
Af Michael Kristensen
Projektleder
Disse lokale elværker bidrog til, at energiforsyning netop skulle blive et fælles gode, til rådighed for alle i by og på land, uden den risiko for monopoldannelse, centralisering og udbytning, som f.eks. kul- og olie- og atomkraft udnyttelse til stadighed er så fyldt med. Uden risiko for rovdrift og miljøforgiftning.
Dette er også Kongstanken bag Vedvarende Energi-ø tanken – både i fortid, nutid og fremtiden på Samsø.
Et grønt håb for fremtiden. Kan vi lære af fortiden?
For godt 25 år siden vandt Samsø konkurrencen om at blive vedvarende energi-ø.
En titel, som Samsø Energiakademi, i tæt samarbejde med resten af Samsø, har brugt til at udvikle og indføre nye, bæredygtige tiltag lige siden.
Når Samsø den gang gik af med sejren, var det netop på grund af samarbejdsperspektivet.
Samsø har i sin indledende planlægning i særlig grad inddraget offentlige og private instanser, foreninger og bevægelser i arbejdet. Endvidere balancerede projektet mellem kendt og ny teknologi. Og det er både organisatorisk og finansieringsmæssigt præget af nytænkning i samarbejdet mellem de lokale energiselskaber, erhverv, befolkningen og kommunalbestyrelsen. Det har også spillet ind, at Samsø i forhold til vedvarende energi er et mini-Danmark, hvor VE-ressourcerne er bredt sammensat.
På Samsø har man tradition for at se fremad og at stå sammen om både udfordringer og positive forandringer. Når vi igen vælger at prioritere bæredygtighed, er det for at imødekomme de truende klimaforandringer – men også for at udnytte ressourcerne på bedst mulig vis lokalt. Håbet er derudover også, at de mange tiltag vil føre andre gode ting med sig – f.eks. social bæredygtighed. Håbet er at få ”landet” så mange som muligt af de gode fremtidsønsker der er for øen, og derigennem bidrage til Samsøs store vision om at blive fossilfri i 2030.
En vision, der kræver meget arbejde igen for både Energiakademiet, kommunen, erhvervslivet og for øens borgere.