Open Close

Samsø til EU-topmøde I Brussel

Af direktør, Søren Hermansen
Kategori: partnerskaber

Eller det vil sige, vi var der samtidig med at der var topmøde! Men vi fik besøg af en række kommissærer som støtter øernes arbejde for et bæredygtigt liv I udkants-EU.

EU spiller en væsentlig rolle I mange af de projekter, som Energiakademiet arbejder med. Siden starten i 1998 har vi deltaget i en lang række projekter – alt fra udveksling af erfaring til mere faglige projekter, der ser på besparelse, uddannelse, implementering af vedvarende energianlæg og meget mere.

Underskriftsceremoni. 35 kommuner skriver under på Pact of Islands

Underskriftsceremoni. 35 kommuner skriver under på Pact of Islands

Vi har I hele perioden været medlem af det europæiske ø-netværk ISLENET. Det blev oprindeligt startet af Bornholm, Gotland, Western Isles I Skotland, Kreta, Sardinien, Madeira og De kanariske øer. Det har været et godt netværk, og Samsø har i høj grad nydt godt af at være med i et så stærkt netværk. I dag er Islenet lidt vingeskudt, idet flere medlemmer har sparet så kraftigt, at Bornholm er mere eller mindre ude, Kreta ser vi ikke meget til, og Sardiniens leder er gået på pension. Vi har derfor sammen med Gotland taget initiativ til en opdatering af netværket.

Den 24. juni var vi alle til møde i Brussel i anledning af Green Week og en projektafslutning. Vi mødtes i Islenet for at se, om vi har opbakning til en ny version af ø-samarbejdet.

Det handler ofte om penge – hvis der er lavvande I kassen er det svært at opretholde et aktivt engagement. Vi mødtes til Island Commisions årsmøde for at se, om vi eventuelt skal lave en aftale med CPMR (står for central, periferable, maritime regions) om at være en underafdeling af denne store interesseorganisation. Søren Hermansen var ordstyrer for workshoppen, og sammen med direktøren for DG Energy (EUs energistyrelse) Dominique Ristori (fra Korsika) fik vi lavet en rigtig god stemning og et håndslag på, at vi skal arbejde sammen om øernes vilkår!

Søren Hermansen ordstyrer i EU-Parlamentet. Her sammen med Dominique Ristori, Direktøren for EU’s Energistyrelse

Søren Hermansen ordstyrer i EU-Parlamentet. Her sammen med Dominique Ristori, Direktøren for EU’s Energistyrelse

Som malerisk baggrund for mødet var der til slut en underskriftsceremoni, hvor 35 nye kommuner skrev under på Pact of Islands – en aftale Samsø har tilsluttet sig for snart 3 år siden. Der er i dag 105 europæiske kommuner på listen!

Vi tog hjem med god energi, og næste skridt er at få lavet en ny medlemsliste for ISLENET og aftalt en forretningsplan, som øerne kan forholde sig til. Det er rigtig flot, at Samsø med 3700 indbyggere kan være med til at holde sammen på de europæiske øer. EU er et centralistisk projekt, og derfor er der rigtig god grund til at have en stærk ø-stemme.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required