Artikel 1 bragt i Lokalavisen

Samsø Posten

Artikel publiceret d 15. august 2019

Samsø Energiakademi lancerer et bud på gryende kernefortællinger

 

Af Malene Lundén, Energiakademiet.

Den 15 august har Energiakademiet inviteret 20 samsinger ind i et rum på grænsen mellem land og hav. De 3 Søstre udenfor Ballen Havn, også kaldet Badehusene, har vi fået lov at låne, og de danner rammen for mødet med den nye, engelske bog, TRADE. Pop-up begivenheden er første del i en oplysningsrække kaldet Folkedybet, hvor Samsø i fællesskab tager et dybere spadestik end i din egen baghave.

 

For mange er historien om Samsø et eventyr: Den lille ø i midten, der imod alle odds blev Danmarks vedvarende Energi-Ø på 10 år og nu er i gang med at udfase benzin og olie i 2030. I den nye kernefortælling og i bogen beskriver vi os selv som Co2-neutrale.  Bogen TRADE er ikke en skønlitterær fortælling eller en krimi-roman, men Energiakademiets nye kernefortælling.

 

Til dagligt bruges ordet ’eventyr’ ofte i flæng om små mirakler. Bogen tager eventyr alvorligt, og vi har blandt andet skrevet 3 artikler i genren, som du kan finde på vores hjemmeside med overskrifterne: ”Hvem tramper på min bro”, ”Udyr er vi måske alle?” og ”Den smukke svane”.  

 

Eventyr kan måske hjælpe os med at forstå komplekse sammenhænge på et følelsesmæssigt og symbolsk plan, og derfor står eventyret centralt i akademiets nyeste bog, TRADE.

 

TRADE er et tiltag hvor vi forsøger at trække alle heste på fold: bogen er inddelt i de 3 P’er: People (Mennesker), Planet (Jorden) og Prosperity (Velstand), som handler om de konkrete projekter indenfor Energiakademiets projektarbejde.

 

I bogens midte toner eventyret De Syv Templer frem ved siden af et stramt Excel ark, der beskriver Samsøs energiressourcer på et eventyrligt metaplan. De Syv Templer er skrevet som et drama, der vil blive udspillet den 15 august. Hvis det lykkes, kan det være at dramaet også opføres til Folkedybet lørdag den 5 oktober.  

 

På Strandengen vil vi på dette overgangssted udspille dramaet med lokale samsinger som konger og dronninger, og den lokale samsing i eventyret, Ole Kæmpe, vil rejse ind i De Syv Templer med livet som indsats.

 

Det kan lyde dramatisk, men måske har vi brug for at øve os på dramaet, og brug for at blive mindet om det eventyrlige i en verden, hvor konsekvenserne af klimaforandringerne viser sig hver dag.

 

Titlen på bogen TRADE betyder: Hvad skal vi udveksle, og med hvem? Hvad får vi til gengæld, og er noget tabt for altid? Hvad kan der handles med, og hvor meget kan der fanges, byttes, røves og gives? Vi tror, at TRADE er det, der samler folket på Samsø. Energiakademiet har set det før,  dengang vi skulle bygge vindmøller og fjernvarmeværker og lave isoleringskampagner.

 

Altså: Når ”hvad der er i det for mig økonomisk ”  bliver tydeligt, er der noget at fejre. 

 

Vi starter småt ud for en lille lukket skare og vil på Folkedybet den 5 oktober offentliggøre bogen og læse dramaet. Glæd dig! (Program følger på hjemmesiden).

 

De bedste hilsner fra Malene Lundén, Samsø Energiakademi.

 

 

Scroll to Top