Søren Hermansen: Down Under

 Hazelwoods kulfyrede kraftværk - det største af sin slags på den sydlige halvkugle

Fra kul til??

2017 - Af Søren Hermansen

Hvordan gennemfører et land, der har en af verdens største kulreserver, en grøn omstilling?

Fra en 2 dages Fællesskabskongres i Melbourne om grøn omstilling.

Jeg har nu besøgt, knyttet kontakter og lavet workshops i 9 forskellige samfund i de 2 australske stater Victoria og South Australia. Det har været en meget fin oplevelse, og jeg har mødt både bekymrede og interesserede mennesker, der arbejder hårdt for at lave forandringer.

Men hvad kræver det egentlig at lykkes og faktisk gennemføre det, man sigter imod?

Jeg blev bedt om at være vært for et værksted og som outsider inspirere og dele erfaringerne fra Samsø og mit hjemland Danmark.

Jeg forsøgte at bruge Samsø Energiakademis nye værktøj, Pionerguiden. Det var meget nyttigt at have indramningen af guiden for at understrege vigtigheden af at planlægge, være struktureret og disciplineret i arbejdet.

LaTrobe folk igang med arbejdet.

I Melbourne mødte jeg mange af de lokale folk igen. De rejser lange afstande for at deltage i den anden fællesskabskonference, hvor de deler visionen om en bæredygtig fremtid uden kul. De bruger det åbne rums teknologi, og de høster og kondenserer resultaterne på en konstruktiv måde. Jeg finder dette meget produktivt og nyttigt og godt at bringe hjem til ethvert fællesskab.

Jeg er sammen med Shota og Tetsu fra ISEP Japan. Vi er her sammen med Taryn Lane fra Hepburn Wind and C4Ce – de andre partnere er Sustainable Molokai ii Hawaii og Island Institute in Maine.
Formålet med projektet er at finde ud af hvad der sker  – ligesom med konferencen  her i Melbourne – og se om vi kan inspirere hinanden til at blive endnu bedre til at udvikle bæredygtige, lokale fællesskaber. 

Fællesskabskonferencen er en smeltedigel af mennesker der mødes for at lette omstillingen til en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Høvdingen Gordon og nogle unge aboriginere fra Australien. 

Projektet er støttet af  Danish International KR Foundation, ledet af Connie Heedegaard, tidligere energiminister og EU klimakommissær.

Scroll to Top