Strandengen 1, 8305 Samsø
TEL.:. 87921011
CVR: 29056048
Mail: info@energiakademiet.dk
Postkort Nr. 1
Genfortællinger er fremtiden
Sensationskulturen nedbryder det, der gør os unikke som mennesker, mens genfortællinger kan lede os mod en meningsfuld fremtid.
Af Peter Fuchs
Mennesker er og har altid været historiefortællere. Siden tidernes morgen har vi overleveret historier om natur, kærlighed og fællesskab. Vi har brugt tegninger, sange, rim og remser, så vi kunne huske de historier, der formidlede vigtig viden om den verden, vi lever i.
Så kom skriften, så kom internettet, og resten er, som man siger, historie…
Desværre fortæller dén historie også om en sensationskultur, der fremmer overfladiske fortællinger. Denne kultur, som trives på hurtige og kortsigtede fornøjelser, udsætter befolkningen for strategisk bombardering af reklamer under mottoet “nyt er altid bedre.” Dette opmuntrer ikke bare til et overforbrug af vores ressourcer, men hylder en journalistik, der i jagten på sensationelle overskrifter overser de dybere og mere komplekse spørgsmål.
Kloden skriger på holdbare, vedvarende og bæredygtige fortællinger; genfortællinger, der kan bryde den onde cirkel af overfladiskhed og overforbrug. Ved at fordybe sig i vores kulturelle arv og genopdage gamle historier kan vi finde værdifulde lektioner om bæredygtighed, respekt for naturen og forbindelsen til hinanden.
Genfortællinger om natur og fællesskab kan binde os sammen som samfund og skabe en fælles reference, som skaber sammenhængskraft. De kan skabe bro mellem generationer og hjælpe os med at forstå og respektere vores forskelligheder. De minder os om, hvor vi kommer fra, og inspirerer os til, hvor vi skal gå hen. I en verden i konstant forandring er genfortællinger en stabil kraft, der kan binde os sammen.
På Samsø må vi holde historierne i live. Da Samsø vandt titlen som Danmarks Vedvarende Energi-Ø, var det resultatet af modige visioner og et stærkt fællesskab. De historier, der blev delt dengang, om samarbejde, bæredygtighed og innovation, er mindst lige så relevante i dag. Når vi genfortæller disse historier, forstår vi bedre os selv og minder hinanden om, hvad der er muligt, når vi står sammen.
Genfortællinger er ikke bare en antik overleveringsmetode, men også et afgørende redskab til at forme vores fremtid. Ved at genopdage og genfortælle vores fortids historier finder vi ikke kun inspiration, men også en retning til at skabe en mere bæredygtig og sammenhængende verden.
Derfor er det afgørende, at vi tør genbruge, genopbygge og genfortælle. Ellers risikerer vi ikke blot at glemme historien – vi glemmer også os selv.
Vi genbesøger fællesskabet til Folkedybet
Folkedybet i 2024 sætter fokus på livsstil, forbrug og ressourcer, men måske ikke så direkte som det lyder.
I dagene den 13. og 14. september præsenterer vi et levende og mangfoldigt program som med sikkerhed byder på noget for alle. Vi ses på Strandengen!
Program & info
Læs meget mere om årets program og aktørerne på vores hjemmeside. Her er et link:
Postkort fra medarbejderne: Rejsen til arbejde.
Vejen til Energi Akademiet og Folkedybet er en rejse gennem fortid, nutid og fremtid. Lad det inspirere og drage jer herned til vores fælles Folkedybet.
En fælles plan for landskabet på Samsø
af Søren Hermansen
Der er ikke noget så rart som at tage ud i jollen, og sejle en tur ned omkring Grydenæs til Vesborg fyr. Med blankt vand, solnedgang hen over Svanegrund og marsvin der ruller i vandoverfladen kan der ikke tænkes noget bedre sted at være. Det er for mig den bedste måde at rense ud i tanker og stress i en hverdag, hvor alt muligt står i kø for at blive håndteret.
