Genopbyggerne – Nadja Pass

Genopbyggerne

Skrevet af Malene Lundén, Energiakademiet

“Jeg ER og det HER er MAGISK”
Folkedybet glæder sig til at opleve og udveksle med genopbyggerne for at mærke, hvordan vi sammen kan genopbygge.
Genopbyggerne er os og Nadja Pass er ophavskvinden, bag det at bygge op igen og skabe rammerne for at værdien at skabe sammen virker.

Det bygger på fortid og nutid og fremtid og det favner på tværs af generationer,- køn,- sektorer,- land og by,- ja det kan noget helt usynligt som opløser polariteter og kamp. Jeg er afhængig af alt den voksen læring, alle samtalerne der danner og ikke mindst tankerne bag det at fordybe sig og lytte dybere ind til hinanden og det vi har på hjerte sammen.
Jeg vil næsten ikke afsløre det, men Nadja Pass har skabt samtale kort ,og bogen som er samtale menuer. Kortene er visuelt fortryllende. Højdepunkterne er både mange og lidt svedige, hende og genopbyggernees spørgsmål er så destillerede, at man bliver beruset.

Kort nr 32 – Fra tanke til handling
Spørgsmål: Hvem eller hvad opsøger du typisk, når du savner inspiration? Hvor går du hen? Hvem taler du med? Hvad læser du eller ser du?

Jeg har deltaget i møder og samlinger som genopbyggerne har Inviteret ind til siden coronatiden og før det har jeg ofte givet mig selv den gave at være en del af Nadja Pass ukuelige arbejde med at samle folket. Samtids Akademiet, som jeg drister mig til at sige, er frontløberen for genopbyggerne. 


GENOPBYGGERNE INVITERES MED TIL GULDALDERKUNST I USA // REJSEBREV

 – En storslået udstilling af tegninger fra den danske guldalder spreder lige nu lys, håb og handlekraft i et USA, der står midt i en brydningstid, fortæller samfundsdesigner Nadja Pass, som var salonnìere ved de to fornemme middage, der blev afholdt for at fejre åbningen.

“A striking Danish art show at The Getty unpacks what it means to be a nation in turmoil” lyder overskriften på L.A. Times’ anmeldelse af en stort anlagt udstilling af tegninger fra den danske guldalder.

Udstillingen, “Beyond the Light” er skabt i samarbejde mellem The Metropolitan Museum of Art i New York, The Getty i Los Angeles og SMK – Statens Museum for Kunst har taget de amerikanske anmeldere og museumsgæster med storm, siden den åbnede i New York i januar.

 

 

Nadja videregiver denne øjenvidneberetning og rejsebrev fra åbningsfestlighederne, fordi hun var så heldig at være en del af holdet, der arrangerede de to åbningsmiddage. Men da hun ikke har været en del af selve udstillingens tilblivelse, kan hun relativt objektivt sige, at hun virkelig godt forstår den store opmærksomhed udstillingen vækker. For udstillingen, der kan opleves på The Getty indtil slutningen af august. Læs hele rejsebrevet på POV linket er sidst i anden spalte.

Om Nadja Pass som er selvstændig samfundsdesigner og salonnière og har gennem de seneste 25 år sat en række forskellige initiativer i søen for at styrke samtalekulturen, dannelsen og samfundsengagementet. Hun står blandt meget andet bag Samfundslaboratoriet Borgerlyst, Samtalesaloner, Samtidens Akademi og samtalespillet Genopbyggerne.

Hun har gennem flere år udviklet. formidlingseksperimenter og arrangementer sammen med SMK – Statens Museum for Kunst, blandt andet den samtalebaserede audioguide, en lang række samtalesaloner i samlingerne og til SMK Fridays,Guldalderudforskningen i samarbejde med Helle Solvang – og nu salonmiddagene for AFSMK i forbindelse med ‘Beyond The Light’.
Du kan læse flere tekster af Nadja Pass i POV her.

Forædling til ens samtid

For ca 20 år siden opdagede jeg en smuk og guddommelig bog,- magasin/kunst katalog med overskriften Reflexioner. 

Visuelt avantgarde og tematikkerne trendsættende. På tryk udgav de fire bogmagasiner, der belyser hver deres tema fra vidt forskellige fag perspektiver og fortolket visuelt af illustratorer, fotografer og billedkunstnere. 

På nettet blev det blandt andet til det store kollaborative brainstorming-eksperiment Share a Brainwave, der stadig er et forfriskende dyp værd.

Læs mere her

Scroll to Top