Open Close

Brian Kjær har sin egen vindmølle – Sådan er Samsøs beboere bæredygtige i hverdagen:

Brian Kjær er manden bag Samsø Elektro i Tranebjerg. Han har boet på Samsø hele livet, og han er ikke i tvivl om, hvad der får ham til at blive.

”Samsø giver mig den perfekte blanding af gode mennesker, natur og de udfordringer, jeg søger”, lyder det fra Brian Kjær.

Siden 2000 har Brian haft nok og se til, da han står for vedligehold af øens vindmøller – både på land og i havet. Faktisk valgte han selv at opføre sin egen personlige vindmølle i 2006. Da Samsøs grønne projekt startede var der et stort behov for lokale kræfter, der kunne tage sig af vindmøllerne.

En af dem, der meldte sig var Brian, der efter en omgang opkvalificering kunne begynde at arbejde på øens vindmøller. Brians egen vindmølle giver hans hjem både elektricitet og varme og brugte ikke mere end fem år på at tjene sig selv hjem.

”I starten var folk her på øen jo meget skeptiske over for de nye vindmøller, men med stor hjælp fra Energiakademiet lærte folk at holde af dem, ja sågar at tjene penge på dem”, fortæller Brian Kjær.

Vinden over Samsø

Samsø har 11 vindmøller på land og 10 møller i havet. 90 procent af ejerskabet tilhører lokale på øen.  Møllerne på land leverer energien til 600 hustande, mens de ti i havet laver energi til 2000 hustande – det svarer til over 250.000 liter olie.

Med kærlig hilsen fra Katie:

Mit navn er Katie Smidt. Til dagligt læser jeg bæredygtighed på universitetet i Texas, men denne sommer har jeg haft fornøjelsen af at være i praktik på Samsø Energiakademi. Her har jeg lært en masse om øens særlige, demokratiske, grønne omstilling. Jeg har i min tid på øen lavet en række korte interviews med samsingerne omkring deres personlige, bæredygtige levevis, og her på hjemmesiden vil du henover de næste 2 måneder kunne stifte bekendtskab med dem alle – de er hver især arketyper på hvordan man selv kan skabe sin egen bæredygtige hverdag.

Samsøs baggrund

I midten af 90erne var Samsø totalt afhængig af olie og kul, og øens strøm skulle importeres fra fastlandet via et undervandskabel.  Dengang var den gennemsnitlige, årlige CO2-udledning per samsing 11 ton. I 1997 vandt øen dog statussen som Vedvarende Energi-Ø. Med afsæt i titlen lykkedes det øen at blive 100 procent selvforsynende på kun ti år. 70 procent af de 446.000.000kr, omstillingen har kostet, er kommet fra lokale investorer.

Livet på Samsø

Samsø er det største CO2-neutrale beboelsesområde i verden og øens beboere har den dag i dag et negativt CO2-aftryk på 3,7 ton per indbygger. Til sammenligning er det nationale CO2-aftryk på 10 ton per indbygger.  Samsø har et overskud på 10 procent ren energi. Det betyder, at man siden 2003 har kunne sende et overskud af strøm til den jyske side af fastlandet.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required