Når man står i jollen og kigger ind på Samsø ændrer man sit perspektiv, man ser en helhed. Med havmøllerne mod øst og landskabet mod nord er jeg det rigtige sted.
På Energi Akademiet har vi travlt – på en god måde. Der er mange besøg og spændende møder med folk der gerne vil lære og dele erfaringer med os på Samsø. Vi har heldigvis et stort netværk, og dermed gode muligheder for en masse spændende arbejde.
Nye folk er kommet til huset. Det er rigtig dejligt, at der er kommet yngre kræfter på øen, der gerne vil være med. Det skaber diversitet og liv i huset.
I år 2024 står vi med en forventet udfordring. Vores finanslovsaftale fra 2019 udløber, og vi er derfor i fuldt gang med at forberede en forhåbentlig ny aftale med folketinget om den kommende finanslov. Her arbejder vi tæt sammen med Bornholm om at vise vejen som energi-øer. Bornholm med et stort havmølleprojekt og en ambitiøs plan som teknologisk energi-ø, og Samsø, som med mange års erfaring skal vise, hvorledes man kan involvere befolkningen og samfundet i en langsigtet plan. Top down – bottom up, som det kaldes.
Som et supplement til vores langsigtede arbejde har vi sammen med Samsø Erhvervsforum og Samsø Kommune fået bevilget PLAN 22+ for at lave en helheds- og arealplan for Samsø. Der er mange tilgange til arealanvendelsen: biodiversitet, nye energianlæg, turisme, landbrug og skovrejsning. Det kræver nytænkning af vores fordeling og pladsanvendelse. Derfor vil vi se, hvorledes vi sammen kan arbejde med en langsigtet plan for Samsø. Når vi ændrer perspektivet, opstår der nye muligheder.
Cykeltur gennem øens hjerte
af Michael Kristensen
Forårssolen spreder endelig sit varme lys over øen, og naturen står i fuldt flor. Det er en fornøjelse at møde og se jer cykle, eller køre i el-bil gennem de smukke landskaber, der forbinder min arbejdsvej mellem Bakken i Tranebjerg med Samsø Energiakademi i Ballen.
Vores rejse til bæredygtighed begynder ikke kun, når vi når vores destination, men allerede på vejen dertil. Lad os sammen udforske de skjulte perler og inspirerende øjeblikke på denne rejse.
Fra mit hjem på Bakken på Samsø starter min dag næsten altid med et åndedrag af frisk ø-luft, tilsat en lille krusning af havbrisen.
På min cykeltur til Samsø Energiakademi glider jeg gennem det smukke landskab, hvor naturen, træer og blomsterduft fortryller mine sanser med varsler om en snarlig kommende høst.
Det er som at træde ind i et levende maleri, hvor hvert penselstrøg af grønt, gult og blomstrende farver fortæller historien om øens frodige liv.
Undervejs hilser jeg på venlige ansigter, der går om deres daglige gøremål.
Lokale bønder, som arbejder på markerne, og nysgerrige turister, der søger eventyr på cykelstierne. De lokale skolebørn på vej til og fra skole.
Det er her, i mødet med mennesker og naturen, at jeg finder inspiration til vores projekter på Samsø Energiakademi.
For det er ikke kun teknologi og innovation, der driver os fremad, men også det bånd, der knytter os sammen som samfund og med vores omgivelser.
Ved ankomsten til Samsø Energiakademi mødes jeg af arkitekturen, der smelter sammen med landskabet, og energien, der summer i luften.
Her bringes vores ideer til live, og visionerne om en bæredygtig fremtid bliver til handling.
Lad os sammen fortsætte denne rejse mod en grønnere, mere levedygtig verden.
Min tur til arbejde
Af Mathias Switzer
Hver morgen starter min dag med en cykeltur gennem Aarhus’ travle gader, mens jeg bevæger mig mod færgen, der forbinder mig med Samsø. Det er en rutine, der har en særlig beroligende effekt på mig, selv midt i byens larm.
