Open Close

Ildsjæleskolen.dk

Søren H.

Director at Samso Energy Academy

Men hvad sker der så når ildsjælen brænder ud? Når budgetterne ikke fornyes, når fonden siger stop eller den ansøgning der bare skulle brænde igennem blev afvist? Når det brænde ildsjælen er drevet af er en ressource der kommer udefra er der fare for forsyningssikkerheden og dermed risiko for en afbrændt idemager der så gerne ville.

Ildsjæle går som regel langt på literen, men der skal ressourcer til. Problemet er at mange af ressourcerne er begrænsede. Som regel et kort forløb (hvor lang tid tager det at få en ide realiseret?) For lille et budget – (det koster at få en ambitiøs plan ført ud i livet). Risiko for at tabe (alternativt at vinde et projekt) I vores vinderkultur skabes der et lille antal vindere i en verden der vurderes af specialister og eksperter. Det betyder at resten i tidens terminologi er “stemt hjem” og dermed dømt tabere.

Problemet er generelt ressourcer og hvor ressourcerne kommer fra. I “gamle dage” samlede man som oftest ind i det lokalsamfund hvor ildsjælen virkede. Erhvervsfolk, bønder og godtfolk lagde midler og redskaber til og dermed byggedes mange idrætsanlæg. sportshaller og forsamlingshuse. Det vil sige at der var meget kort afstand fra donation til handling og dermed et fælledskab der administrerede sagen. Medspillerne var både donorer og aktivister i fælles sag. Alle tabte på en fiasko og derfor blev mange af disse projekter til noget ved fælles hjælp.

Idag har vi lagt afstand mellem donor og projekt og donor trækker sig helst ikke med ind i aktivisme. Det betyder at rigtig meget ligger på ildsjæleniveau og der er stor risiko for at ildsjælene kommer til at trække et meget stort læs alene.

Jeg tror der er brug for en ildsjæleskole. En moderne højskole hvor ildsjæle skabes, får indlagret tro, håb og styrke til at gå ud i lokalsamfundet og gøre den forskel der skal til for at lykkes. En højskole der i dag ikke skal lære folk at læse og skrive men at bruge deres hænder og til at “gøre” noget. Handlingsdannelse og Fælledsskabs træning er nødvendig! Samfundet er i forandring og bureaukratiet har gjort os organisations dovne – “det ordner kommunen! Vi betaler da skat så det er der nogen der skal ta sig af” Vi må ta ansvaret tilbage!

Kom godt igang folkens – der er nok at tage fat på!

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required