Søren Hermansen: I Canada

I Canada

2017 - by Søren Hermansen

Jeg har altid været fascineret af indfødte indianere fra Nordamerika og Canada. Der er noget vildt og rigtigt om livet i og med naturen.

Jeg voksede op med at tro, jeg var født på det forkerte sted og tidspunkt. Jeg så mig selv fiske og jage i tæt kontakt med naturen og folkene. Uskyldige tanker fra en ung dreng!

Snart indså jeg dog, hvilken hård skæbne disse indianere virkelig oplevede. Men jeg er stadig fascineret af folkets kultur og åndelige tænkning!

For et par år siden mødte jeg Christoffer Henderson! Han og jeg blev inviteret til at arbejde sammen med en international gruppe om klimaændringer og deres konsekvenser for indianerne! Vi talte sammen og jeg begyndte at tænke vi burde mødes igen. Chris er leder af Lumos Energy i Ottowa, og skaberen af ​​et træningsprogram for indianere kaldet Catalyst 20/20.

Chris inviterede mig til at være mentor i 2016, hvor jeg mødtes med 20 katalysatorer i projektet, der var blevet valgt af ældsterådet og Chris’s team. Tanken er at uddanne og hjælpe folk der med at lave en plan for deres samfund og gå igennem processerne og endelig få det godkendt og finansieret, så planen kan hjælpe samfundet til at være mere selvstændigt og mindre afhængigt af importeret brændstof.

Jeg lærte meget om hvor disse mennesker kom fra, og hvad det betød for dem at blive sendt væk for at repræsentere deres samfund. Hvordan lytter vi til de ældste og søger hjælp i historie og ånden? Det gør vi ikke i den struktur, jeg selv kommer fra! I Danmark tror vi på det store fri marked og taler om penge.

I 2017 mødtes jeg med en ny gruppe af katalysatorer i New Brunswick for at lære hinanden at kende og mødte mentorerne og komme i gang med planlægningen.3 uger i løbet af de næste 3 måneder vil de mødes på 3 forskellige steder i Canada. De kommer alle fra samfund i det nordlige Canada fra Intuits i øst til Vancouver Island i vest. Jeg skal huske på at jeg selv kommer fra en lille ø i Danmark, og at det startede for lang tid siden for os.

Tiden er vigtig. Jeg befinder mig i en kultur med en dyb forståelse af historien, og jeg har brug for at være tålmodig og lytte til, hvad de virkelig siger, når de taler. Der er meget helbredelse i det. Mange skader og vanvittige ting har foregået i indvandrernes tidlige dage. Og det gør der faktisk stadig. Det står i vejen for en positiv udvikling!  

Som mentor skal jeg forstå at et lille problem i mine øjne virker så meget større for en person, der beskæftiger sig med så mange andre ting i livet. At lytte omhyggeligt hjælper meget. Følelse af hvad der står bag ordene og de legende vittigheder hjælper også. Bæredygtighed handler om mennesker, der arbejder sammen om at forbedre livskvaliteten. Disse indianere kan grine og gøre det sjovt. Jeg vil lære at slappe af og ikke tage livet for alvorligt. Vi vil redde verden til sidst! Men vi skal sanse og føle, hvad vi kan gøre sammen. Min mentorrolle er at udvide netværket for at involvere kloge mennesker, der kan se, hvad der virkelig er nødvendigt.

Jeg var denne gang afsted sammen med min kollega Malene fra Samsø Energiakademi. Hun har udviklet en guide til bæredygtige samfund. Denne guide er et koncentrat af næsten 20 års bæredygtig udvikling af Samsø. Hvad skete der og hvorfor, hvordan reagerede vi som et fællesskab, og hvad gjorde vi, da vi indså vores grund til at handle? Hvordan mødtes vi og hvad der skete på møderne, der førte til spørgsmålet om, hvorfor vi skulle ændre sig og hvorfor vi skulle engagere os i processen? Det er det, vi kan dele med disse katalysatorer i Canada. Ikke så meget spørgsmålet om, hvordan vi gjorde det. Det giver nok ikke mening i et andet miljø, men mere hvorfor vi gjorde, hvad vi gjorde. At stille mange spørgsmål om ’hvorfor’ fører til rigtig gode diskussioner om fremtiden, og om hvad vi ser som trusler og muligheder. Vi forsøgte at introducere vores Pionerguide for dem. Vi lo meget!

Det var godt, og vi delte det ukendte i et stykke tid. De unge indfødte indianere fra samfundene er stærke fyre med stor magt og vilje til at engagere sig og gøre tingene rigtigt. Fremtiden ser bedre ud, og jeg er stolt af at være mentor. Vi vil lede hinanden og gøre livet bedre, når vi gør det.

Scroll to Top