Det nåede vi også i 2017: Hønen, ægget og fremtidens arbejdspladser på Samsø, del 2:

[:da]Tingene går nogle gange så hurtigt at vi slet ikke når at fortælle alle de gode historier fra vores eget univers – julen og nytåret er gavernes tid, og derfor vil vi i disse uger begave jer med alle de gode fortællinger, som vi ikke nåede at bringe i det gamle år. Her bringer vi 2. del fra en artikel i Samsø Posten, hvor vi i forbindelse med 20-års jubilæet som vedvarende energi-ø kiggede på fremtidens arbejdspladser på Samsø:

Beskæftigelse og en hverdag, der fungerer

”Samsø har fat i den rigtige ende”, siger Energiakademiets inspektør Søren Hermansen, når spørgsmålet falder på, hvad øen har gjort for at gøde jorden for nye arbejdspladser. ”Hele energiarbejdet, den voksende forarbejdningssektor af fødevarer samt Økologisk Samsø har sørget for konkrete beskæftigelse. Og så har vi sikret, at dem, der flytter herover for at arbejde, også får en hverdag, der kan hænge sammen. Det er blevet lettere og billigere at komme til og fra øen, infrastrukturen er blevet forbedret, kommunikationsvejene fungerer, og bredbåndet er billigt. Det er alle mekanismer, som er med til at gøre livet på Samsø attraktivt”, siger Søren.

Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator: “landdistrikternes fremtid afhænger af fortællingen om en større sag”

hvad tænker du har afgørende betydning for et landdistrikts fremtid at have flagskibe som Energiakademiet og Vedvarende Energi-Ø projektet?

Liselotte Lyngsø: ”Disse flagskibe passer rigtig godt ind i det, som folk vil efterspørge af deres lokalområde i fremtiden. Ude i periferien har vi nemlig brug for bindeled, der samler folk og skaber historier, og man skal forestille sig at der i dag vokser en generation op, som er vandt til at opbygge verdener i cyberspace: byer, lande og huse er miljøer, som konstrueres i alverdens computerspil og parallelle fællesskaber på nettet. Den kommende voksengeneration vil sammensætte sit liv og sin færden på samme vis.    Man vil se sig selv som medinvestor, ikke kun økonomisk, men også på de sociale bundlinjer: tankegangen bliver holistisk, hvor man ikke ser sig selv som slutborger, men som en del af et større hele, hvor man hver især bidrager med sine egne, unikke byggeklodser. Hvis man vil have folk til at flytte til landdistrikterne skal man sørge for, at der eksisterer projekter, som de kan indgå i. Det handler også om holdninger og interesser. Disse ting vil samle os på tværs af skel, og gøre vores hverdagsliv relevant. Og akademiet og VEØ-projektet har netop formået at skabe en større sag, som giver et incitament til at forlade storbyen.”

Foto: Future Navigator[:]

Scroll to Top