Strandengen 1, 8305 Samsø
TEL.:. 87921011
CVR: 29056048
Mail: info@energiakademiet.dk
FOLKEDYBET 2023
Vi glæder os til to dages dialog, fest og samtaler – vi er stolte over vores program og vores fantastiske oplægsholdere, kokke, kreative aktører og vi er parat til at overraske og blive overrasket. Vi er spændte på at opbygge en hel lille landsby med både Samsinger og gæster fredag den 11 august og lørdag den 12 august. Vi åbner kl 11 begge dage.
Vi er glade over, at kunne dele, at i år har vi et HASHTAG som er en vending og en forkortelse af; “stik lige fingeren i jorden”!
Hvorfor deler vi nu det? Fordi det er hele festivalens livrem. Så, når diskussionerne går højt, kan vi alle sige til hinanden: “gå lige hen og stik fingeren i jorden!”
Vendingen er en forkortelse af at stikke fingeren i jorden og lugte, hvor man er, som det hed i 1700- og 1800-tallet. I Holbergs Peder Paars hedder det:
“I rette eder nu maa efter Landets Moder, I Fingren sticke maa i Tiden, lukte til, Hvad Tid I lever i”.
Altså et godt gammeldags ordsprog – men hvad betyder det egentlig?
Stikke en finger i jorden (overført betydning; at forsøge at få et realistisk indtryk af den fremherskende opfattelse eller stemning et bestemt sted, før man handler (Kilde – Den Danske Ordbog).
Tilsyneladende har vi en god fælles opfattelse af, hvad det vil sige at stikke en finger i jorden, og at klappe hesten, som betyder at tage det roligt, afvente en given situation, eller at man nok har lidt fortravlt og farer for hurtigt frem.
Det kan vi alle have gavn af at tænke på. Specielt når man indgår i en helt ny sammenhæng, som man føler sig begejstret for at være en del af.
Råderum, forståelse og tolerance opbygges igennem tiden, i takt med, at man lærer hinanden at kende og kender hinandens personlighed, og at man lærer hinandens balance.
Samsø som ø har i årtier levet godt, fordi Øens kultur er stærk, som bare fanden. Landbruget på Samsø var og er velorganiseret på et utal af kundskaber. Det at dyrke jorden, og at kunne drive det til forretning med erfaringer for at forstå vejr og vind, gør dem til afgørende nøglepersoner, som kender naturen langt bedre end mange af os andre.
Vi skal huske hinanden på at bønderne færdes derude hver dag. De har været med til at skabe den velfærd vi på Samsø nyder godt af og ja der er stadigvæk meget der skal ændres, men husk bønderne var med til at gå fra fossile brændsler til vedvarende energi på 10 år.
Vi har kigget i egnsarkiverne og set hvordan bønder og borgere lavede Cirkus SUS en forstilling med løvetæmmere og linedansere og de var selv artisterne. De penge der blev samlet ind byggede rundbuehallen ved Samsø skole. Det bevidner at der er overskud til at interessere sig for sager som samle lokal samfundet og fordrer fællesskaberne og det gode liv.
Uden den landbokultur ville Energi Akademiet ikke i dag kunne kalde sig pionerer og Danmarks vedvarende Energi Ø. Alt den ø hukommelse og de mangfoldige erfaringer, er som en dyrbar menneskebank, hvor vi alle sammen både deler og udveksler på menneskeligt overskud. Hvordan har vi lokale på Samsø handlet på både teknisk og adfærdsmæssig lokal forandring, som i dag påvirker den “dybe stat og inspirerer resten af verden til at gøre folkedybet efter” Et af mange resultater er udnævnelsen af FN til at Samsø er en af tre globale klimaledere, i godt selskab med to internationale storbyer.
Både her og i de mange andre lokalsamfund i Danmark oplever Energi Akademiet at der mangler rum til at mødes og blive oplyst om de mange forandringer, der skal ske. Folkedybet har ikke svaret, men vil inspirere og åbne op for en langt bredere og demokratisk forståelse af hvad vi sammen skal på både trods og spænding.
Folkedybets
festival
11 - 12
aUG 2023
FREDAG 11. AUG
Vær parat til at blive overrasket
Vi åbner kl 11.00 En lokal Samsing har taget buddet på sig og inviterer til en IDOART. Vi vil sammen kigge både ned,- og op,- og ikke mindst til begge sider. Vi vil efterhånden som vi bliver parate ikke skulle kigge alt for meget tilbage. 15 år og Energi Akademiet står stadig på pæle på strandengen 1 i Ballen og det er lige her vi mødes til FOLKEDYBET. Vi inviterer og modtager dagligt mange besøg og det gør også, at vi glæder os til at opleve to særlige dages festival med et program som er sammensat af folkets ønsker, som Energi Akademiet har fremkaldt hele året
En simpel vej til nærvær i den digitale tidsalder Arne Bangsgaard Mathiasen vil fortælle om Dumbphone.dk og udfordre tilhørerne på deres vaner. Fredag 11. August ca. kl. 12.00 Oplægsholder
Hvorfor hverdags aktivisme?
