Open Close

Vil unge vide noget om deres lokalsamfund?

Af projektleder Malene Annikki Lundén
Kategori: Undervisning

“Nyheder fra en varm fremtid” er en kampagne om klimaændringer, hvor folkeskolens ældste elever og elever fra de gymnasiale uddannelser dyster om at skrive de bedste artikler om bæredygtige initiativer i deres lokalområde. Et ophold på Samsø Energiakademi er på højkant.

unge“Klimaforandringerne bliver en udfordring for verden i mange år fremover. Det er noget som børn og unge, der vokser op nu, bliver nødt til at forholde sig til. På et tidspunkt vil det være op til nutidens unge at fortsætte den klimaindsats, som vi er godt i gang med,” siger tidligere klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

“Eleverne skal tage ud af klasselokalet og ud i den virkelige verden. Klimaforandringerne er allerede en del af vores hverdag mange steder, og det er løsningerne også. Når eleverne finder de gode klimahistorier og interviewpersoner, skal de beskrive, hvad de ser og hører, så teksten bliver levende. På den måde bliver klimahistorierne også en del af virkeligheden for læserne,” siger Rasmus Helveg Petersen, der ud over at være politiker også har en baggrund som journalist.

Materialet blev målrettet både udskolingen i folkeskolen og gymnasieniveau. Skrivekonkurrencen var en opfordring til eleverne om at skrive journalistiske artikler om lokale initiativer, der gør en forskel for klimaet. Eleverne har skrevet om bl.a. husstandsvindmøller, digitale gadelamper, hvordan krematorievarme kan omdannes til fjernvarme, lokale energimesser, samt om hvordan man formidler klimaviden til mindre børn.

To skole- og gymnasieklasser fra hhv. Aarhus Katedralskole og Sankt Annæ Gymnasium vandt en konkurrence og har været på Samsø for at modtage deres pris – en todages tur på Samsø med Energi Safari på Samsø Energiakademi.

Eleverne boede på den økologiske gård Yduns Have i Alstrup og fik på deres tur cyklet det meste af Samsø rundt. I tre forskellige grupper skulle eleverne mødes på Safariens stoppesteder: Ballen-Brundby, Tranebjerg og Besser. Eleverne skulle i løbet af Energi Safarien blive klogere på sol, vind og biomasse – de ressourcer som Samsø har anvendt i sin energiomstilling til Danmarks Vedvarende Energi Ø. Eleverne gik til opgaven med krum hals.

Eleverne fra Sankt Annæ Gymnasium blev udstyret med IPads og skulle sammen udforme en dokumentar om, hvad de oplevede og blev undervist i.

Se deres film:
Gruppe 1

Gruppe 2

Gruppe 3

Læs elevernes artikler her.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required