Malene Lundén: Kan god og dårlig kunst beskrives?

Kan god og dårlig kunst beskrives?​

- af Malene Lundén

Den tidligere direktør Jens Erik Sørensen på kunstmuseet Aaros har sin helt egen definiton af, hvordan god og dårlig kunst kan beskrives. Jeg kan rigtig godt lide den og har derfor arbejdet videre med hans udmærkede hus-metaforer her:

God kunst er som et stort hus bygget med tårne og spir, masser af etager, altaner og en smuk udsigt, hvor man kan se langt.
Huset indeholder mange rum, som man ikke lige kan finde. Huset har detaljer som udkårne figurer og et murværk med mønstre og ornamentik. Huset er bygget af mange forskellige slags håndværk, som gør at huset opleves som et festfyrværkeri og et tab af kontrol af skønhed.
Kunst i den modsatte genre er som et parcelhus i ét plan, hvor rummene ligger forudsigeligt, når du træder ind i husets entre. Der er ingen etager, ingen kælder.
Haven er placeret tæt om huset i en overskuelig firkant, med en høj hæk rundt om. Huset har ingen detaljer og alt er produceret på maskiner og er tørlagt for finesser, håndværkstradition og udførelse. Vinduer og døre er afstemt til funktion. Loftshøjden er ens i alle rum. Taget har en lille hældning, da der kun findes et mindre pulterkammer på det lave loft.
To forskellige kunstneriske beskrivelser på et narrativ, som i dette her tilfælde er et hus.

Kunst er måske et rum eller et hus som stadigvæk ikke har en endegyldig definition. Derfor er det ofte sådan at det både rammer og løfter den beskuer, som oplever kunst.
Ligesom kunst har bæredygtighed heller ikke en enegyldig definition. Der er mange, der har en mening og en holdning til bærdygtighed, og nu er der defineret 17 verdensmål (der linkes til lnket nedenfor), som er ambitiøse og afklarer de mange retninger, som kan indeholdes i definitionen. verdensbedstenyheder.dk/verdensmaal/
Jeg mener at kunst er en vigtig diciplin i alt hvad vi omgiver os med, og derfor insisterer Den Positive Forandring på at ramme kunsten ind i samspil med kunst. De to første kunstnere, vi har valgt i dette kvartal, taler for sig selv. Den ene er en mand og den anden en kvinde.
Og husk selvfølgelig: her på bloggen låner vi fra historiske perioder og arbejder med form og indhold som sættes op mod hinanden.

Vi ønsker ikke at være smagsdommere, og derfor må du meget gerne maile mig din definition på hvad kunst er, eller ikke er: ml@energiakademiet.dk
God fornøjelse fra Malene!

Scroll to Top