Der er brug for os alle og det er os der udgør samfund og stat. Hverdagsaktivismen tager udgangspunkt i hverdagens gøremål, men skubber, tvister eller flytter gøremålene en kende for at skabe en ønsket forandring. Hverdagsaktivismen er for dig og mig og os alle – hele tiden. Signe Wenneberg fortæller om den lille forandring, som vi hver især kan skabe, og som samlet set gør en stor forskel, fordi mange ændrer adfærd i det små.
Fredag 11 august Ca kl 13.00 Oplægsholder
Fælles gæld
»Det er grotesk, at det gode liv er at forbruge helt vildt.« I et halmhus på Djursland giver Steen Møller sit bud på, hvordan de nu 8 mia. mennesker på Jorden kan bo, uden at den behøver lide overlast. Det behøver ifølge ham slet ikke være så svært. Bliv inspireret af de mange andre måder man kan leve og bo alene og sammen.
Fredag den 11 august Ca kl 14.00 Oplægsholder
Hvordan lyd og frekvens gør en forskel
Nogle af redskaberne arbejder med underbevidstheden, og der er eksempelvis et redskab som kan sænke lytterens hjerterytme og skabe større ro og mindske stress. ”For mig er det noget helt andet som musiker, at få lov at lave noget ”ægte,” noget som ikke bare skal lyde dejligt, men som faktisk også gør en forskel og hjælper mennesker.” –med Kåre William Wulff
Fredag den 11 august Ca kl 15.00 Oplægholder
Hørrens genkomst. Er hørren det nye sort?
Som en gammel overtro siger, vil den, der hilser på hørren, aldrig komme til at mangle tøj. For blot tre generationer siden var hør ganske almindeligt i Danmark. Sammen med Jordens Skole har Energiakademiet i år etableret en miniature hørmark for at gøre opmærksom på en afgrøde, der kalder på en genkomst i vores dyrkning herhjemme. Kom og vær med til ‘ruskningen’ og samtalen om, hvordan vores forfædre arbejdede med den, og hvordan den kunne indgå i langt højere grad i fremtidens bæredygtige mode og byggeri. Vært og initiativtager: Helle Solvang – leder og stifter af Jordens Skole. Format Workshop – Giv gerne en sms på tilmelding 20964458 med dit navn. Fredag den 11 august Ca kl 16.00 Oplægsholder
Genopbyggerne / Hvordan kan vi sammen genopbygge og genfortrylle verden?
Her samles vi for at udforske de spørgsmål, ingen andre tør stille. Undersøger, hvordan vi kan genopdyrke de fag, sysler og dyder vi savner i samtiden. Hvordan vi sammen kan udvikle løsninger på de samtidsudfordringer, ingen af os kan løse alene. Hvordan vi sammen kan genfortrylle verden. Nadja Pass, der står bag samtalespillet Genopbyggerne åbner med et inspirationsoplæg og sætter samtalerne igang. Format workshop – Giv gerne en sms på tilmelding 20964458 med navn.
Fredag den 11 august Ca kl 17.00 Oplægsholder
Hvilken visdom kan vi høre fra dybet?
Sangskrivning er noget indædt personligt, men det er også et spørgsmål om at kommunikere og vise folk, at det, man synger om, handler ligeså meget om dem som én selv. Sådan er ordene fra folk-musikeren ‘Country’ Stig Nielsen. Fredag den 11 august Ca kl 18.00
POP OP Debat og Dialog, Krabbejagt v/ Søren Hermansen, Vævning med naturmaterialer V/Rikke Blicher, Økologisk Samsø, De Grønne Mænd, Bar & Snackboder, Fortællinger, Halmballer, Klimaplaner, Tovtrækning, Sang og Kunst, Liv & Land, Udstillinger, de 7 templer Personalet fra Energi Akademiet, Sol over Pillemark, Film Studio, nyt fra Borgerforeninger, Sundhed og Frivillighed, Græsslåning
LØRDAG 12. AUG
Vær parat til at blive overrasket
Vi åbner kl 11.00 og her tager en lokal tilflytter buddet på sig. I Inviteres til en preject og en sammenfatning af gårsdagens inspirationer. Vi vil sammen kigge både ned,- og op,- og ikke mindst til begge sider. Vi vil efterhånden som vi bliver parate kigge frem.
