Open Close

Stephen fra Kufunda Village i Zimbabwe:”Der er sket så meget på Samsø siden jeg var her sidst”.

Lige nu er Malene Lundén fra Energiakademiet i Afrika for blandt andet at besøge Kufunda Learning Village i Zimbabwe. Sidst vi så vores venner fra læringslandsbyen var under Samsøs bæredygtighedsfestival Grønne Dage, som løb ad stablen i starten af juni i år, og hvor  Energiakademiet var så heldig at få besøg af blandt andet Stephen Diwauripo fra Kufunda. Han lagde også vejen forbi Samsø i juli 2007 og var forbløffet over alle de nye ting, som Samsø havde fået til at ske i løbet af de sidste 10 år.

Det fik os til at tænke over hvor vigtigt det er at stoppe op og tænke over sine bedrifter. For når man selv står midt i orkanens øje kan det være svært at se forandringerne, der skabes, og så hjælper det at have et blik udefra, der kan minde én om før og nu.

Stephen var især begejstret for Samsøs landvindinger indenfor transport: ”Jeg kan se mange flere elbiler, elscootere og elcykler på Samsøs veje end for 10 år siden. Især de sidstnævnte er jeg meget interesseret i. I forvejen cykler I jo meget, og det er smart at opgradere pedalfarten i form af et lille batteri på vedvarende energi. De el-cykler kunne jeg sagtens se for mig i Zimbabwe, selvom elcykler stadigvæk er ret dyre, så den erfaring tager jeg med mig hjem til Afrika.”

Sidst Stephen og hans kollegaer fra Kufunda var på Samsø tog de masser af praktiske erfaringer med sig hjem fra Danmark i form af viden om solenergi. Solen er den suverænt største ressource indenfor vedvarende energi i Zimbabwe, hvor der meget sjældent er skyer på himlen, men den er dyr at købe, og derfor giver det ekstra god mening at udnytte den lokalt i Kufunda.  

”De erfaringer vi fik på Samsø gjorde at vi kom i gang med at udnytte solenergi, så vores køkken i dag er drevet af energien fra solpaneler. Når vi skal oplade vores mobiltelefoner sker det også ved hjælp af solenergi, og vi har uddannet 6 lokale kvinder til at bygge solpaneler. De er i dag eksperter på området”, fortæller Stephen.

 

Om Kufunda Learning Village:

Kufunda begyndte som en drøm for næsten 15 år siden, da landsbyens grundlægger Marianne Knuth flyttede fra Danmark til Zimbabwe. Hun var drevet af sin oplevelse af Zimbabwe som værende rig og fuld af liv, men hun så også at mange af lokale kun havde øje for alt det, de ikke havde. Med afsæt i hendes egne erfaringer om Zimbabwes skønhed og visdom besluttede hun sig for at grundlægge Kufunda Village, hvor især de lokale fra landområderne kunne komme og genvinde deres stolthed og evne til at trække på egne ressourcer.   

I dag arbejder og bor der cirka 28 mennesker i Kufunda, som sammen med deres familier lærer hvad det vil sige at være medskabere i et sundt og levende fællesskab. De er engagerede i vidt forskellige projekter: nogle af dem arbejder med permakultur og økologisk landbrug, andre med sundhed og ernæring og laver medicin ud af lokalt dyrkede planter, mens andre igen gør sig indenfor øko-byggeri, vedvarende energi og aktiviteter for børn.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required