Det nåede vi også: Sidste års vindere af Nordisk Råds Miljøpris ser på den store sammenhæng

[:da]Tingene går nogle gange så hurtigt at vi slet ikke når at fortælle alle de gode historier fra vores eget univers – julen og nytåret er gavernes tid, og derfor vil vi gerne bruge december på at begave jer med alle de gode fortællinger, som vi ikke nåede at bringe i det gamle år.

Den 1 november 2016 var to repræsentanter fra Samsø Energiakademi inviteret med til Nordisk Råds prisuddeling indenfor kultur og miljø. Anledningen var akademiets egen, flotte nominering for skabelsen af et globalt, digitalt mødested for bæredygtige lokale pionerer. Det var imidlertid app-tjenesten Too Good To Go, der løb med prisen, og Energiakademiet greb muligheden for at stille vinderne 3 nøglespørgsmål om miljøet og det nordiske perspektiv.

Stian Olesen fra Too Good To Go: Det handler om at ændre forbrugernes vaner

Hvad betyder det nordiske samarbejde for jeres projekt?

”Først og fremmest giver det større synlighed at blive eksponeret i Norden, og der bliver fokus på klimaet – ved at udbrede vores app bliver flere folk informerede og mindet om, at klimaforandringerne er en realitet. Tænk, hvis vores børn ikke kan opleve sne om 10-20 år, det synes jeg ville være forfærdeligt. De nordiske lande er perfekt gearede til en app som vores, og folk har taget rigtig godt imod den i Skandinavien. På det grundlag har vi så kunnet udbrede vores erfaringer til lande som Østrig, Schweiz, England, Tyskland, Frankrig og byen New York, og vi har allerede mærket effekten fra prisen.”

Hvad er dit personlige udsyn i forhold til miljøets vilkår?

”Nu har jeg lige siddet og set ”Before The Flood” af Leonardo di Caprio, og det er vigtigt for mig, at alle forstår, at der skal gøres noget. Kloden er på vej et sted hen, hvor vi har brug for vidensdeling, og hvor det, vi skal ændre, er  forbrugerens adfærd. Skabe de der små ringe i vandet, som får én til at stoppe op og tænke over, hvordan man køber ind, og om man mon skulle købe lidt mindre, og hellere få ryddet ud i køleskabet. Det er meget lettere og vigtigere at ændre forbrugerens syn på madspild, end produktionens og industriens.”

Hvis du skulle give noget videre til den næste generation, hvad skulle det så være?

”Det ville helt klart være rådene om at spise mindre kød, og få folk til at tænke mere over hvad de spiser, gøre det klart, at det er os selv, der skal træffe et valg for klimaets skyld.”

Hvad er Too Good To Go?

Det var app-tjenesten Too Good To Go, der løb med miljøprisen fra Nordisk Råd på 350.000kr – app’en samler hundredevis af restauranter, bagerier og caféer i byer som København, Stockholm, London og New York, der gerne vil af med deres overskudsmad. Maden sælger de så videre som take away til favorabel pris for at undgå madspild, hvilket både kommer virksomhederne, de sultne kunder og klimaet til gode. Too Good To Go har eksisteret siden oktober 2015 og drives af Stian Olesen, Klaus B. Pedersen, Adam Sigbrand, Thomas Bjørn og Brian Christensen.

Foto: norden.org[:]

Scroll to Top