Open Close

Connie Hedegaard til hele Samsø: KEEP UP THE GOOD WORK!

I år er det 20 år siden at Samsø blev udråbt som Danmarks vedvarende energi-Ø og fik et uimodståeligt incitament til at føre indbyggernes drømme om en bæredygtig omstilling ud i livet.  Det lykkedes – og i den anledning har Samsø Energiakademi bedt danske inspiratorer indenfor samfundet, erhvervslivet, forskningsverdenen, aktivismen og kulturlivet om at komme med deres unikke blik på hvad Samsø og Samsø Energiakademi har gjort for at ændre verden både lokalt og globalt, når det kommer til vedvarende energi.

Deres svar er blevet til et manifest, som vi her på hjemmesiden nu deler ud af. En af inspiratorerne er bestyrelsesformand, fhv. EU kommissær og minister for miljø og klima, Connie Hedegaard:

Hvad betyder det lille praktiske eksempel i forhold til den store verdensdagsorden?

For at få hele verden til at rykke i mere bæredygtig retning – og gøre det så hurtigt som klimasituationen kræver – er der i den grad brug for konkrete praktiske eksempler: SÅDAN kan det gøres. Det er der Samsø har sin helt store styrke. Det er ikke teori. Det er ikke snak. Det er helt konkret handling, der viser, at bæredygtig energi, økonomi og folkeligt fællesskab kan gå hånd i hånd. Det er ikke forbud og løftede pegefingre, men en inspirerende praktisk vision og dagligdag, som kan engagere mennesker. Men behøver ikke gå og vente på at staten/ regeringen/de andre går i gang. Mennesker kan selv gøre en forskel. At skabe en sådan positiv vision, som andre har lyst til at være en del af, er afgørende for at den grønne omstilling vil lykkes.

Hvilke 3 afgørende handlinger gør at Samsø Energiakademi stadigvæk eksisterer?

1. At energieksemplet virker og hænger sammen – også økonomisk.

2. At ildsjælene har holdt ved og ud.

3. At man i den grad har formået også at prioritere outreach til andre frem for bare at hygge sig med sit eget, gode eksempel.

Hvis du skulle give et godt råd i forhold til udfordringerne på det her felt, hvad har du så lyst til at anvise som retning?

-KEEP UP THE GOOD WORK!

Samsø Energiakademi om begrebet samfund:

Samsø er et samfund – det er lille, men stadig en selvstændig kommune. Vi er derfor et lokalsamfund med en vis beslutningsdygtighed. Vi er tæt forbundet med Region Midtjylland hvor vi hører til og vi spiller fint med i det nationale politiske arbejde med at gøre Danmark til et land der hænger sammen. Det er helt unikt og vigtigt at Samsø har en rolle at spille og at vi som lokalsamfund tilbyder os som aktører i det rollespil.

At vi så oven i købet spiller en rolle i det internationale samfund gør Samsø til en lidt vigtigere lokal aktør. Altså er vi mere værd på den nationale arena, fordi vi netop gør et stykke arbejde for at fremme den danske bæredygtighedsdagsorden i vores internationale netværk.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required