Når jeg står på færgen, er det som om, at dagens bekymringer og stress forsvinder med vinden, mens jeg nyder synet af solopgangen over havet. Og når færgen lægger til kaj på Samsø, bydes jeg velkommen af duften af havluft og det åbne landskab, der strækker sig foran mig.
Det er her, ved færgekajen, at jeg føler mig hjemme, selv langt væk fra min lejlighed i Aarhus. Og det er her, at min daglige rejse til Energi Akademiet begynder, med et hjerte fyldt af forventning og en vilje til at bidrage til det fællesskab og den bæredygtige udvikling, der definerer Samsø.
Telebussen, drevet af venlige lokale, tager mig med på en snirklet rute gennem små landsbyer og grønne marker, mens jeg nyder udsigten og småsnakker med mine medpassagerer. Det er på disse ture, at jeg virkelig lærer Samsø at kende – ikke kun gennem landskabet, men gennem de mennesker, der kalder øen deres hjem.
Endelig når jeg frem til Energi Akademiet, og føler mig fyldt med energi og begejstring. Her arbejder jeg sammen med et fantastisk team på spændende projekter som “Folkedybet” og “Nessie”. Vi arbejder på at forstå og løse komplekse udfordringer inden for bæredygtig udvikling og vedvarende energi. Selvom opgaverne kan være udfordrende, føler jeg mig altid støttet og inspireret af mine kollegaer og det fællesskab, vi har skabt.
Så hver dag, når jeg træder ind på Energi Akademiets grunde, føler jeg mig taknemmelig for muligheden for at være en del af dette fantastiske samfund, hvor jeg ikke kun kan bidrage til positiv forandring, men også opleve skønheden i Samsøs natur og fællesskab på min rejse til arbejde.
Landskabsfantasier
Af Tea Palmelund
To børn ind på bagsædet og afsted på morgenrejsen. Der er noget kompositorisk vidunderligt over at det lykkes hver morgen. En triviel hverdagstur accepteres ikke. Bilen bliver til et rumskib i det ydre rum. Planeter og meteorer på himlen, mens vi forestiller os andre verdeners landskaber i gule rapsmarker, golde jordhav eller vattede snedriver. Til tider er det hele mørkt, og andre gange oplyst af morgensolen. Hver dag ligner ikke nogen anden, og alligevel er ruten den samme.
Der er noget befriende ved at fantasere i nye landskaber. Og det behøver ikke være på sci-fi-måden. Landskabet har jo forandret sig mange gange gennem tiden, og kan stadig udforme sig på ny. I sin leder, nævner Søren en ny helhedsplan for Samsø. En mulighed for at se landområdet som blødt og formbart, fremfor opridset og hærdet. Energi Akademiet er et sted, hvor vi skaber laboratorier og simulationer. Hvordan ser fremtiden ud, hvis vi tegner et nyt landkort og indtænker biodiversitet, landbrug, ressourcer, skovområder, grundvand og den vilde natur på nye måder? Og måske vigtigst af alt, hvordan får vi et handlende fællesskab med i hele processen?
Vi lever i en tidsalder, hvor det siges at være umuligt at forestille sig planeten, uden også at indtænke både et menneskeligt og et teknologisk lag. Derfor bevæger Energi Akademiet sig også i flere planer. Hvordan ser det digitale landskab ud? Man skønner, at over 5 milliarder mennesker verden over har adgang til internettet gennem digitale enheder. Hver søgning eller streaming, udført milliarder af gange, øger vores globale energiforbrug. Vi har lavet et eksperiment. Den Fælles Energi Platform er en low-res og soldrevet hjemmeside, hvor et klik vejer nærmest ingenting. Her er landskabet i lav opløsning og for det meste sort/hvid, og så kan man kun opleve det når solen skinner. Lidt som morgenrejsen.
Mærk og mød mørket i Danmark
Af Malene Lundén
I nat, i mit hjem nede af grusvejen, med hovedet på puden, alt imens min natlampe med 3 lysstyrker afgjorde at jeg kunne læse ”Mørkemanifestet”, tager Johan Eklöf et opgør med det mørkerædde 24-7-samfund.
