Open Close

Samsø Energiakademi får onsdag den 25 oktober besøg af SF formand Pia Olsen Dyhr

Akademiet er mødested for både borgere og politikere – vi sætter en ære i at være upolitiske men vi ved samtidig at det er vigtigt at der foregår en sund politisk debat om en bæredygtig fremtid. Vi ser frem til en rigtig god debat og håber samsingerne er klar til at stille de rigtige spørgsmål og få ‘Samsø 3,0- fossilfri Samsø i 2030’ sat på den landspolitiske dagsorden.

Uanset hvad kan det måske blive et must for os alle som bor på Samsø, at spørge hinanden hvordan vi sammen kan blive langt klogere hen over den politiske midtervej både lokalt og nationalt.

Hvordan ser den nye slags kommunalpolitiker ud, og hvad er hendes eller hans mandat? Er betingelserne tilstede for at virke som kommunalpolitiker i et tæt parløb med embedesmandsværket, og har vores lokalpolitikere tid og rådighed til at kunne hamle op med en støt stigende kurve af komplekse opgaver og lovgivninger? Måske Pia Olsen Dyhr har et bud på dette.

Hvordan får vi en dialog omkring hvordan vi som samfund får den bedste kreds eller gruppe af lokalpolitikere, som arbejder på det bedste for Samsø? Der kan være mange forslag, men vi er nødt til at komme igang med at tale om fremtiden og hvad fremtidens lokalpolitik er på Samsø. Måske skal vi have lokalpolitikere, som er fremtidige semiprofessionelle. Eller måske skal vores politikere uddannes til at blive ledere – sagt på en anden måde,  hvordan bindes samarbejdet og opgaverne sammen i gode fingeraftryk, som fremmer på tværs af politiske partier og i tæt samarbejde med borgerne? Hvordan øger vi tilliden til både politik og liv og virke, så vi husker hinanden på at vi er mennesker, som er udfordrede og pressede på sager – økonomi – lokale anliggender – tid – nationale ændringer og global udfordringer?

Vi befinder os måske i en ret afgørende politisk periode, hvor vi som vælgere ikke længere er så partipolitisk loyale og følger vores partier på de fysiske møder og har en tæt skrevet partibog. Stabilitet og mærkesager var måske noget, der fandtes i de rigtig gamle dage, og det vi i folkemunde kaldte et godt fingeraftryk og solidt, politisk håndværk, som gav udslag i forlig på tværs af partierne, er en saga blot.

Hvor er der plads til politisk håndværk i en verden, der forandrer sig sig med lynets hast, og hvor vi bliver nødt til at indrømme, at vi som vælgere henter meget af vores politiske information ved at zappe rundt i enkeltsager, som vi hurtigt skimmer på de sociale medier? Overvejelsen er måske også at indrømme meget mere som vælger. Det er svært at have forstand og vide hvilke spørgsmål der er vigtige at stille til sine egne lokal politikere i en god og fornuftig tone, så mistro og dårlig debatkultur ikke rammer den politiske appetit. Det ville i værste fald medføre, at vi mister lysten til at præge den politiske dagsorden på Samsø.

Hvordan lærer vi som sunde, mentale samfundsborgere ikke at lade os rive med og blive styret af kometimpulser, som tillader alverdens følelser og gør, at vi løber tør for mental visdom og sund fornuft? Samsø Energiakademi vil gerne appellere til at vi som kollektive og dynamiske samfundsborgere løfter vores politikere istedet for at grave grøfter. Vi skal arbejde med at se politik på både den store og den lille, lokalpolitiske klinge, og dermed få solide rammer, som forhåbentligt forandrer samfundet den vej vi ønsker, uanset partifarve.

Læs gerne nedenstående artikel i Ugebrevet Mandag Morgen, som på saglig vis stiller et mangfoldigt spørgsmålstegn ved fremtidens kommunalpolitik op til kommunevalget, som er lige om lidt.

Mandag morgen artikel

Vi glæder os til at se dig.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required