Open Close

Fra sorte kugler til guldkroner

På Samsø Energiakademi har vi et glas med sorte kugler, som næsten er blevet fyldt til randen.

I filmen ”Sorte Kugler” af Anders Matthesen, uddeles der sorte og hvide kugler til ejendomsmægleren Alex Klien, der er kommet ud for en bilulykke. Pludselig befinder han sig nemlig midt i et quizshow, der omhandler hans personlighed og karaktertræk. Antallet af dårlige sorte eller gode hvide kugler afgør, om han skal overleve eller ej. Helt så drastisk er det dog ikke med vores glas med sorte glaskugler på Samsø Energiakademi.

På Samsø bruger vi kun de sorte kugler til at følge med i, hvor mange oliefyr, der er udskiftet på Samsø til vedvarende energikilder, som eksempelvis varmepumper og fjernvarme. I 2009 da vi startede med at putte sorte glaskugler i glasset, var ca. en 1/3 del af husene på Samsø opvarmet med oliefyr, hvilket svarede til omkring 750 husstande. I 2011 rundede vi 100 nedlagte oliefyr. I dag har vi puttet omkring 250 kugler i glasset, og håber selvfølgelig også på at, der er nogen, som har udskiftet uden at spørge os til råds.

Hermansen, S and Lundén, M and Kristensen, M

(2015)

From black marbles to a golden crown — Fra sorte kugler til guldkroner.

Samsø Posten.

[img]

Preview


Danish | Text

Nyheder fra Samsø marts DK 2015.pdf

Download (904kB)

| Preview

  [img]

  Preview


  English | Text

  Local news Story UK March.pdf

  Download (801kB)

  | Preview

    Abstract

    Samsø is well underway with the goal to become fossil free by 2030 and that has resounded outside of Denmark. Locally, Samsø is working on replacing oil-fired boilers for more sustainable energy solutions and globally, there is a demand for knowledge about how a local community develops in a more sustainable direction. Here on Samsø, we are happy to share our experiences – also with royal visitors from far and near. — Samsø er i fuld gang med at omstille sig til at blive fri af fossile brændsler inden 2030, og det giver genlyd i verden. Lokalt på Samsø arbejdes der bl.a. med at udskifte oliefyr til vedvarende energiløsninger, mens der globalt er efterspørgsel på hvordan et lokalt samfund udvikler sig i en bæredygtig retning. Vi på Samsø deler med glæde ud af vores erfaringer, også

    Item Type: Article

    Creators:Hermansen, S and Lundén, M and Kristensen, M
    Projects:Renewable Energy Island — Vedvarende Energi, Fossil Free Island — Fossilfri Ø
    Date Deposited:26 May 2015 14:02
    Last Modified:27 May 2015 08:34
    URI:http://arkiv.energiinstituttet.dk/id/eprint/540

    Actions (login required)

    View ItemView Item

    Find på Energiinstituttet

    Flattr this!

    Leave a comment

    All fields marked (*) are required