Open Close

Lars Chr. Lilleholt i Manifest 2017: ”Et samfund som Samsø kan handle hurtigt”

I år er det 20 år siden at Samsø blev udråbt som Danmarks vedvarende energi-Ø og fik et uimodståeligt incitament til at føre indbyggernes drømme om en bæredygtig omstilling ud i livet.  Det lykkedes – og i den anledning har Samsø Energiakademi bedt danske inspiratorer indenfor samfundet, erhvervslivet, forskningsverdenen, aktivisme og kulturlivet om at komme med deres unikke blik på hvad Samsø og Samsø Energiakademi har gjort for at ændre verden både lokalt og globalt, når det kommer til vedvarende energi.

Deres svar er blevet til et manifest, som vi her på hjemmesiden vil dele ud af. Den første inspirator er energi, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt:

Hvad betyder det lille praktiske eksempel i forhold til den store verdensdagsorden?

Samsø er måske nok lille i forhold til resten af det danske energisystem og for den sags skyld også resten af verden. Men faktum er, at mennesker fra hele verden rejser til Samsø for at se det gode eksempel på en grøn ø. Så det lille praktiske eksempel, som Samsø og Energiakademiet er, viser vejen frem for resten af verden, når det gælder den grønne omstilling. Den totale omstilling af Samsøs energiforsyning frem mod 2030 indebærer et stærkt fokus på, at anvendelsen af vedvarende energi og målet om fossil uafhængighed også handler om samspillet mellem forskellige energiteknologier, samspillet mellem forbrug og produktion og samspillet med lokalsamfundet. Det er alt sammen noget, som resten af verden godt kan tage ved lære af, og hvert år er Samsø heldigvis også til inspiration i form af utallige besøg.

Hvilke 3 afgørende handlinger gør at Samsø Energiakademi stadigvæk eksisterer?

  1. Et lille samfund, som Samsø alt andet lige er, kan formentlig handle hurtigere end f.eks. hele Danmark. Det er et handlekraftigt og beslutningsdygtigt lokalsamfund, som både kan agere og reagere.
Det betyder, at de har kunnet ændre sig med opgaven og tilpasse sig den virkelighed, som skal forandres.
  2. Beslutningen om at være en grøn ø har også resulteret i, at Samsø demonstrerer de grønne løsninger og den nye danske energiteknologi i fuld skala. Det er ikke mange steder man kan se ny teknologi spredt ud på et helt samfund.
  3. Sidst men ikke mindst, så er Samsø god branding af Danmark. Som jeg før har nævnt, så kommer der mennesker fra hele verden for at se det lille grønne eventyr – lidt ligesom Danmark selv.

Hvis du skulle give et godt råd i forhold til udfordringerne på det her felt, hvad har du så lyst til at anvise som retning?

Hvis vi zoomer lidt ud og ser på resten af det danske energisystem, så er vi ved at nå et punkt, hvor den grønne omstilling i langt højere grad skal drive sig selv, og hvor teknologierne snart skal stå på egne ben. Her kan Samsø endnu en gang være med til at vise vejen frem. Det fine samspil mellem teknologierne, der ses på Samsø, og på sigt demonstrationen af et helt grønt samfund uafhængigt af fossile brændsler kan netop være med til at understøtte, at teknologierne også når derhen, hvor de kan klare sig på markedsvilkår i og med det vises, at den grønne omstilling kan lade sig gøre.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required