“Engang var der en klar opdeling mellem nat og dag. I dag er massiv brug af kunstigt lys med til at forvirre alt levende, og nu kan man for eksempel høre fugle synge om natten og ud på efteråret.”
“Og vores egen kropsrytme er i den grad også kommet ud af sync. Når mørket falder på aktiveres søvnhormonet melatonin, og det hjælper musklerne til at slappe af og hjertet til at slå langsommere. Nattelys i byerne og fra industriområder er med til at destruere denne naturlige rytme. Det tydeligste eksempel er, når natarbejdere rammes af sygdomme, som blandt andet er afstedkommet af kunstigt lys. Men nattelys er forstyrrende for alle kroppe.” [Johan Eklöf]
En ødelæggelse af “det ældgamle ur” er bare en af årsagerne til, at Johan Eklöf har skrevet et manifest til mørket.
At vågne op på min topmadras, svøbt i min hør natkjole. Min søvn er en hyldest til et alfa & omega, og udspiller sig på Samsøs sydspids i et naturligt mørke helt derude ved Vesborg fyrs kæmpe lampe, som lyser langt ude på den bugtede grusvej. Inden kl. 8.00 går jeg en tur ned til havet med udsigt til Århus og Æble-ø i selskab med mine 2 hunde, som en million andre hundeejere i Danmark.
Når jeg er tilbage fra morgenrutinen, inden jeg kører på arbejde, dvæler jeg ved synet fra min indkørsel – udsigten til 12 får med 2 til 3 lam hver, som boltrer sig i særlige hop med alle fire ben i løft fra jorden samtidigt.
Jeg elsker at starte motoren på min bil, fordi jeg ikke kører på cykel, eller for den sags skyld vil køre el-bil. Den moralisering stopper jeg med det samme. Jeg er glad for at leje en brugt bil, da alt det vi allerede har produceret skal anvendes, i stedet for at hægte sig på køb -og smid ud-kulturen. Et kæmpe issue i Danmark.
Jeg elsker, at der ikke er trafiklys eller motorvej, og at jeg kan køre på arbejde uden at holde i alenlange køer. Jeg kører igennem Kolby og Brundby, før jeg når til Ballen, cirka 7 km med en hastighed på mellem 50 og 80 km i timen. Jeg er på vej til Energi Akademiet, som ligger på Strandengen 1.
Fra hjem til hjem
Af Alerxis Chatzimpiros
Mine fodtrin føltes meget tunge på gruset på Købmandsgården den kolde, mørke og blæsende vinteraften. Jeg havde været på rejse til Samsø fra mit hjem i Bruxelles – en 8-timers tur – med både en fuld rygsæk og fyldt af tanker, mens min krop bar begge dele. Jeg var meget træt. ‘Jeg vil lade lyset være tændt for dig’, havde Susanne sagt til mig. Og der var det, beroligende som et fyrtårn. Hyggeligt. Øjeblikke senere trådte jeg ind i den lille, varme og smukt oplyste stueetagelejlighed, som jeg også kalder hjem.
I nogle år nu, har jeg pendlet cirka en gang om måneden i nogle dage. Det er blevet en rutine. Jeg bruger normalt sporvogn, tog, fly, tog, færge og bus i denne, eller omvendt rækkefølge. Og derimellem tager mine fødder omkring 10.000 skridt. Ugedagen, temperaturen, lyset, farverne, landskabet, landet, æstetikken, sproget, og sommetider endda årstiden, skifter under min rejse. Alligevel er jeg ikke altid vågen nok til at opleve det hele.
Det meste af tiden lytter jeg til min playliste på Spotify. Nogle gange er jeg ved at færdiggøre noget arbejde fra den foregående uge eller forberede mig til den kommende uge, altid med det blogindlæg i baghovedet, som jeg stadig ikke har fået mig selv til at skrive. Til tider tager jeg mig af livsadministration, følger op med min partner via tekst, eller skriver til venner på sociale medier.
