Bæredygtighed På Frilandsk med Sten Møller

Bæredygtighed på Frilandsk

Jeg mødte Steen Møller for mange år siden. Vi var begge startet på at arbejde med bæredygtighed, men på forskellige måder. Steen var i gang med at definere Friland – et projekt hvori Steen og Anton Gammelgaard, der dengang arbejdede for DR, besluttede at vise verden, at der var andre måder at bygge på – at leve på og ikke mindst være mere fri på.

Steen Møller er medskaber af økolandsbyen Friland og det bæredygtige samfund, Grobund, i Ebeltoft. Foto: Frida Gregersen.

At frihed har noget at gøre med forbrug og gæld er nok det Steen er mest kendt for – altså ud over at være halmhus-ekspert og samfundsdebattør. Steen har prøvet at være selvstændig landmand og han har arbejdet sig til en syg ryg og et deprimeret perspektiv. Det lavede han om med Friland og tanken om et enklere liv uden gæld.

Jyllandsposten citerer Steen Møller:

»Det er grotesk, at det gode liv er at forbruge helt vildt.« 

I et halmhus på Djursland giver Steen Møller sit bud på, hvordan de nu 8 mia. mennesker på Jorden kan bo, uden at den behøver lide overlast. Det behøver ifølge ham slet ikke være så svært.

 

»Jeg vil gerne vise, hvor lidt der skal til for at skabe et stabilt samfund, hvor mennesker har det godt, selv om de forbruger mindre. Det er ikke rumteknologi, vi snakker om,« siger Steen Møller. ” Citat slut.

Luftfoto af Friland som har 45 husstande med ca. 75 voksne og 35 børn. Friland er en økolandsby, hvor mennesker eksperimenterer med at indrette hverdagen anderledes med vægt på bæredygtig livsstil, gældfrihed og selvstændigt erhverv.

Jeg glæder mig til at se Steen på Folkedybet. Han er en sikker provokatør og han har virkelig noget at have det i!! Han har med sine egne hænder bygget og forandret måden vi tænker bolig og liv på så man må bøje sig i støvet. Det er ikke bare snak og vision, men handling og inspiration. Der er meget at glæde sig til

Søren Hermansen

https://start.friland.org/

https://energiakademiet.dk/folkedybet/

Scroll to Top