Samsø Version 2.0


Samsø Version 2.0

Løbetid:
Januar 2019 – december 2024 

Projektledere: Søren Hermansen & Michael Kristensen

 

Formål og beskrivelse:

Det tog 10 år for Samsø at blive en vedvarende energi-ø med 100% energiforsyning fra vedvarende energikilder.  Vi har investeret en masse energi og penge i at stille anlæg op. Nu skal vi i gang med at bruge energien meget klogere. 3,0 planen er at blive helt fri for fossil energi i 2030. Det betyder at transport og infrastruktur skal ændres til el og biogas. Vi skal omsætte vores egen energi i et 0 regnskab hvor vi ikke eksporterer energi for at kompensere for vores forbrug af fossil brændstof.

I forbindelse med Folketingets energiaftale blev Energiakademiet betænkt med midler til grund finansiering af det daglige arbejde. Aftalen gælder frem til 2024 og Akademiet er dermed sikret arbejdsro og stabilitet som er nødvendigt for at nå de mål vi sammen med Samsø kommune har sat for Samsø som fossilfri ø i 2030.

Det er bestemt en ambitiøs plan og vi ved da også godt at der er mange ting der skal være på plads for at det lykkes.

Men med FN bæredygtighedsmål. Større fokus på klima end tidligere og et folketing der har sat et mål for Danmark om at være uafhængig af fossil energi i 2050 er der grund til at sætte barren højere og gøre et reelt forsøg på at gå foran med løsninger der peger fremad og som kan bruges i den omstilling hele landet og potentielt set hele verden får brug for.

Vi har omvendt også brug for en ny plan på Samsø. Vi kan ikke hvile på laurbærrene og fortælle historier om hvorledes vi klarede version 1,0 og blev selvforsynende. Det er  til gengæld et godt udgangspunkt for at tro på at vi kan tage næste skridt sammen og investere i en fremtid der er mere bæredygtig end den vi kan forstille os uden en plan.

Version 2.0 Fossilfri Ø er en vision. De næste års arbejde skal realisere visionen.

Version 2.0

Version 2.0 – det her er besværligt Fra Samsø 1.0 til 2.0Samsø 2.0 er vores betegnelse for arbejdet frem mod

»
Samsø kommunes beskrivelse “Fra Danmarks vedvarende energi Ø til Fossilfri Ø”

Partnere:
Plan Energi

Donorer:
Energiforliget

Scroll to Top