Der skal kød på Samsø-historien

På vej mod en ny kernefortælling: der skal mere kød på Samsø-historien

Sammenfattet og skrevet af Malene Lundén. Artiklen har også været bragt i Samsø Posten som led i en kampagne om Samsøs nye kernefortælling.

Grundet en oprigtig og særlig interesse i at blive klogere på hvad Samsøs kernefortælling er her og nu, er Energiakademiet i gang med at gå helt tæt på lokalsamfundet og de mange ildsjæle, som holder ilden varm.

Energiakademiet vil stille spørgsmål, indkalde til møder og sætte alle disse aktiviteter i en form for orden, så opdagelsen kan kommunikeres ud med det ene formål at gøre os klogere på hvad vores omverden oplever ved at møde Energiakademiets arbejde og hvad kernefortællingen er.

Energiakademiet bliver ofte spurgt af lokale ildsjæle om vi kan hjælpe til med gode råd på mangt og meget i forhold til fonde og skrivning af ansøgninger.

Energiakademiet oplever en stærk underskov af ildsjæle, som alle sidder og knokler på at rejse penge til nye fælleskabsprojekter. Samsø Energiakademi læser gerne ansøgningerne igennem. Her ser vi at de 8 ud af 10 gange som regel starter med introen

“ Samsø – Danmarks Energi Ø.”

Kernefortællingen virker!  Et af succes- kriterierne er at den anvendes af rigtig mange og at den ikke kan ejes af en forening, et firma eller for den sags skyld en regering.

Sætningen i kursiv i det øvre afsnit bliver anvendt i mange sammenhænge og til mange sammenkomster, fordi det stadigvæk er en helt utrolig historie og en samlet mængde af modige handlinger, som vi alle på Samsø har undergået og undergår.

På Energiakademiet siger vi at sætningen “ Samsø, Danmarks Energi Ø “ er begyndelsen til vores fælles kernefortælling om Samsø og os der er HER. Begyndelsen og sætningen kan og skal bare ikke stå helt alene.

Der skal mere kød på og vi skal skære ind til benet, og jo mere vi alle gør og siger det samme, kommer det over tid måske til at blive taget for en selvfølge. Vi på Samsø synes måske ikke det er så fantastisk længere. MEN det syntes omverdenen!

Derfor er Energiakademiets kommunikationsafdeling i gang med at se og undersøge, hvilke opfattelser af kernefortællingen, der anvendes og af hvem.

Vi har haft 2 hjemmesider på 20 år og er nu nødt til at gå i gang med en gevaldig oprydning og forenkling, så derfor koger og syder det i kommunikationsafdelingen, som er bemandet med både nye og gamle kendinge. Vi er alle i fuld gang med udviklingen af Energiakademiets hjemmeside, som skal afspejle den justerede kernefortælling.

Ikke nogen helt enkel opgave, men der er masser af gode tiltag og projekter at fortælle om. Kernefortællinger skal ofte justeres og optimeres. Energiakademiet ønsker at vi på Samsø kan dele og handle sammen med dig/jer i en åben proces, som kan give et troværdigt billede både ind og udad til.

Energiakademiet vil arbejde med opbygningen af den nye hjemmeside i de næste 3 kvartaler. Vi vil invitere til små og store møder, og vi vil hoppe naivt ind i folkedybet på Samsø og se om vi kan bunde i kernefortællingens forandring.

Energiakademiet er i dag nødt til at kigge kritisk på Samsøs kernefortælling, da mange af handlingerne i og omkring Øens status som Danmarks energi Ø er i forandring.

Et eksempel er ejerskabet af de 11 landmøller, hvor 4 af dem nu er solgt. hvad gør det ved vores opfattelse, og hvad fortæller vi?

 

 

Havmøllerne er komme sikkert på plads igen. Vi kender endnu ikke møllernes fremtid i forhold vedligehold og det at drive en offshore vindmøllepark på benhårde markeds- vilkår.

Bliver biogasanlægget bygget og er der forandringer i processen? Hvad er status i kernefortællingen?

Hvordan spiller den cirkulære bioøkonomi ind i fossilfri Ø 2030 og hvilke tiltag fremmer kommunikationen af dette projekt?

Vi er ikke længere en hel Ø der kan fortælle verden at vi ejer alle vores egne energianlæg, og for ikke at miste troværdighed skal forandringerne forankres i den fælles, justerede kernefortælling.

På Energiakademiets nye hjemmeside vil vi forsøge os med nye fortællinger, som uddyber hvad der har forårsaget forandringerne.

Arbejdet med kernefortællingen er ikke en kommunikationsstrategi men mere en proces og en periode, som indeholder en perlerække af møder og sammenkomster om hvad indholdet af samarbejder på tværs af brancher betyder for Samsø.

Nogle spørgsmål til dig/jer og til justeringen af Energiakademiets kernefortælling kunne være: Hvem ved hvor Samsø sammen lægger de næste afgørende aktiviteter, som fremmer Samsø og øens beboere?

Hvordan og hvad skal der til for at vi finder sammen og bliver klogere på den større ambition i forhold til Samsø som fossilfri ø 2030? 

Hvilke nye spørgsmål, inspiration og erfaringer skal der til for at kernefortællingen kalder på flest mulige? Hvordan håndterer vi usikkerheder og kritik, som er fremmende for sagen?

Hvordan kan vi i fællesskab pege på opdagelsen af at have forskellige interesser på vejen til en justering af kernefortællingen?

Energiakademiet ved at omverdenen tænker og mærker at vi på Samsø er langt mere end hvad den enkelte person tænker og tror.

Den nye kernefortælling skal afspejles i alle Energiakademiets oplæg, papirmaterialer og på vores digitale platforme. Vi drømmer om at dette kan balanceres på både det helt nære, lokale plan, og i det store, globale community. Hvis vi sammen kan det, har processerne og vejen dertil et stort potentiale for succes.

 

Scroll to Top