ting der bliver indleveret på byttemarkedet er oftest noget, ejeren ikke vil bruge tid på at sælge, vedkommende har svært ved at skille sig af med eller simpelthen ikke har værdi for denne ejermand længere.

Dette på trods af at tingene fungerer upåklageligt, er i god stand, og derfor på samme tid, er for god til at smide til storskrald. Det kan også være det har brugsværdi, men ikke så stor pengeværdi, og derfor kan være svært at sælge.

Byttemarkeder rummer en social dimension og der er ofte anledning til at tale sammen og give genstandenes historier videre. Mange oplever lige så stor glæde ved at se deres tidligere ejendele bliver taget, som ved at finde netop det, de står og mangler. Når man ved tingene får et nyt hjem, har man lettere ved at give slip.

Hvor, hvornår og hvem?

Byttemarkedet bliver afholdt på Energiakademiet den lørdag den 22. marts kl 10-16.

Der er stadig mulighed for at præge arrangementet, hvis man synes om ideen og vil være med til at skabe det. Der er brug for en genbrugsbutik eller anden velgørende organisation, der har lyst til at overtage de ting, der bliver til overs efter byttemarkedet.

Stine Avnbøl 2Der er mulighed for at byde ind som klub, skoleklasse eller lignende, hvis man vil sælge the, kaffe og kage til arrangementet. Det kan også være man bare gerne vil være med på dagen og sætte borde op og tage i mod gæsterne. Mulighederne er mange, men det essentielle er at det er lysten, der driver værket.

“Vi vil meget gerne lave et byttemarked på Samsø, men der er ingen ide i det, hvis ikke der er nogen, der har lyst til at skabe rammerne og deltage.”

Hvis man vil læse mere om byttemarkeder, kan man besøge byttebloggen www.byttemarked.wordpress.com og se klip fra andre byttemarkeder. Hvis man kunne tænke sig at være med, kan man skrive til Rosa eller Lama på moc.l1524631262iamg@1524631262egeof1524631262asor1524631262 eller moc.l1524631262iamg@1524631262amuja1524631262mal1524631262.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required