Nyhedsbrev nr. 22

Nyhedsbrev nr. 22

Friheden til udvikling

“Energiakademiets nyhedsbrev nr 22 rammer det nye år i 2023”

Du er inviteret til at kigge forbi og opleve en af landets smukkest beliggende arbejdspladser. Med panorama til kyst og hav og Kattegat, så tæt på så, man tror det er løgn!

Nyt år varsler og os i kommunikationsplatformen har inviteret projektledere og konsulenter og bestyrelsen til at skrive med i år.  Ja alle er med til at fortælle de gode historier fordi alle yder et stort og afgørende arbejde og har sin arbejdsgang på Energiakademiet. Tænk engang at man kan bo i Manchester og arbejde på Samsø.

`Vores nye bestyrelses-forkvinde, Anne Højer, åbner ballet med en go go i højt humør og med masser af anerkendelse. Klap på skulderen og anerkendelse er der brug for, lige midt i alt den alvor og tårnhøje elpriser som føles kun at gå én vej, alt imens at den ene krise afløses af den anden krise.

Energiakademiet har momentum, og selv efter 25 år er der stadig en kraftfuld magnetisme som bringer aktivister, politikere, psykologer,-forskere,- copycats, kunstnere og borgere fra hele verden frem til Ballen By. Det er med stor glæde at invitere dig med som lytter, til vores nye Radio kanal Evergreen, du finder udsendelserne på hjemmesiden, kort fortalt er overskriften” Pionéren.” Tænk at vi på Øen stadigvæk har magnetisk tiltrækningskraft.

Udfordringerne står desværre i kø over hele kloden og konsekvenserne af klimaforandringerne er også rykket helt frem på dagsordenen, både i de private husholdninger og på direktionsgangen verden over.

Den efterspørgsel er støt stigende på Energiakademiet og efterhånden er vi blevet et hold af kapaciteter og kan her prale lidt af at kalde os en solid arbejdsplads, med et voksende omdømme. Det vil så sige at det arbejde der udføres fra Strandengen i Ballen ikke i dag og som i gamle dage kun er lokalt forankret, men arbejdspladsen er blevet en global spiller i det store Danmark i tæt parløb med Europa. På den måde gør Energiakademiets arbejde en kæmpe forskel og forandring.

Idag 25 år senere har arbejdspladsen kæmpet med både modvind og medvind. Fra 1 medarbejder til 12 ansatte. Siden 2007 er der bygget et projekthus som er det der kaldes Energiakademiet. Bygningen er tegnet af Arkitema med en stram form og indholdet bygger på en vision og vedtægter som afføder opgaver,- økonomi,- medarbejder,-meninger og medlemmer. I dag er vi 8 ansatte. Arbejdspladsen arbejder stadigvæk med udvikling, affødt af konsekvenserne af klimaforandringerne og med de erfaringer som er affødt af omstillingen ved at gøre Samsø til Danmarks vedvarende energi Ø.

Godt nytår og om lidt er kaffen klar

En global arbejdsplads

Energiakademiet er arbejdsplads med et favnende hus, få, faste ansatte og et kæmpe netværk af interessenter. For eksempel er der de, der løbende løser projektopgaver fra nær og fjern. Der er lige nu projekter i Region Midt, for EU og Japan – blot for at nævne nogle. 

Der er jer fra øen, som utrætteligt stiller op til festival, borgermøder og bestyrelsesarbejdet. Og så er der dem rundt omkring i verden, der indgår i energi-ø-netværk og som trækker på Energiakademiets viden og navn, heriblandt danske ministerier.


 
Af Anne Højer Simonsen
Bestyrelsesforkvinde 

Dynamikken opstår, når det nære møder det globale og Energiakademiet viser, at lokal forankring, basal viden og dialog kan flytte bjerge. Det inspirerer til handling og mod til at prøve nyt. Det er netop den stemning der summer på Energiakademiet og som trods den fysiske lidenhed, spreder sig til hver en besøgende og samarbejdspart.

Modet til at række ud, risikere noget og sætte barren højt er essensen og indimellem kaster det flotte top-priser af sig, som sidste års FN klima-pris til Samsø. På sådan en stille formiddag i Ballen, hvor vi er ved at brygge kaffe til bestyrelsesmødet, er det netop det, der får os til at huske at se Energiakademiet som det, det også er: en global arbejdsplads med kontakt til mange lande.

 Mit førstehåndsindtryk

At starte som nyansat på Samsø Energiakademi har været lidt som at flytte til et andet land, møde nye kulturer, og lære nye mennesker og dynamikker at kende. Det kan i starten virke overvældende med de mange bolde i luften, og de rutinerede ansatte, som til tider synes at kunne løbe hurtigere end fysisk muligt, alt imens de jonglerer de forskellige bolde bestående af lokale, europæiske og globale projekter.



