
Strandengen 1, 8305 Samsø
TEL.:. 87921011
CVR: 29056048
Mail: info@energiakademiet.dk
Ildsjæle er måske bare en moderne pioner, der sætter sig en opgave for og går gennem ild og vand for at opnå succes? Men findes der så også vandsjæle? Altså folk, der har prøvet at få slukket deres ide, at få en spand koldt vand I hovedet så at sige?
Er det nu også sandt eller er det en metafor for at der sker meget og at der er en masse mennesker involveret? Jeg tror, de tog fejl. Jeg mener at vide at der er en del folk på Samsø, der, når de kommer hjem fra arbejde, nyder at se den store bagedyst eller vild med det ene eller andet i TV. Med andre ord, ret så normale mennesker, der sgu ikke altid gider at være ildsjæle og fare rundt og redde verden. Men ordentlige mennesker, der passer deres ting og udfylder den rolle, de nu har i livet. Det er de alligevel.
Når jeg hører om en ildsjæl er jeg nok lidt skeptisk til at begynde med. Hvem er det nu, der skal stå i spidsen for en god ide, og hvad er det for en ide, der skal hjælpes i gang af vedkommende.
Det starter altså med en person og en ide!
En ildsjæl er nok ikke så enkel at beskrive og at fange ind. Dels fordi begrebet er ved at lide af inflation, alle kan kalde sig selv ildsjæle i dag, det er ikke en ærestitel kun! Dels fordi der ikke er et mål for en ildsjæl hvormed man kan registrere ,om der her er tale om en “rigtig” ildsjæl eller en wan a´be ildsjæl, der prøver at bide sig fast i et projekt eller en ide.
Kan en kommunalt ansat kaldes en ildsjæl, hvis vedkommende udfører det arbejde han/hun er ansat til at udføre?.¨ Måske, jeg ved det ikke, men det er vel bare et udtryk for, at man er rigtig god til sit arbejde, og det burde jo være hæder nok.
Ildsjæle er måske bare en moderne pioner, der sætter sig en opgave for og går gennem ild og vand for at opnå succes? Men findes der så også vandsjæle? Altså folk, der har prøvet at få slukket deres ide, at få en spand koldt vand I hovedet så at sige?
Jeg vil gerne slå et slag for fællesskaber. Hvis vi skal tale om ildsjæle, skal der et samfund til for at skabe en ildsjæl. Der skal være brug for en, og der skal være et fælles mål for flere end selve ildsjælen.
Tænk på et menneske alene i verden. Kan vedkommende så kaldes en ildsjæl?
Nej vel. Det vil være lidt svært at definer en ildsjæl uden nogen at sammenligne sig med som så IKKE er ildsjæle. Fordi det netop er den samme modsætning. Vi kan ikke alle være ildsjæle på en gang! Så giver det overhovedet ikke mening at definere særlige personer med ildsjæle-evner.
Men et fællesskab kan definere ildsjæle. Fælleskabet har mulighed for at udnævne ildsjæle som de i kortere eller længere tid kvalificerer og giver lov til at ildsjæle et godt projekt frem af jorden. Et projekt, der vel at mærke giver mening for det fællesskab. der definerer personen til at være ildsjæl til gavn for fælleskabet.
Fælleskabet spejler ildsjælen og gør det muligt at se et resultat, der i sin helhed er godt. Godt for samfundet, for fælleskabet og gerne også for ildsjælen selv. Der skal næring til. Når det lykkes er der næring i successen alene, men undervejs er der opmuntrende tilråb fra omgivelserne. Måske også kritiske kommentarer fra de mere negative medlemmer, men selv det er næring til ildsjælen. Det skal lykkes, jeg skal vise dem og arbejde hårdt for at det lykkes!
På Samsø har vi været og er stadig gode til når det er nødvendigt, sammen at se på de udfordringer et lille ø-samfund står overfor. Når den brændende platform er tydelig, samles folk og snakker om løsninger i lige så høj grad som de græder over verdens uretfærdigheder. Hvorfor vil de nu lukke slagteriet? Sygehuset rør de ikke! Lukke skolen? Ikke tale om! Vi har brug for sammen at se udfordringerne som muligheder, så de ikke lukker sig om os som depressioner.
Da vores slagteri lukkede i 1999 og sendte næsten 100 mennesker i arbejdsløshed var der krise. Alvorlig krise, for hvordan skulle vi stampe 100 jobs op til medborgere, der gerne ville blive, som havde børn i skolen og købmandsregning og biler, der skulle repareres. 100 mennesker er mange bidragsydere til den lille øs fælleskab, som de naturligvis var en integreret del af. Man kan ikke bare blive boende og tage et job i Jylland! Der er for langt og det giver overhovedet ikke mening at blive.
Samsø havde lige vundet en konkurrence om at blive Danmarks vedvarende energi-ø, og det blev måske derfor bedre modtaget end det ville have blevet hvis ikke der var en krise på øen. Vi havde virkelig brug for et projekt, der kunne skabe jobs og omsætning som erstatning for det mistede.
Som samfund var der en mulighed for at gentænke fælleskabet og dermed også skabe plads til de ildsjæle, der nødvendigvis skulle drive dette nye projekt. Det var nyt på flere måder. Det var ikke prøvet før og der var ikke mange, der havde kvalifikationerne til at udføre projektet. Vi skulle med andre ord genlære bæredygtighed og selvforsyning og brugen af ny teknologi. Alt sammen gode øvelser for fælleskabet og noget, der kan samle et samfund. Stærke ildsjæle, der kan se målet og samle kræfterne og åbentsindede borgere ,der giver de nye ideer en chance.
Fælleskab er midlertidigt og lever så længe der er brug for det. Vi gider godt komme til møderne, når der er perspektiv og fremdrift i sagen. Når det er svært og besværligt men meningsfyldt, kommer folk. Der er energi i engagement!
Når det er godt i gang er det ikke så nødvendigt at skubbe på, så vi kan overlade udviklingen til de mest ivrige. Så bliver der tid til bagedyster og sofaen.
Fælleskabet er defineret af forskellighed. Når en sag er ny og nødvendig, samles fælleskabet om sagen med åbenhed. Vi kan sammen se nødvendigheden og efterlader det ideelle, personlige synspunkt lidt i baggrunden. Vi samles, både hippierne og landmændene, om samme sag, og kan sagtens udvikle vindmøller sammen. Når projektet er modent og klar til lancering, træder den mere egoistiske ”what´s in it for me” attitude til igen. Det er naturligt og det ved vi godt og kan sagtens leve med den udvikling. Der skal både store og små investeringer til for at det lykkes, og er der en fornemmelse af delt ejerskab, er der banet vej for stor forståelse for de gener, der eventuelt måtte følge med. Fælleskabet er, når det er stærkt, et forstående og socialt mødested.
Her trives ildsjælene! Her er der brug for dem, og de spiller gode og nyttige roller i at udvikle og drive projekter til gavn for fælleskabet. De plejer ”fælledens” interesse til gavn for helheden.
På Samsø er det stadig en god historie, som også i dag driver nye projekter frem. Inspireret af historien dukker der nye borgere op, der flytter nye folk til øen og vi forandrer os med den tid, vi er i.
Det er ikke let! Til gengæld er det svært!
Strandengen 1, 8305 Samsø
TEL.:. 87921011
CVR: 29056048
Mail: info@energiakademiet.dk