Open Close

Bistade på Energiakademiet

Om bierne:

Der er kun én dronning i familien, hun er ca. 20mm lang og har en brod, som hun kun stikker andre dronninger med. Hun an leve i 1 – 5 år, men skiftes ud af biavleren ca. hvert andet år eller af bierne selv, hvis de bliver utilfredse med hende. Nogle dage, efter hun er krøbet ud,  når det ikke blæser for meget og temperaturen er 20 – 24 grader flyver hun sammen med en lille flok bier ud for at blive parret på en droneplads ca. 300 m over jorden. Hun parer sig med 10-15 forskellige droner, så mange som muligt, før hun vender tilbage til sit stade.
Her går hun så i gang med at lægge æg, så længe forholdene er til det – hun kan lægge 2000-3000 æg om dagen. Da hun har travlt med at finde celler og lægge æg, har hun et lille “hof” på 8-10 arbejderbier omkring sig, som mader og nusser hende.

Dronerne – hanbierne, er ca. 16mm lange, har store øjne, ingen brod. De lever 1-4 måneder og der er ca. 500 i stadet, de hjælper ikke til med indsamling af føde. Deres eneste funktion er, at flyve ud og parre sig med en ung dronning, hvorefter de falder døde til jorden … sidst på sommeren kommer droneslaget, hvor dronerne bliver stukket ihjel og båret eller smidt ud, da der ikke er brug for dem mere.

Arbejderne er hunner, 12-13 mm lange, der er 50.000-90.000 om sommeren og ca. 20.000 om vinteren i stedet. Om sommeren har de en levetid på 3-6 uger, så er de slidt op. Vinterbierne har en levetid på 8-9 måneder, de holder dronningen varm vinteren igennem og er med til, at starte familien op igen om foråret, de flyver så længe temperaturen er over +7 grader.

Arbejderbien starter med at gøre rent i stadet, bliver så ammebi som fodrer laverne indtil de forpupper sig, bygger celler/tavler ud (bierne sveder voksflager), pollen-pakker, nektar/pollen-henter, vagtbi på flyvebrættet, blæser-bi der regulerer temperaturen i stadet, vand-henter, spejder-bi der leder efter gode nektarkilder, samler-bi der henter nektar, pollen og bestøver planterne indtil vingerne er så flossede, at den falder til jorden og dør.

Bierne er meget sociale, kan skifte mellem opgaverne efter behov – det er én for alle og alle for én – derfor kommer der også gerne flere bier til, hvis der er flere i nærheden når du er blevet stukket af en bi. Det gælder om hurtigt at få vand på så duftsporet forsvinder. Skrab brodden væk med kanten af en kniv, endelig ikke tage om den, da giftsækken så tømmes mere, sug giften ud med munden og spyt ud, kom lidt honning på, gnid med løg eller eddike eller salmiakspiritus. Hvis man hæver hurtigt og voldsomt eller får besværet vejrtrækning som tegn på allergi, skal man straks kontakte læge / ringe 112

Der er ca. 6 milliarder honningbier i Danmark udover de vilde bier.

Når bierne synes de er for mange i stedet, sætter de dronningen på slankekur så hun kan flyve ud sammen med 20-30.000 bier og finde et nyt bo. Inden da er der en ny dronning på vej i en dronningecelle, som så kan overtage de tilbageværende bier og begynde æglægning efter parringsflugten.
FAKTA om bierne:
Bierne samler 9 kg honning for hver gang vi kan høste 1 kg – de 8 kg bruges som foder og brændstof til flyvning.

Bierne skal besøge ca. 20 millioner blomster for at samle 1 glas honning (450 gr.). En bifamilie kan samle 50-80 kilo honning på en sommer! Biavleren sørger for, at bier får en ren, inverteret sukkerblanding i stedet for honningen der høstes i efteråret, så de har et godt forråd til vinteren. Samtidig behandles de med myresyre og senere oxalsyre, som begge er organiske for at bekæmpe sygdom.

Bien bærer 0,2 gram nektar med et fugtindhold på ca. 60% hjem ad gangen, det inddampes om natten til 16-20 % og lagres i forseglede celler som forråd. Fermenteringen af nektaren til honning starter allerede i bien honningmave på vej hjem til stadet.
Når bierne bestøver blomsterne tager de noget pollen med hjem – det er deres protein, mangler de pollen bliver de nye bier svage.
Bestøvningen er nødvendig for at planterne kan sætte frugt og frø.
Værdien af bestøvningen er vurderet til op mod 3 milliarder kr. årligt bare her i Danmark, honningen er vurderet til ca. 60 millioner.
Bifamilien bruger ca. 30 liter vand om året.

Bierne kommunikerer i det mørke stade ved at “danse” – de fortæller hvor langt fra stadet og i hvilken retning den gode nektar de uddeler smagsprøver på, findes.
Flyve radius er 2-3 km, men jo længere væk jo mindre har de med hjem …

Der kan være stor forskel på honning hvad farve og smag angår og det er ofte en blanding af nektar fra enkelte til mange slags blomster.

Honning består af druesukker og frugtsukker i forskellige blandingsforhold derfor er noget honning hård mens andet er blødt eller flydende. Desuden indeholder det mineraler, proteiner og smagsstoffer fra blomsterne.
Når honningen er høstet, slynges i en centrifuge eller presses den (vi presser), sies 2 gange og står så og modner på spande, der røres nogle gange – nogen rører dagligt, andre rører kun få gange indtil honningen begynder at skifte farve – så er det tid til at tappe på glas.

Sidst men ikke mindst laver bierne propolis, ved at bearbejde harpiks fra træer med spyt og bivoks, som de bruger til at tætne revner og sprækker i boet med – det holder bakterier på afstand/bekæmper infektioner.

Når honning opvarmes til mere end 42 grader ødelægges alle de nyttige stoffer i den!

Du kan lave smørepålæg med honning, det skal ikke varmes op – prøv for eksempel, at blande en god kvalitet økologisk cacaopulver i til den smager godt. Du kan røre det i et lille glas med i tæt låg. Du kan også prøve med økologisk anispulver, eller rive et lille stykke ingefær direkte ned i glasset, muligheder er mange afhængigt af hvad du kan lide – velbekomme!

INDHOLDSFORTEGNELSE:
Presset honning med pollen fra Samsø Energiakademi
Nektaren til vores sensommerhonning henter bierne fra vores hegn, vilde
blomster og de omkringliggende haver . Biernes største værdi ligger i
bestøvningen af blomsterne hvorfra de også henter pollen hjem til stadet.
Presningen giver en større smagsintensitet end den traditionelle slyngning
da honningen udsættes for mindre iltning & har et større indhold af
fermenteret pollen, der kan optages i den menneskelige organisme.
Efter koldpresningen er honningen siet & rørt nænsomt før den er
tappet på glas. Opbevares bedst tillukket ved ca. 14 grader.

 Honning må ikke gives til børn under 1 år!
Høstet 11.september 2016 & bedst før 11. marts 2018

Flattr this!