Nyt fra Det Grønne Samfundslaboratorium 2023

Kære Samarbejdspartnere og Netværkspartnere i projektet ”Det Grønne Samfundslaboratorium”


Tak for jeres tilsagn og deltagelse i hvordan vi i fælleskab forsøger at aktualisere Samsøs liv og land. Nogle i netværket er meget aktive og andre af jer lader vente på sig , og derfor kan dette nyhedsbrev give jer en opdatering på hvor vi sammen er og hvornår Energi Akademiet kigger forbi København eller tager til kaffe i borgerforeningen i Kolby Kaas.

Vores samarbejde er meget ambitiøst og det tager Energi Akademiet på sig. Sammensætningen af  vores netværk og partnerskab rummer alt fra en lokal børnehave til et kæmpe sekretariat i København; BLOX HUB. Vi er 19 netværkspartnere og 4 samarbejdspartnere, hvis nogle ikke fik vores første nyhedsbrev i april 2022 og vi gensender det gerne. Skriv til os hvis du gerne vil læse det igen.
I dag skønner Energi Akademiet at vores ambition er høj sammen med alle jer, og Energi Akademiets insisterende ønske på at fremme mangfoldighed mellem by og land er udfordrende. 

Vi ønsker at invitere sektorer og organisationer og virksomheder på tværs fordi vi skønner det er det, der kan gøre os langt klogere på hvordan vi skaber aktualitet og liv på landet. Derfor projektoverskriften DET GRØNNE SAMFUNDSLABORATORIE.

I bund og grund handler denne her 3 årige projektudvikling om at nære relationer, altså om dig og mig og om vores kendskab til hinanden. Og om hvordan vi både kan puffe og skubbe til hinandens roller og indhold, for det vi er ansat eller valgt ind til, eller den virksomhed eller organisation du/jer har iværksat.

Vi er nu halvvejs igennem projektforløbet og med en perlerække af mange aktiviteter og arrangementer af de 3 år, projektet løber. Vi har afviklet en række aftenmøder, vintermøder og sommerfestivalen FOLKEDYBET og vi holder stædigt fast i vores fælles opgave med at samle Samsøs aktører om den grønne omstilling. 

Dette er en kort lille opdatering på, hvor langt vi er med vores fælleskabsprojekt og hvad vi sammen drømmer om vi kan få til at ske i liv og land på Samsø.

Fortid
Vi satte sejl og fik jeres tilsagn og underskrifter til projektet i juni 2021. Vi fik tilsagn fra Bolig- og Planstyrelsen i oktober 2021 og projektstart var officielt den 1. januar 2022.

Som I måske husker, var projektets 4 hovedafleveringer:

1) Roadshow i 22 landsbyer – Stadig i planlægning

2) Samfundsakademi hele året – Er i fuld gang

3) Festum/Folkedybet – Afvikles for anden gang

4) Manifest og Kommunikation – Stadig i planlægning

I et tæt parløb med søsterprojektet, Folkedybet, har Samfundslaboratoriet forsøgt at etablere en ny samtale på Samsø om vores fælles visioner og ønsker. Vi har holdt dialogen åben hele året, også om vinteren, på fællesmøder og i fælles sammenkomster, både på- og uden for Energiakademiet. Vi har blandt andet deltaget i fælles landsbymøder i 2022 med arrangøren Visit Samsø, som samlede information fra lokale aktører og holdt møder rundt omkring på øen.

Vi har etableret en møde-mulighed med en-til-en møder med vores netværkspartnere, for at komme tættere på hvad der rører sig i hjørner og sprækkerne på Samsø. Vi har lyttet til alle jer og taget referat på nye forslag til både gamle gode og små og store ideer til temaer.

Det gælder f.eks. Energifællesskaber, Natur, Landbrug, Børn&Unge, Erhverv, Handel, Landsbyer, Demokrati, Miljø og Turisme.

Og så har vi selvfølgelig afholdt Folkedybets store festival på Strandengen, som i 2022 var bygget op som en højskole med dialog om mange af disse emner, og hvor mange af jer deltog aktivt.

Her blev landsbyprojektet Sol over Pillemark født og snart etableret – hvilket et sejt projekt!

Nutid
Nu står vi så cirka halvvejs i projektet. Det er sidst i juli, og midt i august – fredag den 11 og lørdag 12 august – fester og samtaler vi for anden gang med Folkedybet – og vi håber I alle vil kigge forbi! Pprogrammet er allerede bragt i Samsø Posten og ligger på Energi Akademiets hjemmeside.

Vi har forsøgt at lytte til det, der rører sig på øen og som I har indviet os i – herunder klimaplaner, landbrugets fremtid, lokal bæredygtighed, nye fællesskabsformer, handel og turisme. Det forsøger vi at udmønte og vende i dialoger om hverdagsaktivisme, natur, biologi, klima, greenwashing, landbrug og historik.

Vi håber at I møder frem og lader jeres stemmer blive en del af livet på landet, hvad enten I er en borgerforening, en organisation eller en virksomhed. I er medskabere af det kommende manifest, som skal afgøre at vi er et levende samfund i rivende lokal udvikling. – et manifest, som bygger på jeres handlinger og den risiko som gir os sjove historier og solide erfaringer,

Hvis du har lyst til at sætte telte op, stå i bar, trække tov, slå græs, uddele flyers, lave linsedeller, væve, pynte op og ned igen, eller bare hjælpe til i løbet af dagen, så kontakt os meget gerne.

Se program, meld dig til fællesspisning og meget andet her: https://energiakademiet.dk/folkedybet/

Fremtid
De mange aktiviteter koblet med de nye små, intime møder har fungeret godt.

Vi har en ambition i vinter om at samle jer alle til et fælles møde i november.

Vi laver en DOODLE og beder jer krydse af hvornår I kan. På dagsordenen vil være en evaluering af Folkedybet – hvad har vi lært – og planlægning af roadshow til all landsbyer – hvor vi kommer rundt på øen – hvem vil være vært? – og hvor vi også gæster vores partnere uden for øen.

Læs mere om det Grønne Samfundslaboratorium:

https://energiakademiet.dk/groent-samfundslaboratorium/

Kærlig hilsen og vi ses, Mikkel og Malene

Scroll to Top