Jeg overnatter ofte på fastlandet. Så jeg når havnen om morgenen inden færgen, og ser den nærme sig, altid rettidigt, indtil den lægger til lige foran mig. Jeg finder enkeltheden i den pålidelighed meget beroligende. Det er tid til at gå om bord, og få lidt morgenmad nu. Jeg er næsten på Samsø.
Frisk Luft
Af Philipp Cerny
Cykelturen fra Toftebjerg til Energiakademiet i Ballen på min el-cargocykel er en daglig fornøjelse. Ruten fører mig gennem det fortryllende landskab på Samsø, hvor hvert sving og hver bakketop åbner op for nye synsindtryk og oplevelser.
Fra Toftebjerg starter jeg min rejse ned ad de snoede veje, der fører mig gennem frodige marker og forbi maleriske gårde. Om foråret blander luftens friske brise sig med duften af nyslået græs og blomstrende marker, og solens stråler kaster et varmt skær over landskabet.
Undervejs passerer jeg små landsbyer og charmerende gårdbutikker.
Men det virkelige højdepunkt kommer, når jeg når de såkaldte “bjerge” på Samsø. Selvom de måske ikke kan måle sig med alperne giver nedkørsler mig en følelse af ren frihed og spænding. Med vinden i håret og udsigten ud over det blå hav føles det som om, jeg flyver ned ad bakken.
Til sidst når jeg Energiakademiet i Ballen, hvor min arbejdsdag begynder. Men selv når jeg forlader cyklen, forbliver følelsen af eventyr og frihed fra min morgenoplevelse med mig resten af dagen. Cykelturen er ikke bare en måde at komme på arbejde – det er en rejse gennem skønhed og begejstring, der fylder mig med energi og glæde.
En Rejse Gennem Samsøs Grønne Landskab
Af AI, ChatGPT
På en blæsende sensommerdag begav jeg mig fra den lille by Besser, der ligger midt på Samsø, mod Samsø Energi Akademi. Vejen slyngede sig gennem et landskab, der på en gang føltes både roligt og levende. Langs vejen kunne jeg se marker, der strakte sig så langt øjet rakte, med gule korn og grønne græsarealer. De karakteristiske bakkede landskaber afslørede øens geologiske historie, formet af istidens gletsjere. Vinden susede gennem trætoppene, og i det fjerne kunne jeg ane vindmøllerne, der langsomt drejede i takt med vinden.
Samsø er kendt for sin enestående natur, men også for sin pionerånd inden for vedvarende energi. Da jeg nærmede mig Energi Akademiet, kom jeg forbi en række solcelleanlæg, der stillede sig op som små soldater på rad og række, absorberende solens energi.
Samsø Energi Akademi, som ligger i Ballen, er selve symbolet på øens engagement i bæredygtighed. Akademiet har gennem årene spillet en afgørende rolle i Samsøs forvandling til en af verdens første CO2-neutrale øer. Deres arbejde med at fremme vedvarende energiløsninger, som vind, sol og biomasse, har gjort Samsø til et levende eksempel på, hvordan lokalsamfund kan tage kontrol over deres energiforbrug og skabe en grønnere fremtid.
Vejen til akademiet mindede mig om, hvor tæt naturen og energien er forbundet her. På Samsø er landskabet ikke blot en baggrund, men en aktiv deltager i øens rejse mod bæredygtighed. Da jeg endelig nåede frem, blev jeg mødt af en varm atmosfære, hvor både folk og natur samarbejder i en fælles ambition om at skabe en renere, grønnere verden.
Nyt fra Energi Akademiet
Kursus – RECET
Kapacitetsopbygning i bæredygtig lokal udvikling i landlige kommuner og regioner i Islands nordøstlige og vestfjorde, Blekinge i Sverige, Postojna i Slovenien og Menorca i Spanien.
Den Fælles Energi Platform
Hvordan kan vi lave et letvægts internet uden at gå på kompromis med det indhold der skal formidles. Vi har skabt en ny soldrevet platform for energifællesskaber og -aktører der arbejder for en mere bæredygtig livsstil.
www.energiplatform.solar