 



 


Af Anders Peter Rasmussen
Projektleder

Midt i travlheden modtages gæster fra nær og fjern, som tages imod med et imponerende overskud og stor professionalisme. På trods af travlhed med projektansøgninger, borgermøder og deadlines der skal overholdes, skal de lavpraktiske opgaver jo også løses, hvor ingen er for fine til at give en hånd med, og det er ikke et uvant syn at se direktøren rende rundt udenfor med en skovl i hånden, for at lappe huller eller skovle sne fra indkørslen.
Det er tydeligt, at Energiakademiet har en dyb lokal forankring, og et vidtrækkende netværk, og man møder ikke mange på Samsø, som hverken kender til, eller har en holdning til Energiakademiet. Omvendt virker de ansatte på Akademiet til at kende hver og én af øens i alt 3.716 indbyggere, og har altid et bud på, hvem man kan række ud til, for hjælp til specifikke opgaver.
Trods klimaforandringer og udfordringer med biodiversitets – og energikrise, ser jeg frem til et spændende 2023 på Energiakademiet, fyldt med diverse lokale og internationale projekter, og jeg glæder mig til at finde min rolle midt i det hele.

Laboratorium for landsbyer

Folkedybet er den samlende titel på flere af de spændende projekter på Energiakademiet. I et af projekterne – ”Samfundsakademiet”, er vi 19 partnere og 22 samske landsbyer, der som en ”strategisk klynge, arbejder med udvikling inden for grøn omstilling, socialøkonomi, frivillighed og erhvervsformer med bæredygtighed som fællesnævner”. Sagt på en mere poetisk måde er Folkedybet et forsøg på at indfange den særlige samske ånd, som ulmer i vintermørket og som kommer til udtryk i vores evne til at tænke nyt og handle hurtigt.



Af Mikkel Bruun 
Konsulent

Lad mig give et eksempel: Jeg bor selv i Nordby; købte hus i 2016 og flyttede ind i 2018. Og så gik det ellers stærkt; først ned og så op ad bakke. Min kone og jeg oplevede først hvordan en række vigtige institutioner, handel og servicefunktioner lukkede og der blev meget stille mellem husene. Men siden var vi vidner til hvordan byen ligesom skiftede gear og accelererede derudad med nye butikker, tilbud, børnefamilier og tilflyttere. Pludselig var det ikke til at opdrive et hus på Nordøen og der blev bygget nyt, festet og ferniseret på godt og ondt i Nordby.

Noget af denne succes skyldes ildsjæle og noget måske andre omstændigheder, men det var en vild og hurtig omstilling fra stilstand til fuld plade. Og det kan vi bruge i Folkedybet. For alle vil gerne vaskes grønne, men få er i stand til at stille om. Det kan vi på Samsø og derfor har vores erfaringer relevans for vores omverden.

Men det kræver også, at vi deler ud af vores erfaringer internt og mellem hinanden.
Derfor er Folkedybet et vigtigt mødested – hele året og ikke kun om sommeren til fest og farver. Jeg er glad for at være med og håber også du vil.

Mulighedens mønstre

Som kunstner anvender jeg min tænkning via mit vidunderlige arbejde på Samsø Energiakademi. Jeg arbejder med at holde øje med både muligheder og mønstre og modstand. På Samsø bilder jeg mig ind at det er nemmere at få øje på mulighederne og derfor tror jeg på at lysten til at deltage aktivt i øens velbefindende er stor. Jeg forsøger ofte at påvirke og omforme relationer, fordi at det helt lavpraktisk kan skabe sundere systemer og bedre resultater. Hvad det vil sige når jeg her skriver om systemer, er at det også er min erfaring at ingenting kan stå alene og derfor er systemer relevante.



Af Malene 
Lundén
Projektleder

Systemforandring. Her et billede af celler som er blevet udsat for lyd og akustik. Forskerne manipulerer hjerte og celler til at danne nye muligheder, som former indviklede mønstre. En simpel ændring i frekvens og amplitude sætter cellerne i bevægelse, guider dem til en ny position som også holder dem på plads

Når man først som jeg har mærket savsmulden i manegen, kan man ikke holde op med at arbejde med mulighederne; det gir så god mening at have lært at se på hvilket mønster der er indeholdt i et system. Derfor er jeg på Energiakademiet drevet af at udvikle sammen med andre om hvordan vi sammen kan få langt bedre systemer, og herunder introducere fire nøgler, som kan låse op for et systems innovation med: formål, magt, relationer og ressourcestrømme. 

