Det nåede vi også i 2017: EU som fredsskabende bannerfører – del 2

[:da]Tingene går nogle gange så hurtigt at vi slet ikke når at fortælle alle de gode historier fra vores eget univers – julen og nytåret er gavernes tid, og derfor vil vi gerne bruge december på at begave jer med alle de gode fortællinger, som vi ikke nåede at bringe i det gamle år. I denne uge bringer vi udklip fra vores nyhedsbrev nr 15, der ansporet af danskernes rådvildhed om EUs rolle i deres liv handlede om den europæiske union:

Hvordan gavner EU isolerede samfund?

Søren Hermansen kan med projekter som The Smart Islands Initiative, hvor 100 øer fra hele verden samles for at dele erfaringer under EU’s bæredygtighedsparaply, genkende et mønster, som viser, at EU generelt er bedre til at tage sig af detaljen end et land er. Når Danmark for eksempel beslutter sig for at uddele statstilskud, så sker det pr. hoved. Det vil sige at et tæt befolket område får en højere pulje, end der, hvor der bor færre mennesker. Når EU derimod giver rammebevillinger sker det efter en fordelingsnøgle, der ikke skeler til befolkningstallet. Det gør isolerede samfund til stærkere enheder i EU.

”I Holland har man været særligt dygtige til at udnytte EU’s udviklingsmidler, så de gavner flere bundlinjer. Det er op til den enkelte region at fordele støttepengene, men mens man her i Danmark lader en del af pengene gavne de regionale landbrug, har man i Holland et større fokus på handel, design, grøn omstilling og arkitektur. Eksempler er et projekt som Eco-Acupuncture, hvor man udnytter forladte bygninger på kreativ vis, indtil de rives ned. Det gavner den sociale og bæredygtige bundlinje, og ikke kun den økonomiske”, fortæller Søren. 

Hvorfor skal vi fortælle om EU?

Gunnar Boye Olesen er INFORSE Europe-koordinator, og har I flere år samarbejdet med akademiet. Han er enig i at EU trods sin størrelse netop har øje for detaljen. Men som en forudsætning for detaljen skal helheden fungere, og derfor er det vigtigt at tale om EU som en ramme for handling. Det indre marked gør det muligt at have fælles fodslag indenfor klimareglementerne, og så fordrer EU et øget samarbejde mellem regioner og kommuner. Målsætningen er at regionerne skal være mindst ligeså ambitiøse som deres lande, når det kommer til vedvarende energi, fortæller Gunnar: ” EU er stærkt, fordi det indeholder mange borgere, og det er denne samlede kraft, der er så fuld af potentiale.  Når vi alle rykker i den samme retning, kan det mærkes.”

Hvordan taler vi EU op?

Èn ting er indholdet, noget andet er måden, det pakkes ind på. Selve fortællingen. For det er den, der skal gøre os sultne og give os appetit på sunde kalorier, fremfor fake. For Stine Bosse er historien om EU en mærkesag. Men for at kunne fortælle den korrekt, må vi korrigere sproget:   ”Lad os tale EU ind, og ikke op. At tale noget op får det til at lyde som om, at nu skal vi partout elske EU.  Ved at tale ind peger vi i stedet på EU’s relevans, og det er vigtigt”, siger Stine. ” EU skal tales ind som et fællesskab så folk kan se hvor sammenhængene og bindeleddene er mellem EU og vores land. Det er noget principielt, der handler om værdier, hvor vi sammen definerer, hvad EU skal kunne.”

Hun mener dog at der også ligger et ansvar hos vores egne politikere, som peger fingre ad EU, når det går dårligt, og undlader at fortælle om succeserne. Når Danmark går ud og laver handelsaftaler med Canada og Kina, så fortælles det ikke, at tingene lykkes på baggrund af det europæiske samarbejde. Lad os få trukket det gardin fra, der hænger mellem befolkningen og politikerne, så vi får historier som disse at vide, opfordrer hun. Ellers skaber vi et hul i demokratiet, fordi danskerne som veloplyste borgere får fornemmelsen af at blive ført bag lyset.  

”Det europæiske samarbejde er løsningen på de store udfordringer, vi ser både globalt og lokalt, og det er så småt begyndt at gå op for folk, at det, vi har gået og skældt ud på, rent faktisk er godt. Det har man for længst forstået på Samsø. Samsingerne er klar over, at verden hænger sammen, og det har de vist ved at stå i spidsen for energidagsordenen. Men hvis vi ikke får udbredt erfaringen fra Samsø, har vi et gigantisk problem” slutter Stine Bosse.

Foto: Kakaru, wikipedia[:]

Scroll to Top