Strandengen 1, 8305 Samsø
TEL.:. 87921011
CVR: 29056048
Mail: info@energiakademiet.dk
Søren Hermansen | Vi genbesøger fællesskabet til Folkedybet
ARTIKEL
Hvornår har du sidst haft en samtale med det samfund og det fællesskab du er en del af?
Der er mange grunde til at lade være og klare sig selv i sine egne netværk, men der er endnu flere grunde til at genbesøge fællesskabet og høre hvad andre tænker på og dele det du selv går og roder med.
Folkedybet i 2024 vil sætte fokus på livsstil, forbrug og ressourcer, men måske ikke så direkte som det lyder.
Samsø er i færd med at skabe en ny fortælling om øen, om livet på øen og om hvordan vi sammen ser et godt stykke frem i tiden og sammen planlægger hvordan vi kommer derhen.
Samsø er et levende laboratorium. Hvad vil du gerne se nærmere på?
Efter nogle år med en Klimaplan som aldrig er blevet folkeeje, skal vi nu i gang med at lave en areal og helhedsplan der kan håndtere og overvinde den svære opgave der ligger mellem mennesker og behov.
På den meget store bane er FN´s Verdensmål en rettesnor. Men det er for mange temmelig abstrakt og overordnet. EU´s Green Deal er næste målområde som Danmark har stemt for og som vi er i gang med at gennemføre. De Danske mål ligner EU målene og hver kommune har en Klimaplan. Det gælder også for Samsø.
Men her er det så at vi prøver i Folkedybet at vende rækkefølgen om. At se en lokalt forankret plan tage form. Hvordan ser Samsø ud om 20 år? Er vi i stand til sammen at se langt og sætte kurs mod et Samsø der lever op til alle de mål vi har sat og hvem skal føre os derhen og hvad er det egentlig der skal ske?
Folkedybet er en festival, hvor der gerne skal være plads til længere samtaler om den svære opgave det er at lægge sin livsstil om, at ændre den måde vi transporterer os på, at spise mere plantebaseret og bruge færre ressourcer, at se mere biodiversitet og natur i et landbrugssamfund der skal tilpasses så der bliver plads til det hele. Vi skal have mere skov og vild natur samtidig med at vi skal have et aktivt landbrug der kan leve. Vi skal finde plads til fremtidens energiproduktion i samarbejde med turisme og natur interesser. Vi skal se på havet omkring Samsø og finde nye måder at passe på havmiljøet så der er plads til fisk og marint liv.
Det er store opgaver men selv store opgaver starter i det små og med en samtale mellem mennesker der kan føre til drømme om et forandret og bedre og mere bæredygtigt liv.
Samsø er et levende laboratorium. Hvad vil du gerne se nærmere på?