Disse fire nøgler udgør nemlig et sæt. Systemer er ofte svære at ændre, fordi magt, relationer og ressourcestrømme er låst sammen i et forstærkende mønster for at tjene systemets nuværende formål.  Systemer begynder først at ændre sig fundamentalt, når dette mønster bliver forstyrret og åbnet op, og derfor udviklede vi det, som vi i dag kalder folkedybet hele året og en festival i august (den 11.-12. august 2023). Folkedybet er en ny opsætning og ved den opstår nye mønstre og derved tjener den et nyt formål.

Et system kan eks være Energiakademiet og det vi arbejder på at levere i forhold til vores formål og vores vedtægter, og den magt vi har via 25 års erfaring og dét at vi sammen med hele Samsøs net af relationer gjorde Samsø til Danmarks vedvarende energi ø med vind,- sol og biomasse, altså vores lokale ressourcestrømme blev organiseret i stedet for som tidligere kun at importere olie og diesel. Fra olie/diesel til alternativ energi var et system som blev til mulighedernes nye mønster.

Gladere end nogensinde

Glædelig jul, jeg kommer til at savne dig’, sagde den varme stemme fra en kollega på den hidtil koldeste dag på Samsø. Jeg trådte ud af Zoom-mødet for at få et kram. Det er kun den 14. december, men jeg ser ikke mine kolleger før januar. Jeg er nu på færgen og afslutter endnu en tur til Samsø og starter min internationale pendling, normalt til England, eller nogle gange til Grækenland, hvor jeg kommer fra. Alligevel har jeg en stærk tilknytning til Samsø, og Energiakademiet er et helt særligt sted og holdepunkt for mig.

Af Alexis Chatzimpiros
Project Manager
International koordinator

De inspirerer mig konstant i mit arbejde, som involverer kapacitetsopbygning til den grønne omstilling på lokalt plan, indimellem i Danmark, normalt inden for EU og nogle gange internationalt. Et spændende højdepunkt i år har været arbejdet gennem EU’s tekniske støtteinstrument til at styrke kompetencerne og lederskabet i Region Midtjyllands kommuner til at inddrage borgerne og aktivere deres ambitiøse klimaplaner. Et andet særligt fokus for mig har været at støtte øsamfund i hele EU med hensyn til samfundsudvikling og interessenters engagement gennem Clean Energy for EU Islands Sekretariat.

Midt i flere kriser og en foranderlig verden og klima skal vi hele tiden arbejde med forandringer og lære at være modige. I lyset af den kommende udfordring har vi på Energiakademiet har sat barren højt og er mere ambitiøse end nogensinde. Vi udvikler og reflekterer over, hvordan vi høster fortiden og sår til fremtiden, forbereder os på det ukendte uden at miste det, vi kender af syne, drager omsorg for det lokale og inspirerer det globale, og frem for alt er vi et team, der udfordrer og passer på hinanden.

 

Sidste Samsing – sidste samurai

Jeg har i mange år haft en passion for japanske relationer. Lige siden Iida Tetsunari kom forbi Samsø og deltog i det allerførste Ø- seminar om vedvarende energi-ø ideen i 1998, har vi bevaret kontakten og lysten til at gøre noget for lokale samfund.

Vi var sammen, Iida og jeg, i Fukushima kort tid efter at Daiichi atomkraftværket i 2011 brød sammen under vægten af den altødelæggende tsunami der rullede ind over den japanske østkyst. Den første Global Community power konference blev afholdt der og mere end 1500 gæster mødte op og deltog. Lokal udvikling kom på den store scene i de dage. Vi har siden lavet globalt netværk og fået flere kontinenter med i arbejdet. Lokal ”Ø ” udvikling er en meget efterspurgt model!



Af Søren Herman
sen
Direktør 

Nu har den japanske regering besluttet at 100 lokalsamfund skal være klimaneutrale og selvforsynende. En slags små Samsø modeller over hele Japan – altså hvis vi skal se det lidt med vores øjne. Vi har således via Eksportstøtteordningen i Energistyrelsen fået et projekt igennem nåleøjet og de næste år skal vi udveksle erfaringer med Japanske samfund. Ideen er at bruge Samsøs og Energiakademiets erfaringer i en japansk version og lære af hinanden.

Det fører forhåbentlig til at der kommer noget eksport af gode danske løsninger med i pakken!
Vi ser også frem til at kunne invitere grupper af japanere til Danmark og Samsø for at arbejde med det folkelige ejerskab. Vi vil bruge Pionerguiden som redskab til opgaven. Det er et fremragende redskab vi bruger i samtaler med lokalsamfund og som et dannelsesværktøj når vi mødes med lokalsamfund. Og sjovt nok tænker en japansk bonde næsten på samme måde som en fra Samsø!

