Evigt ejes kun det tabte 

Evigt ejes kun det tabte

af Malene Lundén fra Energi Akademiet

Jeg tænder og tænker ikke på brugte biler og Gylle punktum DK.

På Folkedybet på Energi Akademiet i år 2023 fredag 11 august og lørdag den 12 august har vi fornemmet hele året at landbruget er en varm kartoffel.

Med et utal af møder,-forsamlinger under overskriften Folkedybet hele året og med jeres mangfoldige lokale opbakning er landbruget som brutto national produkt under øget pres.

Når vi som forsamlinger udveksler, er der grøde og spændinger på hvor meget og hvor lidt skal landbruget fylde? hvordan skal de/vi omorganisere b.la håndtere arealanvendelsen.

Hvad skal dyrkes og hvad skal udledes?. Hvad er statens rolle og hvad betyder landbrugets lobby?Industri? Hvilken slags landbrug er bæredygtigt anno 2030?

Når jeg googler Kjeld Hansen, glemte jeg at Kjeld kan skrives med j og jeg skrev Keld og med et kæmpe smil for min manglende indsigt på navnet Kjeld. Så sker følgende på computeren at et hav af links på brugt-vognsforhandlere står i kø hele vejen ned på skærmen, altså navnet Kjeld Hansen ligger højt på søgemaskinen. Derfor vidste jeg at jeg måtte skrive et tungt og udskældt ildelugtende ord foran Kjeld Hansen i søgemaskinen, også skal jeg nok love at så sker der noget.

Prøv det !
Lige der orkede jeg ikke provokationerne lige up front, så mit blik faldt på at Kjeld Hansen har skrevet et utal af artikler og ophavsmand på hjemmesiden GYLLE.DK men jeg opdagede at han har forfattet flere bøger eller værker og her trådte en bog særligt frem;

Det store SVIGT – Beretning om hundrede års naturfredning i Danmark.Hvordan Danmarks naturfredningslov har styrket og svigtet den danske natur. Danmarks natur er en af de lavest rangerende i Europa. Millioner er blevet udnyttet elendigt, ved at frede ting der ikke behøvede at blive det.

Denne bog underbyggede Kjeld Hansens position som landets førende miljøskribent og gav ham Dansk forfatterforenings hæderspris for årets fagbog.

Da vi kontaktede Kjeld Hansen for at være meddebatør på årets Folkedybs festival sagde han ja uden betænkningstid. Og kom forbi Strandengen 1 i Ballen, med tre eksemplar af nogle af hans bøger. Som i kan låne, hvis interessen er vakt.

Kjeld Hansen har givet os et af værkerne fra hans hånd;  tobinds værket “Folk og Fortællinger fra det Tabte Land” fra 2011- 2014 som demonstrerer hans dybe kendskab til alle hjørner af Danmark og de personer , der har formet landets natur på godt og ondt.

Overskriften “evigt ejes kun det tabte.” I guder det mærkes og poesiens vingesus parkerer lige et øjebliks alvor og de kæmpe udfordringer vi sammen står midt i og med stor ildhu skal organisere os igennem, så vi ikke falder i dybet, altså folkedybet

Derfor er det med store forventninger, når vi sammen på Samsøs Folkedybet – lørdag den 12 august kl 16.00 vil skabe dialog og provokation på hvordan vi i dialog med landbruget på Samsø lærer hvordan vi sammen taler og udvikler en fremtid sammen og Energi Akademiet vil med folkedybet starte det sted. Søren Hermansen vil moderere os ind i dybet af udfordringerne.

En af søgeordene på Kjeld Hansens bog DET STORE SVIGT på bibliotekets info side var denne sørgmodige overskrift

“Evigt ejes kun det tabte”
Citatet stammer fra Henrik Ibsens skuespil “Brand”, 1866. I 4. akts slutscene siger Brand:

“Sjæl, vær trofast til det sidste
Sejrens sejr er alt at miste.
Tabets alt din vinding skabte; –
evigt ejes kun det tabte.”

Så kom og mød Kjeld Hansen og alt det han ved om naturens glemsel og hvad industrielt landbrug har af konsekvenser på den lange bane, og lyt ind til hvilke anbefalinger han kan løfte ind i de mange perspektiver vi som folk har brug for i overgangene på hvordan vi sammen tager vare på alt det vi alle er en del af.

 

Scroll to Top