Du tror måske ikke på det, du bliver præsenteret for HER , men faktum er, at det passer.
Derfor titlen på denne blog:“ Den positive forandring”
Forandringen er sket, og sker lige nu: Fordi Samsø som levende lokalsamfund igennem fællesskab, tillid og sammenhold har kunnet følge en plan og samarbejde om dens realisering igennem 20 år.
Samsø vandt i 1997 konkurrencen over 22 andre lokalsamfund om at blive Danmarks vedvarende energi-Ø, og er idag 100 % selvforsynende med sol, vind og biomasse. Og Samsø kommune og Energiakademiet er nu i fuld gang med en ny plan, der skal udfase fossile brændsler 20 år før resten af Danmark.
Mennesker fra hele verden valfarter til Samsø for at finde ud af, hvad det er, et samfund med et oprigtigt ønske om at gøre en positiv forandring, kan udrette.
Samsø er et farverigt samfund med ca 3500 mennesker, som på godt og ondt deler erfaringer, der ikke kun har praktisk karakter: arbejdet med bæredygtighed og grøn omstilling har affødt anderledes viden om eksistens,[/one_half][one_half_last padding=”20px 20px 20px 20px”] natur og liv, som vi gerne vil samle på denne blog og dele med dig her i cyberspace. Vi vil med andre ord gå et spadestik dybere end den sædvanlige og praktiske orientering om fakta, tal, klimamål og CO2. Vi vil i stedet skabe et univers af artikler til fordybelse, hvor nysgerrige og opsøgende personer som dig kan læse om de mange positive forandringer, som er både er sket og sker på Samsø Energiakademi.
Blog-universet vil være en stemme som fortæller om en samfundssucces indenfor Danmarks grønne omstilling og udvikling og vil på den måde fungere som en parallel virkelighed til den ofte uoverskuelige og polariserede miljødebat.
Et af bloggens dogmer er ønsket om at indeholde konstruktive og inspirerende fortællinger. En anden ambition er også at plante inspiration, som kan tydeliggøre hvordan du håndholdt kan komme igang med at iværksætte dine egne scenarier for positiv forandring.
Og husk at du altid kan altid maile os eller kigge forbi og få en snak over en kop kaffe.
Menneskene og stedet bag. Samsø Energiakademi starter denne blog den 1 januar 2017, men det er præcist 20 år siden, at det hele rigtig tog fart. Idag tør vi godt sige at det var starten på en bred, grøn revolution som lidt ydmygt betragtes som en mælkebøtte, der kan gro hvor som helst, og gror nede fra og op.
Det hele startede tilbage i 1997 da den danske regering iværksatte en konkurrence om hvilken ø i Danmark, der kunne blive selvforsynede med alternativ energi på kun 10 år med godkendt teknologi, gældende lovgivning og offentlig deltagelse.
Det skulle der kun tre personer til at kickstarte: borgmesteren, smeden og en ingeniør fra Jylland, der besluttede at udarbejde en konkurrenceplan. De tre personer gjorde det uden et mandat, de havde tillid til at den handling var helt o.k at gøre, også uden at informere Samsøs dengang 5000 indbyggere. De 3 personer troede blindt på at det kunne lykkedes samsingerne at stå sammen om at gøre Samsø 100% selvforsynende med alternativ energi.
De 3 fik ret, og den positive forandring løftede målsætningen til meget mere og andet, som Samsø i dag profiterer af. De 3 personer vidste ikke dengang at de kickstartede en stor folkelig bevægelse. Et af de faktuelle resultater er, at Samsø idag er mere end 100 % selvforssyende med elektricitet.
Samsø og Energiakademiet arbejder idag med at udfase diesel og olie, et projekt, som vi har givet den lidt pudsige overskrift “fossilfri“. Energiakademiet er også i fuld gang med at udbrede øens Best Practice til Next Practice, således at hele verden kan besøge Energiakademiet på Samsø, i Danmarks selvforsynende epicenter.
Energiakademiet er nonprofit og drives af os! Formelt set har vi en åben struktur med en direktør, Søren Hermansen, og 9 ansatte, en proaktiv bestyrelse og en dynamisk, lokal forening.
Energiakademiets arbejde går lavpraktisk ud på at energioptimere huse og offentlige bygninger, samt omstille øen til at udfase fossile brændsler. De mange andre opgaver er at udvikle partnerskaber med afsæt i energireduceringer og udvikle kapacitetsværkstøjer, som klæder den almindelige forbruger varmt på, uden at pengepungen gisper alt for meget efter vejret.
Kommunikation er det altafgørende arbejde for Energiakademiet. Omgivelserne skal kunne se og forstå nødvendigheden af at den positive forandring har mange økonomiske bundlinjer.
Det er det, der gør, at vi på Samsø tør kalde vores arbejde for en bæredygtig udvikling og omstilling af idag. Energiakademiet kan nås på cykel fra alle byer på Samsø og er placeret lige udenfor havnebyen Ballen i et hus, som er tegnet af Arkitema og bygget af lokale håndværkere. Succesen med at gøre Samsø til Danmarks første selvforsynende ø ligger især i den helt særlige kultur og fællesskabsfølelse på øen, hvor vi med en stærk, lokal forankring har kunnet se hinanden i øjnene, og med lige dele sund skepsis og nysgerrighed søsætte forandringen. Derfor er det mere end noget andet selve Samsø som sted, samt hver og en af øens knap 3700 beboere og Samsø Energiakademis globale netværk, der er ophavet til denne blog.
Kontakt os
Til dagligt drives bloggen i et samarbejde med energiakademiets kommunikations afdeling og bloggens eksterne redaktør Cecilie Marie Meyer.
Du kan skrive til projektleder Malene Lundén i fald du har spørgsmål til Energiakademiets arbejde på ml@energiakademiet.dk eller til Cecilie Marie Meyer, hvis du har idéer til vinkler, emner, eller har kommentarer, ris eller ros til den konkrete blog, på cillemarie@gmail.com [/one_half]