Open Close

20 års jubilæum: Peder Bang er en af gårsdagens helte

I optakten til at pejle og genopfriske den historiske markør på 20 års positiv energiudvikling med fokus på lokalitet – aktivitet – mentalitet, vil akademiet i disse uger kaste lys over 
hvad det var der skete i de dage, hvor nogle nøglepersoner tog fat og fik afgørende betydning for hvor Samsø er i dag med udvikling af teknologi og adfærd. Det gjorde at vi kan kalde os Danmarks Vedvarende Energi Ø, og nu er i gang med at udfase benzin, diesel og olie.

I denne uge skal vi møde Peder Bang:

Rolle i Vedvarende Energi-Ø: Arbejdede med administrationen af de EU-strukturfonde, som Samsø fik penge fra i forbindelse med VEØ. Sidder i dag som formand for bestyrelsen for Samsø Energiakademi.

Hvad betyder Energiakademiet for Samsø idag? “Samsø er blevet kendt ude i verden af mennesker, der arbejder med samfundsudvikling og community power. Og så er der en klar sammenhæng mellem den øgede fagturisme på Samsø og akademiets arbejde. At Samsø har været vedvarende energi-Ø i præcis 20 år tror jeg ikke har den store betydning – men det, der er vigtigt, er hvad der sker de næste 20 år.

Hvad tror du det betyder for samsingerne, at Samsø i 20 år har haft status af vedvarende energi-Ø? Det er essentielt for samsingerne at der er en udvikling på akademiet, men hvis vi også skal se lidt tilbage, så har VEØ-projektet gjort at man har haft modet til at gøre noget andet end i andre udkantsområder. Da slagteriet lukkede kunne man have givet op, men det skete ikke, i stedet besluttede man sig for at handle.

Hvis du skulle give samsingerne et skulderklap, hvad ville du så sige?
 Det er rigtig flot at samsingerne har turdet gå mod strømmen i stedet for at satse på det sikre – og det ser verden nu på med beundring”.

Vi takker alle store som små for at stille op og medvirke til at vi sammen kan fejre og mindes det uovertrufne stykke arbejde, der er blevet iværksat af rigtige mange mennesker ikke kun på Samsø men i hele Danmark. Vi fra Energiakademiet kan se og opleve at der stadigvæk er stor velvilje til at hjælpe og skrive samt stille op. Uden jer intet Energiakademi.

TAK!

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required