Open Close

Samsø leverer cirkelspark til Danmarks cirkulære bio-økonomi

Efter 20 års omstilling til vedvarende energi skal der nu sættes nye mål.

 

Samsø har skabt en decentral energiforsyning og en lokal viden om hvad vedvarende energi betyder for økonomi og ejerskab i den enkelte forbrugers husholdning og i fælleskabet på Samsø.

På den lokalpolitiske dagsorden og helt ind i kommunalplanlægningen lyser de 17 FN-verdensmål vejen op for hvor langt Samsø er med den lokale energiplanlægning. Konferencen på fredag tager for alvor hårdt fat i den luftige titel ‘Det bliver på øen’ og hvad den cirkulære bio økonomi kan betyde for det Samske landbrug og Samsøs energiproduktion, med alt fra genbrug over affaldssortering til forvaltning af vand.

Samsø ved at den lille handling er med til at fremme den helt store bevægelse, som handler om at lokalbefolkningen kan udvikle Samsø og sammen beslutte hvor et fælles biogasanlæg skal ligge, der skal forsyne øens færger med bæredygtig energi.

Alt dette kommer fra et lille men skrøbeligt samfund, som nu har sat foden ned på den modige vision om at øen kan gøre sig fri af fossile brændsler 20 år før resten af Danmark.

Hvad er det, der gør dette muligt ? Hvad har skabt det brændstof, der gør, at samsingerne efter 20 år ikke stopper her?

Befolkningen ved at fælleskab og uenighed er opskriften som skaber succesen. Samsø Energiakademi har fingeren på pulsen fordi vedvarende energi resulterer i arbejdspladser og spiller en afgørende rolle for det globale samfund. Vedvarende energi er sund fornuft, som lokalbefolkningen har stor tillid til, og det mærker de på deres bare fødder, når de skruer op for både varme og charme ude og hjemme.

Vedvarende energi kan mærkes!

De bedste hilsner fra Energiakademiet og Samsø kommune.

Selve konferencen

Om Samsø version 2.0

De 17 klimamål

Toke Paludan Møller og Søren Hermansen

 

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required