Udfordring af menneskeheden; Kan vi genoprette forbindelsen til økosystemet ved at opleve naturen på nye måder?
i denne workshop kommer du til at bære en hale og reflektere over, hvad det vil sige at være menneske –i dag.Vi vil gerne lave en aktiv workshop, der starter med en kort introduktion efterfulgt af fælles stille gåtur i naturen. Efter gåturen vil deltagerne teste, hvordan det føles at bære en hale og tage den af. Herefter ønsker vi, at deltagerne arbejder i grupper og diskuterer erfaringerne og reflekterer over, hvad det vil sige at være menneske –i dag. Har vi –eller ER vi –natur. Kan vi udvikle os til at blive noget mere, end vi er i dag? Kan vi blive mere natur?Kom og vær med, sammen med Dr. Erica Löfström og hendes kollega, Dag Svanes. Lørdag 12.00 Oplægsholder
Hvordan kan vi i fællesskab samarbejde om 2030 målene?
Folketinget vedtog i 2020 den danske klimalov. Formålet med loven er, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, og at Danmark opnår at være et klimaneutralt samfund senest i 2050. Hvad betyder det, lokalt, regionalt og nationalt og hvordan kan vi medvirke til en positiv udvikling? Mød blandt andre Ulla Holm, viceborgmester og regionsrådsmedlem, samt Inge-Dorthe Larsen, SEMK. Lørdag den 12 august ca kl 13.00
Fra Greenwash til grønnere påstande i hele EU Greenwashing er vildledende miljømarkedsføring, hvor virksomheder giver urigtige oplysninger om deres produkter relateret til klima og miljø. Det er derfor altid vigtigt, at virksomheder kan dokumentere deres oplysninger. EU forsøger nu at stoppe greenwashing i Europa: men vil det lykkes?. Hvordan er det på Samsø og den grønne Ø ? Hvilke historier fortæller vi om hinandens virksomheder. Er Samsø Grøn ? Format Moderation Malene Lundén og oplægsholder Gunnar Boye Olesen
Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet.
Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtageren
Lørdag den 12 august kl 14.00 INFORSE
Hørrens genkomst. Er hørren det nye sort
Som en gammel overtro siger, vil den, der hilser på hørren, aldrig komme til at mangle tøj. For blot tre generationer siden var hør ganske almindeligt i Danmark. Sammen med Jordens Skole har Energiakademiet i år etableret en miniature hørmark for at gøre opmærksom på en afgrøde, der kalder på en genkomst i vores dyrkning herhjemme. Kom og vær med til ‘ruskningen’ og samtalen om, hvordan vores forfædre arbejdede med den, og hvordan den kunne indgå i langt højere grad i fremtidens bæredygtige mode og byggeri. Vært og initiativtager: Helle Solvang – leder og stifter af Jordens Skole. Format Workshop – Giv gerne en sms på tilmelding 20964458 med dit navn. Lørdag den 12 august Ca kl 15.00 Oplægsholder
Er det sort eller hvidt når vi går i dialog om landbrug og vedvarende energi
Kjeld Hansen er journalist og vil møde Samsø og dets virkelighed anno 2023. Stikker vi fingeren i jorden eller rækker hånden op konstant? Hvilke tiltag gør en forskel og er opposition den eneste vej ?
Moderation Søren Hermansen
Lørdag den 12 august Ca kl 16.00 Oplægsholder
Genopbyggerne / Hvordan kan vi sammen genopbygge og genfortrylle verden?
Her samles vi for at udforske de spørgsmål, ingen andre tør stille. Undersøger, hvordan vi kan genopdyrke de fag, sysler og dyder vi savner i samtiden. Hvordan vi sammen kan udvikle løsninger på de samtidsudfordringer, ingen af os kan løse alene. Hvordan vi sammen kan genfortrylle verden. Nadja Pass, der står bag samtalespillet Genopbyggerne åbner med et inspirationsoplæg og sætter samtalerne igang. Format workshop – Giv gerne en sms på tilmelding 20964458 med navn.
Lørdag den 12 august Ca kl 17.00 Oplægsholder
Hvordan lyder New York på Samsø?
Sansefuldt med stor selvdistance og afsindigt muntert. Brian Marx Gibson er fængslende med sin porøse og helt igennem alvor mener han hvert et taktslag. En stund med historier fra den store verden som er landet midt i det hele. Lørdag den 12 august Ca kl 18.00
Folkedybets Fælles Traktementer
Fælles Traktementer
Begge dage kan der købes frokost og snacks ved Ballen Borgerforenings plads kl 12.00 – 16.00 – Vegetar – simpelt og til at betale
Fredags Galla – En aften i Nordens myter med Tolkiens forfatterskab V/Ellevirke og Nordby 13 – Støttet af STOHF Kl 19.00 Spisebillet 150 kr – Først til mølle 1.8 –info@energiakademiet.dk
Lørdags Taffel
Med kærlig omsorg og lokale leverandører vil vi sammensætte en solidt måltid hvor fadene vil gå rundt
Læs mere og køb billet her: Fællesspisning
2023 Oplægsholdere
Samsø har mange muligheder, på Visit Samsø kan man finde informationer om både Overnatning og Rejseinformationer
Overnatning og Rejseinformationer
KONTAKT
Malene Lundén ml@energiakademiet.dk
+45 20 96 44 58