Open Close

20 års jubilæum: Hans Bjerregaard er en af gårsdagens helte

I optakten til at pejle og genopfriske den historiske markør på 20 års positiv energiudvikling med fokus på lokalitet – aktivitet – mentalitet, vil akademiet kaste lys over 
hvad det var der skete i de dage, hvor nogle nøglepersoner tog fat og fik afgørende betydning for hvor Samsø er i dag med udvikling af teknologi og adfærd. Det gjorde at vi kan kalde os Danmarks Vedvarende Energi Ø, og nu er i gang med at udfase benzin, diesel og olie.

I denne uge skal vi møde Hans Bjerregaard:

Rolle i Vedvarende Energi-Ø: Hans Bjerregaard var med til at starte havvindmølle-initiativet og var direktør for Samsø Havvind. I dag ejer han stadig en lille del af havvindmølleparken.

Hvad betyder Energiakademiet for Samsø i dag? ”Akademiet er med til at profilere Samsø og tiltrække gæster, som ikke kun gavner Akademiets økonomi, men også påvirker erhvervslivet på øen. Akademiets mange gæster skal jo også have et sted at sove og noget at spise, og det skaber arbejdspladser. Og så øger akademiet naturligvis også andelen af grønne turister på Samsø.

Hvad tror du det betyder for samsingerne, at Samsø i 20 år har haft status af vedvarende energi-Ø? Der er to ben i den sag: dels har øen igennem de sidste 20 år fået oparbejdet et meget stærkt brand, og så gør det at beboerne nu har mulighed for at høste frugten af de initiativer, som vi såede dengang. De kan benytte vedvarende energikilder i deres hverdag, og det er min fornemmelse, at engagementet er bredt. Så godt som hele Samsø er med på omstillingen.

Hvis du skulle give samsingerne et skulderklap, hvad ville du så sige?
Jeg vil gerne sige: Godt gået, til jer alle! Det var friskt af samsingerne at samle den bold op, som blev sparket ind i kampen, det krævede mod. Og jeg ønsker jer held og lykke med den spændende omstilling til fossilfri Ø”.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required