Folkedybet 2024

Folkedybet inviterer aktuelle stemmer fra videnskaben, kunsten, håndværket, foreningslivet og lokalsamfundet til, at sammenskabe et rum for udforskning og fordybelse. Igennem foredrag, værksteder, kunst og samvær hylder vi naturen, mangfoldigheden og de vildtvoksende ideer der opstår her. Festivalen afholdes den 13. – 14. september 2024 på den bølgende strandeng ved Energi Akademiet. 

Om folkedybet

Hvad samler os som et folk? Er der et spørgsmål, som for tiden er aktuelt, er det uden tvivl dette: hvad er folket?

Det er nu 3. gang med Festival FOLKEDYB
At vi igen igen sammen får mulighed for at mødes og afvikle Samsø Energiakademi’s årlige festival: FOLKEDYBET. Den finder i år sted fredag den 13. september og lørdag den 14. september.

Inden da vil Energi Akademiet traditionen tro invitere til en række møder og forsamlinger, og vi lægger som vanligt ud med Erhvervsforum Samsø under overskriften ”Nytårslur” torsdag den 29. februar på Energi Akademiet.

Vi vil løbende melde ud på vores hjemmeside om kommende mødedatoer, og vi håber at se dig/jer, så du og dine ønsker kan tilgodeses og være med til at forme festivalens kommende indhold. Energi Akademiet er i fuldt gang med at sammensætte dette års program.

Spørgsmål til dig
Hvorfor er alle gode gange tre vigtige, og at vi husker hinanden på det?

Hvordan hvisker vi blidt til hinanden, at det er nu, at jeg eller vi lige bør stikke en finger i jorden?

Hvad og hvem definerer dét der høstes, og dét der gør Samsø bedre i fremtiden ?

Hvordan kan vi fejre og hylde de mange gode tiltag, og alle de gode folk der får mangt og meget til at ske?

At stikke en finger i jorden, er også en invitation til alle jer rundt om i Danmark, uden jer ingen saft, kraft og opbakning
Alle de mange besøg vi modtager på Energi Akademiet og de mange rejsedage, hvor vi ad begge veje fortæller om Samsø som Danmarks vedvarende Energi Ø – udnævnt af FN – som en af tre klimaledere der gør en kæmpestor forskel.  

Nogle bygger læskure, andre bygger vindmøller
Alt dette, og de 25 år i både modvind og medvind, gør både Samsø, Samsø kommune, lokalbefolkningen med et Energi akademi og et Miljø og energi-kontor, med El-bilsforeningen og ”Grønne mænd” til et fyrtårn i både gode og dårlige tider. Folk valfarter hertil og besøger Energi Akademiet. Det gør de fordi vi ikke giver op, og vi vil hinanden HER med både tro, håb og kærlighed.

Her på Samsø
På Samsø ved vi naturligvis godt, at Energi Akademiet er både – og. Vi er ikke i kridthuset hos alle, og vi oplever også en del lokal modstand i form af skarpe lokale læserbreve, trusler og et utal af blindgyder. Det er derfor vi bliver ved med at praktisere ideen med FOLKEDYBET hele året rundtOg her er vores motto: “ Stik lige en finger i jorden” Et gammelt dansk udtryk for at afveje stemningen, dufte og sanse, få en fornemmelse lige her og nu. Er vi glade eller bekymrede, og hvordan kan vi løfte i flok?

Folkedybets navn vil ingen eje
Energi Akademiet er et samlingssted for både spændinger, modstand og for alle de mange påstande om det ene eller andet, som med et lille måske, kan blive til noget konstruktivt. Især hvis vi husker, at det at mødes fysisk er den bedste måde at bakke hinanden op på, og sammen gøre det på en anderledes eller helt ny måde.

Hvem er vi på Energi Akademiet
Tea, Phillip, Mathias, Line, Rikke, Michael, Malene, Søren og Alexis. Derfor ønsker personalet i Energi Akademiet at være en samlende instans, og invitere alle jer derude til også at blive ved med at gøre jeres stemmer gældende. Energi Akademiet accepterer ikke at der gives afkald på folkets stemme, eller retten til at foretage et valg. Alle stemmer tæller og gælder i en verden i forandring.

Alle er inviteret – både fra øen og jer ude fra
Vi håber, at du/jeres forening har lyst til at deltage aktivt med alt det der er besværligt og rører dig/jer; så som følelser, tanker, ideer eller ….? Vi ved at summen af alt dette, vores forskellige stemmer, kan blive til fælles bedste for både natur, klima og vores liv og virke.

Vi håber meget på din/jeres deltagelse, og at du/I allerede nu vil tilmelde dig/jer via bjælken længere nede på siden. Så ved vi, at du medvirker/deltager på festivalen Folkedybet fredag den 13. september og lørdag 14. september 2024.

Hvad er det en festival som FOLKEDYBET kan?
Hvis du går tilbage i Folkedybets arkiv, vil du se at projekt “Sol over Pillemark” (solceller, red.) så dagens lys på den festival som vi afviklede for tre år siden. Nu er projektet blevet en realitet, og det er nu muligt at tegne andelsbeviser og blive en del af et nyt lokalt landsbyprojekt.

Vores digitale forbrug er støt stigende
Det overstiger vores CO2-udledning i flytrafikken
Sidste år så endnu et nyt projekt dagens lys fra en ny tilflytter, som medvirkede på festivalen FOLKEDYBET. I dag er Tea Palmelund ansat på Energi Akademiet, hvor hendes job er at stå for den digitale drift.

Projektet, som er støttet af Energistyrelsen, hedder Energi-platformen, og handler om, hvordan vi alle kan mindske vores digitale forbrug; hvordan vi bygger hjemmesider og hvilke teknologiske løsninger af maskiner vi med fordel kan vælge at købe. Dette gælder alt fra apps til mobiler, eller computer. Energi Akademiet har programmeret en ny platform, hvor samtlige løsninger med lavt energiforbrug kan opleves i lave opløsninger – eksempelvis er der ingen tunge videoer, al tale er transskriberet.

Alle med et bæredygtigheds-projekt kan melde sig ind i fælleskabet, og det er hvad FOLKEDYBET har til formål

Program

Fredag d. 13. september

POP OP Debat og Dialog

Lørdag d. 14. september

Optakt til Folkedybet

Samsø har mange muligheder, på Visit Samsø kan man finde informationer om både Overnatning og Rejseinformationer

Overnatning og Rejseinformationer

Kontakt

Malene Lundén
E: ml@energiakademiet.dk
T: +45 20 96 44 58
Scroll to Top