Jeg glæder mig og jeg ønsker at det bliver til alles fornøjelse – jeg er sikker på samsingerne byder japanske gæster velkomne. Måske de medbringer gode historier og forhåbentlig et par flasker sake som kan byttes med noget samsk vin eller øl.

Ø foran ved at fordele energien?

“Se hvilken herlig blæst, som stryger hen over hele Danmark”
– og dermed også lille Samsø.

Blæsten er et frit og fælles gode, den tilhører os alle. Den kan ikke monopoliseres, og kan ikke centraliseres og bureaukratiseres. Den kan der ikke drives rovdrift på, og den kan ikke udtømmes.”
Dette er – i fri gengivelse – nogle af de tanker, som vindkraftudnyttelsens pionerer i Danmark – bl.a. naturforskeren og højskolelæreren Poul la Cour gjorde sig, da han med stor iver bidrog til opbygningen af den første generation af landsby-elværker på andelsbasis i begyndelsen af 1900-tallet. 



Af Michael Kristensen

Projektleder

Disse lokale elværker bidrog til, at energiforsyning netop skulle blive et fælles gode, til rådighed for alle i by og på land, uden den risiko for monopoldannelse, centralisering og udbytning, som f.eks. kul- og olie- og atomkraft udnyttelse til stadighed er så fyldt med. Uden risiko for rovdrift og miljøforgiftning.

Dette er også Kongstanken bag Vedvarende Energi-ø tanken – både i fortid, nutid og fremtiden på Samsø.

Et grønt håb for fremtiden. Kan vi lære af fortiden?
For godt 25 år siden vandt Samsø konkurrencen om at blive vedvarende energi-ø.
En titel, som Samsø Energiakademi, i tæt samarbejde med resten af Samsø, har brugt til at udvikle og indføre nye, bæredygtige tiltag lige siden.

Når Samsø den gang gik af med sejren, var det netop på grund af samarbejdsperspektivet.
Samsø har i sin indledende planlægning i særlig grad inddraget offentlige og private instanser, foreninger og bevægelser i arbejdet. Endvidere balancerede projektet mellem kendt og ny teknologi. Og det er både organisatorisk og finansieringsmæssigt præget af nytænkning i samarbejdet mellem de lokale energiselskaber, erhverv, befolkningen og kommunalbestyrelsen. Det har også spillet ind, at Samsø i forhold til vedvarende energi er et mini-Danmark, hvor VE-ressourcerne er bredt sammensat.

På Samsø har man tradition for at se fremad og at stå sammen om både udfordringer og positive forandringer. Når vi igen vælger at prioritere bæredygtighed, er det for at imødekomme de truende klimaforandringer – men også for at udnytte ressourcerne på bedst mulig vis lokalt. Håbet er derudover også, at de mange tiltag vil føre andre gode ting med sig – f.eks. social bæredygtighed. Håbet er at få ”landet” så mange som muligt af de gode fremtidsønsker der er for øen, og derigennem bidrage til Samsøs store vision om at blive fossilfri i 2030.

En vision, der kræver meget arbejde igen for både Energiakademiet, kommunen, erhvervslivet og for øens borgere.

Hvad lærte jeg

For cirka tre måneder siden, på et tidspunkt mellem at træde ud fra en færge i Sælvig for første gang og en gåtur ad stranden i Ballen, blev jeg forelsket i Samsø. Fred, søde små huse og smuk natur er nogle af mine yndlingsting her. En af grundene er måske, at det minder mig om min hjemby i Kroatien. Men Samsø har en anden ting, der fascinerede mig, og det er et engageret fællesskab.
I løbet af mine første dage på Energiakademiet lærte jeg hurtigt en af de vigtigste og mest indflydelsesrige lektioner fra mit praktikophold indtil videre: vigtigheden af samfunds-engagement.



