Strandengen 1, 8305 Samsø
TEL.:. 87921011
CVR: 29056048
Mail: info@energiakademiet.dk
Solgt til Samsø og solceller
Af Mikkel Bruun
”Jeg har svært ved at få armene ned over at bo her”, siger 68 årige Flemming Bo Larsen, som i september 2022 flyttede til Samsø fra Fredericia.
Forleden var Flemming oplægsholder på Energiakademiet, hvor han fortalte om sin rejse til Samsø og ikke mindst om sit projekt med at få etableret solceller på taget af det hus, han og Ulla bor i på Ballen Strandvej, som naboer til Festivalpladsen.
Flemming er født i Fredericia og udlært Smede og Maskinarbejder. Han har altid været aktiv i foreninger og idrætslivet og har boet på Fyn i 18 år og siden i Haderslev, før han mødte Ulla og flyttede til Samsø.
Flemming fandt hurtigt arbejde hos XL Byggemarked i Ballen, men er nu endelig gået på pension og har helliget sig det frivillige arbejde, blandt andet for golfklubben.
Men den egentlige grund til, at Flemming var gæstetaler på Energiakademiet er den lærerige historie om, hvordan og hvorfor han har etableret solceller som en supplerende løsning til den jordvarme, der allerede er lagt ind i huset, han og Ulla bor i.
Først og fremmest var elregningen til at drive husets varmepumper og øvrige el krøbet op i nærheden af 40.000 kr årligt. Selvom en del af dette skyldtes forhøjede energipriser var det stadig uforholdsmæssigt dyrt. Samtidig var det et fælles ønske for Flemming og Ulla at reducere deres CO2 aftryk ved at konvertere til mere grøn energi.
Det er imidlertid ikke så enkelt at købe og opsætte solceller selv. Det kræver en analyse af energiforbrug og -behov, samt scanning af markedet for produkter, montering og tilslutning af solceller og batteri samt en masse papirarbejde.
En anden udfordring var at grunden omkring huset var groet til med buske og træer. Der skulle nødvendigvis fældes en del for at lyset kunne nå solcellerne, der i øvrigt skulle monteres på et tag med ældre skorstene, som måske skulle demonteres.
Løsningen blev, at Flemming fandt et firma, som leverede en totalløsning, der inkluderede en beregning af økonomi og tilbagebetaling. Det viste sig, at en investering i omegnen af 160.000 kr blev anslået tilbagebetalt på 8 år (solcellerne holder mindst 20 år), da besparelsen blev ca. 18000 om året – eller næsten halvdelen af de årlige forbrugsudgifter til el. Og hvad der også er vigtigt er, at husstanden sparer næsten 1 ton CO2 i udledning om året.
Alt i alt er projektet en succesoplevelse for Flemming og Ulla. De har næsten halveret deres elregning og samtidig fået mere lys og luft omkring deres hus.
Nedenfor kan du se udvalgte slides om projektet. Spørg Flemming om resten……