Vandet flyder fra periferi til centrum

Marts 5, 2017 - Af Cecilie Meyer

Det begynder med vand og det slutter med vand: vand er en af de ressourcer som debatteres allermest i forhold til klimaforandringerne. Mange steder er der enten for lidt eller for meget vand, og ofte er det i den økonomiske periferi, nemlig i udviklingslandene, at vandet sætter dagsordenen, både når det kommer til tørke, vandmangel eller oversvømmelser.

Vand har fra tidernes morgen været menneskets vigtigste kilde til liv og i dets kølvand er der opstået vigtige opfindelser, som understreger elementets betydning for vores hverdag. Her kommer 3 af vores favoritter, der minder os om vandets kraft – den ene kan du endda have med i lommen:

1.Vandtrappen – rislende rensning af hjerne og rum

Hvad: en vandtrappe er et ældgammelt rensningssystem bestående af forbundne kar, der løber i et kredsløb og både har gavnlig effekt på selve vandet og det omkringliggende miljø.

Hvorfor:  Vandet iltes alt imens lyden afstresser, overdøver smålarm og suger støv og forurening ud af luften.

Hvor: Før i tiden blev vandtrapperne brugt i det fri, men nu bruges de mere og mere indenfor, også i kontormiljøer, for at skabe et bedre arbejdsliv.

Hvordan: en vandtrappe laves gerne af en specialuddannet designer eller kunstner, som udformer vandløbet i henhold til stedets behov og købernes ønsker. Prisen varierer efter materiale og størrelse. Se for eksempel www.vandtrapper.dk

Det økologiske inspirationshus på Frederiksberg har i mange år haft en aktiv vandtrappe, hvor vandet ledes fra førstesalen og ned på gadeplan.

2. Lifestraw – tag en livredder med ud i vildmarken
I 1999 havde Simon Vestergaard udviklet et lille ’strå’ på 25 cm i længden og 29 mm i bredden, som kunne filtrere vand og sørge for at bakterier og urenheder blev renset ud af væsken. ’Strået’ virker ved hjælp af overtryk: når den drikkende sætter røret til læberne og begynder at suge, skyder vandet op igennem et avanceret filtreringssystem, Vandet suges op i røret, og bliver mødt af et tekstilfilter med en maskestørrelse på 100 mikron, fulgt af et filter af polyester med en maskestørrelse på 15 mikron. Filtrene fjerner de største effekter fra vandet. Vandet ledes videre til et kammer med jodperler, hvor bakterier, virusser og parasitter bliver slået ihjel. Det næste kammer er tomt. Her fortsætter joden, der blev vasket af perlerne, sin rensende effekt. Det sidste kammer består af aktivt kul, som fjerner den værste lugt og smag af jod, samt fanger de sidste parasitter.

På vejen igennem filtrene renses vandet for 99.9% af urenhederne, og opfindelsen har skabt en lille revolution der gør, at tørstige mennesker med et Lifestraw i hånden nu kan drikke direkte fra vandpytter og floder uden at frygte sygdom til følge.

Grander Water – boost dit vands immunsystem 

Ja, du læste rigtigt – vand har et immunsystem, en kompliceret struktur af mikroorganismer og molekyler, der dog ofte kommer ud af balance på grund af forurening og ensretning igennem vore vandrør. Opdagelsen er blevet gjort af østrigeren Johann Grander, som siden gjorde det til sit livsprojekt at forske i genoprettelsen af vandets sunde struktur.

Efter at have studeret vandets beskaffenhed under mikroskop fandt han frem til elementets stærkeste form, og den blev udgangspunktet for The Grander Effect, hvor såkaldt ’revitaliseret informationsvand’ ledes igennem et slusesystem i metal og påvirker almindeligt vand, som er ude af balance.

Dette kan ske på grund af vandets overførende evne, og resultatet skulle efter sigende være vand, som er meget mere hårdført overfor forurening og ydre påvirkninger fra kemikalier. Slusesystemet kan installeres i hjemmet og skulle udover sin selvrensende og boostende effekt på vandets eget ’immunsystem’ også forbedre vandets smag og næringsværdi.

https://www.grander.com/intl-en/

 

Scroll to Top