Selina Juul: “Samsø har bragt Danmarks grønne indsats på verdenskortet”

[:da]

I år er det 20 år siden at Samsø blev udråbt som Danmarks vedvarende energi-Ø og fik et uimodståeligt incitament til at føre indbyggernes drømme om en bæredygtig omstilling ud i livet.  Det lykkedes – og i den anledning har Samsø Energiakademi bedt danske inspiratorer indenfor samfundet, erhvervslivet, forskningsverdenen, aktivismen og kulturlivet om at komme med deres unikke blik på hvad Samsø og Samsø Energiakademi har gjort for at ændre verden både lokalt og globalt, når det kommer til vedvarende energi.

Deres svar er blevet til et manifest, som vi her på hjemmesiden nu deler ud af. En af inspiratorerne er Selina Juul, bestyrelsesformand og stifter af Stop Spild Af Mad:

Hvor ser du at Samsø har gjort en forskel i forhold til aktivisme? Samsø har bragt Danmarks grønne indsats på verdenskortet.

Hvor tænker du at folkene på Energiakademiet kunne blive lidt mere frække – hvilken dagsorden skulle der være mere kant på? Mere fokus på plastik – det bliver det store fokus overalt det næste par år. Altså minimering af brug af plastikposer, mm.

Hvad synes du er sexet ved dem? At direktøren for Energiakademiet er en vigtig debattør, og jeg havde fornøjelsen af at debattere med ham på folkemødet.

Samsø Energiakademi om begrebet ‘Aktivisme’:

Klima og bæredygtighed er et meget stort emne der kalder på NGO ́ere og aktivister der vil ”redde” verden. Noget skal gøres og vi skal selv gå foran, høres det i samfundet. Samsø har en dimension mere. Som lille lokalsamfund skal vi også redde os selv som et ”rigtigt” levende samfund. Vi har set og lært at en omstilling til bæredygtig energi kan skabe arbejdspladser og ændre de økonomiske vilkår så vi får en stærk lokal ressourcebalance. Aktivister er altså ikke bare idealister der kæmper for en sag, men i lige så høj grad borgere, der kæmper for deres sted!

[:]

Scroll to Top