Open Close

Ved du egentlig hvad der sker i din husholdning, er der overskud ?

Hvad betyder det at have overskud i sin husholdning.Her efterspørger Samsø Energiakademi om du styr på energiregningen,eller om du har justeret på din isolering. Alt dette og meget mere mener vi kan give overskud på samfundets fælles husholdning. Husholdnings økonomien er kommet for at blive. Hvor findes der folkeoplysning, om hvad man kan gøre for at skabe overskud hjemme hos sig selv eller på sit arbejde.

Samsø Energiakademi har i 20 år erfaret stor viden om hvordan en landsby, et kvarter, eller en region kan stå sammen og dele visioner og handling om hvad en fremtidige bæredygtig husholdning indeholde af lige dele projekt og proces. Hvorfor betyder den samlede husholdningen i et regnskab alt, når vi ser på økonomiske bundlinjer. Her spiller helheden ind og hvad og hvordan kan vi styre vores egen husholdning og hvordan skabes der en øget gennemsigtighed til den fælles husholdning. Hvem og hvilke organisationer kan være med til at opdrage både stat og befolkning, uden at være i lommen på industriens interesser. Hvor er den organisation eller forening. I gamle dage tog husholdningsforeningerne en del af slæbet med at oplyse kvinder.

I Finland har de en 100 år gammel institution, som hedder Martha forbundet, den rådgiver staten og borgere i hele Finland.Foreningen har ca 10.000 medlemmer, som er Finlands svenskere og Finner og kvinder. Der er også Martha mænd i foreningen.

I en ny bog skrevet af Kirsten Stendevad. Fremtiden er feminin ” 7 spilleregler i det 21.århundrede har jeg plukket en linje som spiller op til, hvem har styr på husholdningen. Bogen har i min optik den udfordrende titel “fremtiden er feminin” i første omgang tænkte jeg at den bog var kun til kvinder, her tog jeg grundigt fejl. Bogen handler om hvordan vi i dag er nød til at forstå og handle anderledes. Kirstens udsyn er 7 spilleregler og bogen er skrevet til mennesker der arbejde i de gamle paradigmer. En af Kirstens pointer er at når vi snakker maskulin/feminin eller køn, sidder de fleste stadigvæk fast i en endeløs og frugtesløs, skyttegravspræget ligestillingsdebat. Derfor slås vi med de samme problemer,som vi gjorde i det. 20 århundrede, selvom vi hverken har tid eller råd til mere.En nylig rapport fra McKinsey Global Institute konkludere, at hvis man fremmer kvinders ligestilling kan det tilføre 12 billion dollars til den globale vækst.

Tilbage til den nationale dagsorden. I Danmark har landbrugets storhedstid i opgangstider spillet en langt større rolle, end vi hylder i dag. Jeg ser at i opgangstider at husholdningsforeninger rundt om i Danmark popper op. Selv små lokaliteter som Tunø og Samsø, fandtes der husholdningsforeninger. Hvad er det husholdningsforeningerne har kunnet og hvilken rolle har de spillet Husholdningen på de østjyske øer

I dag er mange Husholdningsforening på vej mod ophør, som skyldes at samfundet forandre sig. Lemvig Husholdningsforening har svært ved at skaffe nye bestyrelsesmedlemmer og kan derfor være på vej mod ophør.
Torsdag den 13. februar 2014, 17:35  Tirsdag den 28. januar afviklede Lemvig Husholdningsforening den årlige generalforsamling i Bio-Huset. Generalforsamlingen startede med formandens beretning, og dernæst fremlagde kassereren regnskabet.
Afstemningen udløser derfor en ekstraordinær generalforsamling, der skal afvikles inden for fire uger og endeligt afgøre foreningens fremtid.  Den ordinære generalforsamling sluttede med pladespil og kaffe.

skaermbillede-2016-11-22-kl-09-10-01

Sprede viden og folkeoplysning til alle små og store husholdninger i Finland og Sverige.

Den første kvindelige pioner som startede Martaforbundet var Lucina Hagman ,hun tog initiativet til at danne en folkelig forening som kunne løfte den alm sundhed og trivsel på en og samme tid. Lucina Hagma  samlede en kreds af visionære og varmhjertet kvinder omkring sig. De grundlagde en ny kvindeorganisation. Forbundets første handling, var at uddanne og sende flere 100 kvindelige ambassadøre til alle afkroge og landsdele i Finland for at sprede oplysning og folkbildning til hvert et hjem i Finland. Dette forbund samlede hele Finland og Marthaforbundet voksede med rekordfart.

Marthaforbundet var officielt en upolitisk medborger organisation, men forbundet tog aktivt stilling til aktuelle spørgsmål, eksempel kvinders ret til at stemme. Marthaforbundet drev afgørende sager som fremmede kvinders ret i mod en mere balanceret ligestilling. Mange af Marthas forbundets grundlæggere blev senere valgt ind i folketinget.

Læs mere

Pionerarbejdet via kunskabs-spredning

Under Föreningen Marthas första decennier expanderade undervisningsverksamheten explosivt. På många orter var marthorna pionjärer när det gällde att sprida kunskap både till barn och vuxna. Kurser och föredrag behandlade matlagning, hemvård, sjukvård, barnskötsel och uppfostran, sömnad, mjölkhushållning, trädgårds- och husdjursskötsel med mera. Från 1907 fick Föreningen Martha statsunderstöd.

skaermbillede-2016-11-22-kl-09-11-45

I dag ligger Marthaförbundets verksamhetsidé fortfarande rätt nära målsättningen i Marthas barndom – att sprida kunskap och erbjuda utbildning i frågor med anknytning till kvinnans vardag och en hållbar livsstil. Då som nu är målgruppen hela befolkningen.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required