Open Close

Danske og udenlandske studerende giver turisme og omsætning på Samsø

Vi har i dette efterår på Energiakademiet afviklet tre store universitetsforløb med grupper af studerende. Det ene forløb havde en varighed af fire uger på Samsø, det indebar at to lærere, deres familier og 21 studerende fra Maine, USA, kom og boede på Ballen Camping, de lejede cykler og brugte de lokale brugser, bagere, fiskehandleren og meget andet. Det må siges at være turisme og oplevelsesøkonomi i en ny form, som er godt for hele øen og for fælleskabets omsætning rent økonomisk.

Det, at vi på Samsø udvikler tilbud og ophold med kvalitativt indhold gør, at vi som ø forsat er attraktive for mange forskellige mennesker ude i verden. De studerende har haft forskellige akademiske grader og forskellige opdrag ift. deres opgaver. Personalet på Energiakademiet servicerer og hjælper universiteterne og de studerende tættere på det, de vil undersøge. De studerende er her i forskelige tidsforløb, fra fire uger til tre måneder. Aktiviteten omkring den studerende gør godt for mange erhverv på Samsø. De studerende lejer bolig på øen, køber ind i de lokale forretninger. De går ud og spiser på de lokale restauranter og måske går de i biografen. De sejler med færgen til og fra fastlandet. Det vil sige, at vi kan betragte deres bidrag til øens økonomi og aktivitet på lige fod med en turists.

Et nyt pilot projekt fokuseret omkring uddannelse som led i Energiakademiet 2.0

Et seks-årigt ønske om at besøge hinanden på tværs af Atlanten gav mange muligheder, da det endelig blev realiseret. Samsø Energiakademi kunne komme i gang med at iværksætte et undervisningsmodul i efteråret 2014 på Samsø i samarbejde med College of the Atlantic, Maine, USA.

Realiseringen kom i al enkelthed i stand, da en afgørende donor, the Partridge Foundation, har fokus på staten Maine i USA og dennes fremtid. The Partridge Foundation har sat 10 millioner kroner. The Partridge Foundation inviterede i 2013 rektoren og direktøren fra universitet College of the Atlantic og ø-organisationen Island instituttet ind til forpligtigende samarbejde, hvor donoren meddelte sit ønske om at støtte områderne landbrug/fødevare, uddannelse og miljø med fokus på klimaforandringer. College of the Atlantic ville kunne bidrage med studerende og data på områderne. Ø-instituttet kunne bidrage med øboere, som dagligt kæmper med overlevelse på alle tre områder. Hvordan kunne begge grupper begynde at arbejde sammen og udvikle visioner som kunne fremme landbrug, miljø og uddannelse i staten Maine og involvere resten af øerne ud for den amerikanske østkyst? Donoren fra Maine, the Partridge Foundation, satte som betingelse, at projekterne blev formidlet med en professionel kommunikationsstrategi, således at projekterne kunne spredes effektfuldt til hele USA. Første modul af dette samarbejde skulle afprøves på Samsø Energiakademi sammen med uddannelses afdelingen.

De professionelle nyhedsmedier, som har besøgt og/eller skrevet om Samsøs uddannelsesprojekt 2.0 er New York Times, Ecowatch og Huffington Post. Mange af historierne er delt på flere sociale medieplatforme rundt om i hele verden. Det må i skrivende stund siges at være turimebonus for fuld valuta!

Samsø Energiakademi modtager allerede henvendelser fra andre universiteter og organisationer fra USA, som ønsker at samarbejde med og besøge Samsø. Det er en ny måde at udforme faglige pakkerejser med form og indhold i samarbejde med lokalbefolkningen på Samsø. Øboerne og de studerende takker alle og nævner, at Samsø er et særligt sted at arbejde og befinde sig, da åbenheden og nysgerrigheden opleves som noget helt specielt. Vi fra Energiakademiet vil sige hjertelig tak til alle de lokale værter, der åbnede deres hjem og bød på samtaler og middage. Uden jer vil de studerende og universiteterne ikke kunne opnå kendskab til virkeligheden bag Samsø som Danmarks vedvarende energi ø.

Energiakademiet var efterfølgende i Maine i oktober for at afslutte pilot undervisningsmodulet på universitetet College of the Atlantic. Energiakademiet  var oplægsholdere på universitets College of the Atlantic årlige SHE konference

Læs hvad du studerende fra USA har lært på Samsø http://news.coa.edu/?s=søren+hermansen

Se hvad Energiakademiet og College of the Atlantic og Island instituttet har samarbejdet om på Samsø http://www.islandinstitute.org/search.php?cx=007118237966010458265%3Afnpvb83-nxy&cof=FORID%3A11&q=soren+hermansen&sa=SEARCH

Se Energiakademiet nyeste film, som formidler hvad der er undervist i   http://vimeo.com/111508574

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required