Schiermonnikoog kommune (Holland) besøger Samsø

Kommune Schiermonnikoog besøger Samsø Energi Akademi

- sammenfattet og skrevet af Tim Schnider

Kommunen Schiermonnikoog er den mindste ø af de hollandske vadeøer. Det ligger i Nordsøen og har mindre end 1000 borgere. Selvom øen er lille, har folk store drømme om en bæredygtig fremtid.
På øen går alt godt, men borgerne ønsker forandring. De ønsker at blive klimaneutrale og beskytte deres miljø for at bekæmpe klimaændringer. For at gøre dette skal de være opmærksomme på deres vigtigste betingelser: natur og turisme.

Turisme er øens største forretning. Omkring 300.000 besøgende kommer for at udforske den smukke natur på øen hvert år. Turisterne forbruger en stor mængde energi, der importeres fra fastlandet. Nu ønsker øen at blive selvforsynende og producere sin egen elektricitet, men elproduktion, natur og turisme er i konflikt.

For at få inspiration og svar på deres spørgsmål gik et mindre udvalg af lokale og  erhvervsdrivende sammen, og har derfor været et smut forbi Energiakademiet. Samsø er idag 100 procent selvforsynende med energi og deler deres erfaringer på borgerindragelse. Befolkningen i Schiermonnikoog har forskellige interesser og er ikke nødvendigvis åbne for nye ideer. Derfor er det nødvendigt at forstå deres interesser og skabe et fællesskab med de samme mål. Det første trin handler om deling, læring og forståelse. Det er nyttigt at arbejde med spørgsmål i stedet for svar, fordi spørgsmål skaber et rum for tænkning.

Majoren på Schiermonnikoog, Ineke van Gent, vil gerne bygge Samso 2.0 på deres ø. Hun fik inspiration fra besøget og forsøger at indse det samme ved at kommunikere til borgeren og udvikle et fælles mål

Scroll to Top