Open Close

Jytte Abildstrøm: “Tak for jeres indsats og held og lykke med en smuk fremtid”

I år er det 20 år siden at Samsø blev udråbt som Danmarks vedvarende energi-Ø og fik et uimodståeligt incitament til at føre indbyggernes drømme om en bæredygtig omstilling ud i livet.  Det lykkedes – og i den anledning har Samsø Energiakademi bedt danske inspiratorer indenfor samfundet, erhvervslivet, forskningsverdenen, aktivismen og kulturlivet om at komme med deres unikke blik på hvad Samsø og Samsø Energiakademi har gjort for at ændre verden både lokalt og globalt, når det kommer til vedvarende energi.

Deres svar er blevet til et manifest, som vi her på hjemmesiden nu deler ud af. En af inspiratorerne er Jytte Abildstrøm, som er skuespiller, forhenværende chef for riddersalen, miljøaktivist, foredragsholder og gøgler:

Hvis du skulle give Samsøs befolkning et kærligt klap i røven, som lige fik dem til at rette sig lidt op, hvad har det så i din optik betydet at Samsø i fællesskab har kunnet holde fanen højt?

For en del år siden sad jeg i en tænketank, som gjaldt øernes fremtid og i den forbindelse sagde jeg: ”håbet er at alle øer i Danmark viser vejen frem, nemlig at de bliver selvforsynende med mad og vedvarende energi og naturlig rensning af eget spildevand”. Derfor vil jeg gerne sige stort tillykke med de skridt, som I har taget i fællesskab. Måske I kan tage endnu flere skridt? jeg har lige besøgt Brenderup Højskole med Steen Møllers nye lavenergihus. Når det står færdigbygget koster det 6.000kr. om året for alt, og det er 80kvm. stort. Ja, det kan kun gå fremad. Men igen, stort til lykke over at I er kommet så langt.

Hvis du kunne tage hele Samsø kærligt i din favn, hvilken sang ville du så synge, spille eller fløjte for øen og dens indbyggere?

”Op al den ting som Gud har gjort” – den har jeg elsket siden jeg var barn og min farmor sang den, når hun kom og vaskede tøj for os i 40’erne i vores kælder.

Hvis du skulle give samsingerne en gave, hvad skulle det så være?

Påskønnelse af JORD, LUFT, ILD, OG VAND. Vi mennesker ville intet være uden de fire elementer. Tak for jeres indsats og held og lykke med en smuk fremtid fra Jytte Abildstrøm.

Flattr this!

Leave a comment

All fields marked (*) are required