Samsø Energi Akademi – en del af New European Bauhaus

Samsø Energi Akademi - en del af "New European Bauhaus"

- Skrevet af Tim Schneider

Det nye europæiske Bauhaus er relateret til Bauhaus, som revolutionerede designet i det 20. århundrede. Nu, et århundrede senere, skulle det nye europæiske Bauhaus gøre næsten det samme – kombinere æstetik med hverdagens funktioner på en bæredygtig måde.
Fra oktober 2020 til 2023 ud over New European Bauhaus er et samarbejde mellem alle mennesker. Det fungerer som en platform for eksperimentering og forbindelse og bygger en bro mellem kunst og videnskab. Borgere, eksperter, virksomheder og institutioner går sammen om at bidrage til et kreativt og tværfagligt initiativ.
Formålet er at skabe et levende laboratorium til at designe fremtidige måder at leve på. Overkommelige og tilgængelige rum bør designes på en bæredygtig måde for at respektere planeten og beskytte miljøet. På New European Bauhaus ser aktørerne udfordringer som muligheder for at omdanne byggemiljøet til et bedre sted. Stil og bæredygtighed matcher funktioner.
Der er tre faser for at nå disse mål. Designfasen, som bygger grundlaget. Alle partnere deler visioner, samler eksempler, ideer og udfordringer. Desuden analyserer de de eksisterende systemer og muliggør den mest fordelagtige ændring. Den anden fase er leveringsfasen. Viden fra designfasen deles nu – netværk er nøgleordet i denne fase. Metoder, løsninger og prototyper skal være tilgængelige for byer, lokaliteter, arkitekter og designere. I den tredje fase, formidlingsfasen, forstærkes de ideer og handlinger, der opstod. I denne fase ønsker aktørerne at nå et bredere publikum i Europa og videre.
I Danmark arbejder en bred kreds af interessenter på tværs af arkitektur, kunst, akademi og forskellige erhverv sammen om at udvikle en mission statement for New European Bauhaus. For at realisere dette er missionen opdelt i tre udfordringsområder.
1. Sociale værdier og fællesskaber
2. By (natur), modstandsdygtighed og biodiversitet
3. Ressourceløkker og nul affald
Energiakademiet er en af ​​disse interessenter og fokuserer på området By (natur), modstandsdygtighed og biodiversitet. I denne vision er naturen grundlaget for vores liv og er en integreret del af udviklingen i menneskeskabte systemer. Byområder er rummelige områder, hvor dyr og mennesker kan leve sammen. Det er ikke kun for bæredygtighed, biodiversitet og klima, det er også for menneskers sundhed og trivsel. I dag føler mange mennesker sig forbundet med naturen. Derfor har mennesker brug for en bro mellem fagfolk og borgere for at blive mere fortrolige med naturen og øge grænsefladerne med det biotiske system. Levende laboratorier og pilotprojekter vil bidrage til at skabe opmærksomhed.

Scroll to Top