Er pæren skiftet ud?

Er pæren skiftet ud?

Med beliggenhed på Strandengen ligger Energiakademiet i et landskab fra guldalderen. Der foregår moderne ting i bygningens bug: vi er i gang med at få opdateret vores lamper og lyskilder på kunstlys og dagslys til den nyeste teknologi. Dette luner både pengepung og humør. Projektet hedder ’Livets revner giver plads til lys’ og er støttet af NRGI Værdipulje.

Af Energiakademiet

Efter 10 års rivende udvikling indenfor lysteknologien er det blevet tid til at skifte pærerne ud på Energiakademiet. De gamle rør erstattes med strømbesparende LED-lys på blot 7 Watt og en rekordhøj energieffektivitet på 90%, og de eksisterende lamper forsøges genbrugt i stedet for at blive smidt ud. Lamperne bygges tillige om af en lokal kending, Brian Kjær. Det finurlige er, at Brian er så dygtig, at han kan ombygge lamperne, så de både lyser ned og op og afslører, at loftet går til kip – en arkitektonisk løsning, der hidtil har gemt sig i mørket:

”Som det er nu kan man om aftenen kun se halvdelen af Energiakademiets ruminddeling. Kunstlyset gør, at mødelokalerne og kontorerne er blevet skåret af i toppen, og forsvinder i skyggerne. Og det er synd”, fortæller Lars Kvist fra tegnestuen Arkitema, der byggede Energiakademiet i 2008.

Med den nye løsning vil man kunne se hele vejen igennem begge bygninger. Lysudskiftningen giver bedre trivsel og orientering, og får alle, som færdes i bygningen,  til at genopdage og opleve ruminddelingen på Energiakademiet på ny.

”Energiakademiet er en belysningsmæssig udfordring, fordi huset skal have så mange funktioner”, fortæller Lars Kvist. ”Det er en arbejdsplads med et kontor. Energiakademiet er multifunktionel på den måde, at huset bliver brugt til koncertsal, udstillingslokale, konferencerum og endda som forsamlingshus.”

Lysets tilpasninger giver plads til liv

I projektet har vi taget højde for nat og dag, sommer og vinter, hvor kravet til kunstlyset er forskelligt. Eksempelvis skal vi bruge mere lys om vinteren på de direkte lyskilder over skrivebordene. De store rum får mere stemningslys fra lamperne i loftet, som nu kan indstilles i styrke, og overtage, når dagslyset fra de store vinduer forsvinder.

Brian Kjær fra Samsø Elektro vil benytte en 2-generations LED i udskiftningen af fatningerne og rørpærerne. Det nye LED-system gør det muligt at skabe en belysning, der tilpasses dagslys og kunstlys henover dag og aften.

”Man kan spørge sig selv om lyset er gået helt ud for den danske forbruger? I en udpræget smid-væk-kultur smides lamper i skraldespanden. Lysteknologien udvikler sig og giver billigere alternativer til forbrugeren. Inden du skrotter bør du se, om din lampe kan genbruges ved at ombygge fatningen til en ny og mere strømbesparende indsats. Du kan altid ringe til din elektriker og få et godt råd”, siger Brian Kjær.

Brian fortæller at der ikke kun er en økonomisk og miljømæssig gevinst ved at udskifte pærerne og opgradere armaturerne. På Energiakademiet vil man få LED, der justerer sig selv efter dagslyset udenfor, og døgnets gang. Kunstlyset vil om morgenen være blødt, henover dagen blive skarpere, og om eftermiddagen gå over i en blå tone. Det er sundere for kroppen, fordi indendørslyset tilpasser sig dens rytme, og ikke gør os stressede ved at blænde, overbelyse eller mørklægge på de forkerte tidspunkter.

Når lyset tilpasses livet, får man det bedre, og bliver gladere. Og snart også, når man går på arbejde, til udstillinger eller møder på Energiakademiet. Projektet afsluttes og indvies til vinter.

Scroll to Top