Af Ivona Prar
Praktikant fra Aalborg

Energiakademiet lægger så stor vægt på lokalbefolkningen, hvad enten det er i klimaplanlægning, støtte til lokale virksomheder eller afholdelse af arrangementer. Jeg indså, at dette er hemmeligheden bag Samsøs succes med at være en dansk vedvarende energi-ø. Dette var det modsatte af, hvad jeg har lært på universitetet indtil videre – det handler ikke altid om at have den nyeste teknologi, at beregne den bedst mulige position for en vindmølle eller at arbejde med de bedste ingeniører i verden. Nogle gange skal man bare at sætte sig ned med sine naboer, lytte til, hvad de har at sige, og diskutere og finde passende løsninger sammen.
Jeg kunne have fortalt om projekterne, og ja, de er fantastiske, og jeg elsker at arbejde på dem, men det kunne jeg også have gjort andre steder. At se og lære på første hånd om, hvordan det at engagere lokalsamfundet er nøglen til en succesfuld historie, ændrede fuldstændigt mit perspektiv på klimaplanlægning. Og det er noget unikt for Samsø og for Energiakademiet. Jeg tror ikke, nogen kunne have lært mig eller vist mig et bedre eksempel på det.

 

 Højt at flyve

Jeg hedder Mathias er 25 år og bor i Århus sammen med min kæreste, Mille, og sammen har vi en lille lejlighed på Trøjborg. Jeg elsker at klatre og spille fodbold og ved siden af mit arbejde med EnergiAkademiet studerer jeg tilKaospilot, en international uddannelse med focus på kreativ ledelse, projektledelse og procesfacilitering. Jeg elsker at være på kontoret og mærke energien på Samsø og hurtigfærgen fra DOKK1 er nem og tilgængelig for mig.



Af Mathias Switzer
Praktikant

Jeg arbejder lige nu med Energiakademiet på at implementere et værktøj, Learning Arches, som bruges til at skabe forløb og projekter. Det bruges til at visualise din læring, gruppere og tilføje dit indhold visuelt og fokusere på hvordan du udfolder connection, conditions, context, indhold, skills, karakter og selvtillid, mens du holder og lander læringsbuerne, oplevelserne og rummene gennem en act, learn, adapt, repeat læringsstil. Det er et mindset og et konkret værktøj, som er udviklet af Simon Kavanagh.

 

Én gang Øboer

Jeg beskæftiger mig med at visualisere og digitalisere den strøm af projekter og visioner der iværksættes i den kreative kultur der på Samsø og i samarbejde med Energiakademiet opstår. Jeg arbejder med grafik og digital formidling og har været ansat siden 2015

Line Noelle Ankjærgaard



Af Line Ankjærgaard
Digital kommunikation

Som opvokset på Samsø, er det at komme “hjem” som at blive grebet i en tryg favn (havn), hvor historier og udvikling får lov til at modnes i et naturligt tempo, hvor digerne, træerne og horisontallinjen er præcist der hvor jeg sidst lagde øje på dem, og det gir en usammenlignelig ro, i en ellers så omskiftelig og vækstfokuseret verden. Som at reboote krop og sjæl, at vende tilbage til udgangspunktet, at blive kalibreret ud fra barndommens epicenter.

Så lige gyldigt hvor i verden, eller hvor længe jeg har været fraværende, er det som om at Øen aldrig gir slip.. som om at de samfund jeg oplever altid bliver målt ifht hvad jeg selv kommer fra, kan de måle sig? – jeg leder stadig! Selvfølgelig kan ingen steder på jorden gøre op med en livslang forbundenhed, med et netværk som har en mere familier form end blot naboer eller medborgere. Det bedste ved Øerne, at man har en grundlæggende forståelse af hinandens fælles indsats, og at man afhænger af hinanden.

På mit fremtidige bord kunne der ligge overvejelser omkring grøn webhosting for øens virksomheder, en C02 neutral serverpark, som en overbygning på vores allerede grønne selvhostede server som kører vores eget sky-system. 

Hvis du vil lære mere om Energiakademiet og dét, vi arbejder med, kan du klikke her:

Digitale platforme: Vores Website,  InstituttetMoodle

Det nye Podcast-universMyNewDesk Nyhedsbreve , (Tilmeld forøvrigt nyhedsbrev her)VimeoYoutube

SocialMedia:

Instagram
LinkedInFacebookTwitter Tiktok (lige på trapperne)

 

FOLKEDYBET 2023

Ny podcast skal styre kommuner uden om borgerprotester - og skubbe dem i gang med grønne projekter.
Den grønne omstilling er gået i stå i danske kommuner.

Ny podcast, baseret på Samsøs erfaringer giver kommunerne råd og inspiration til grønne projekter, som ikke bliver kvalt af lokal borgermodstand.

WINDS OF CHANGE ON SAMSØ ISLAND

Read original article here: Read article in German WINDS OF CHANGE ON SAMSØ ISLAND A REPORT BY ANNE BACKHAUS published by: https://www.ews-schoenau.de https://www.ews-schoenau.de/energiewende-magazin/zum-glueck/winds-of-change-on-samsoe-island/ A green-painted chipboard cut-out of Samsø lies

Læs mere »
Scroll to Top