Hallo – er der nogen, der kan stille mig om?

tlf

Hallo – er der nogen, der kan stille mig om?

Af Mikkel Bruun, Foto: llaszlo – shutterstock.com

Alle taler om den grønne omstilling, men hvor og hvordan stiller man om?

Tilbage i tresserne arbejdede min mor som omstillingsdame på en telefoncentral et sted i København. Hun hjalp folk med at finde dem, de ville tale med – og så stillede hun dem igennem. Det var før Google og Iphone.

Men hvordan skal vi omstille i dag, hvor omstilling ikke handler om telefoner, men om klimaet, miljøet, naturen, ressourcerne? Hvem skal skabe de rigtige forbindelser og guide os og hvordan skal vi få gang i en samtale, der måske både er ubehagelig og svær?

For vi er nået til ”hvordan”! Det store ”hvorfor” er for længst besvaret – vi skal reducere vores påvirkning af vores fælles hjem. Vi kender alle tallene, argumenterne, målene og de nødvendige reduktioner som skal til, hvis jorden skal kunne bære. Og vi taler meget om de tekniske løsninger som skal veksle den ene energiform til den anden og som skal forhindre de værste konsekvenser af et ændret klima eller ændrede levevilkår. Og måske kan vindmøller og solcelleanlæg og biomasse og andre gode opfindelser hjælpe på den korte bane. Men den bedste måde at reducere på er vel at reducere?

Vi lever i et vækstparadigme og i en bekvemmelighed, som min mor og andre fra hendes generation var med til at skabe. Det nød jeg og mange andre godt af, men vi ænsede ikke konsekvenserne. Det gør vi nu, bedre sent end aldrig, og derfor er vi også godt i gang med ”hvordan”. Den store, politiske, tekniske, bureaukratiske grønne revolution er faktisk i gang – både i Danmark og i mange andre lande. FNs Parisaftale, EU’s Green Deal, regeringens 2030-plan, kommunernes DK2020 klimaplaner og Samsøs egne planer er alle ambitiøse, men skal jo også sikre, at vi – borgerne og vælgerne – ikke lider under omstillingen.

Det gør det selvfølgelig svært at reducere, som vi for eksempel har set det i forhold til gasforsyningen til Europa, olieforsyningen til USA og den globale vareforsyning. Og derfor vender vi os mod teknikken. Og her kommer ”hvem” ind i billedet.

I går var jeg til et møde om Samsøs Energianlæg. Der blev talt meget om forsynings-infrastrukturen, de vedvarende energiløsninger og selvfølgelig både det lokale og nationale behov for energi. Der blev også udtrykt stærke holdninger mod at få solcelleanlæg og vindmøller i sin baghave. Der blev talt mindre om vores fælles ansvar for at reducere, gøre tingene anderledes, måske spare. En enkelt deltager argumenterede for, at vi skal cykle mere og køre mindre i bil. Og at vi skal handle lokalt, hjælpe hinanden mere, dele mere. Da jeg forlod mødet og kom ud på pakeringspladsen holdt der mindst 100 biler – også min egen (el)bil, og vi kørte alle hjem én og én.

Mit budskab er, at vi er på vej, men at vi mangler det vigtige ”hvem” – eller måske ”mig”. Hvor kan jeg som person gøre en forskel? Hvordan afhjælper jeg den træghed og træthed der er i den grønne omstilling, når det kommer til faktisk handling? Hvordan kan jeg medvirke til at omsætte den overvældende data, fakta, viden, trussel til konkrete ændringer i min dagligdag, og hvordan kan det inspirere mine omgivelser?

Hos Energiakademiet prøver vi at stille de svære spørgsmål for at finde de svære svar. Der er nemlig ingen lette svar, og man kan ikke adskille ”hvorfor”, ”hvordan” og ”hvem” fra hinanden. Det handler måske om at skabe bedre forbindelser mellem alle os, der er en nødvendig del af løsningen. Energiakademiet er måske et slags omstillingsbord, der kan prøve at starte samtalen. Det gør vi på projektplan og ikke politisk plan. Og det gør vi på daglig basis, lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Så ring til os – vi stiller gerne om!

 
Scroll to Top